Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Danijel Stojanović, žrtva policijske torture, uhapšen u krađi u Valjevu
Izvor: Blic P.V. | 24. 07. 2011. - 11:07h
Danijel Stojanović (21), žrtva policijske torture krajem 2007. godine u policijskoj stanici u Vršcu, koja je snimljena i objavljena na internet sajtu Jutjub, uhapšen je sinoć u Valjevu zbog pokušaja krađe.
Dejan Stojanović (desno)
Valjevska policija uhapsila je i njegovog saučesnika Zorana S. (24) iz Beograda, višestrukog povratnika u vršenju krivičnih dela.
Njih dvojica su, kako se navodi, sinoć došli do ulaznih vrata porodične kuće Valjevca Đorđa M, Danijel je ušao u otključanu kuću, a Zoran je ostao ispred ulaznih vrata da ga upozori ukoliko neko naiđe.
U trenutku kada je Danijel uzeo žensku torbu koja u dnevnom boravku na spratu kuće, uhvatio ga je vlasnik koji je pozvao policiju.
Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti predati istražnom sudiji Osnovnog suda u Valjevu.
Protiv Stojanovića policija je 17. jula uhvaćen jer je iz automobila L. L., ukrajinskog državljanina, nestalo 100 evra.
Novac je nađen u pelenama deteta njegove nevenčane supruge Smilje Novakov.
Ugostitelj uhvatio u krađi žrtvu policijske torture
Nova prijava za Danijela Stojanovića
Ugostitelj uhvatio u krađi žrtvu policijske torture
Izvor: Blic P. Vujanac - A. Ž. Adžić | 25. 07. 2011. - 02:02h | Foto: Ž. Šafar, P.Vujanac
Danijel Stojanović (21) iz Kovina, žrtva policijske torture 30. juna 2007. koja je snimljena i krajem prošlog meseca objavljena na Jutjubu, preksinoć je opet uhapšen u Valjevu. Njega je na delu uhvatio vlasnik kuće u koju se ušunjao i pokušao da ukrade stvari iz ženske torbe. Policija je uhapsila i njegovog saučesnika Zorana S. (24) iz Beograda, takođe višestrukog povratnika.
Danijel Stojanović
Njih dvojica su preksinoć, oko 20 sati, došla do ulaznih vrata porodične kuće Đorđa Momića u centru Valjeva. Danijel se stepeništem popeo u otključanu kuću, koja je iznad Momićevog kafea „Korner”, dok je Zoran S. ostao ispred stepenica da „čuva stražu”, odnosno da ga upozori ukoliko neko naiđe. Međutim, u trenutku kada je Danijel uzeo žensku torbu koja u dnevnom boravku na spratu kuće, naišao je Momić.
- Bio sam u radnoj sobi, kada sam čuo korake u dnevnom boravku i pomislio sam da je neko od ukućana. Kada sam ušao u trpezariju, zatekao sam nepoznatog momka sa kačketom na glavi koji je na pitanje šta želi odgovorio da je žedan, da traži gde da popije čašu vode, pošto je prethodno u kafeu pojeo pljeskavicu koja je, kako je rekao, bila mnogo ljuta. Odmah sam primetio da je ženina torba na stolu izvrnuta i da su iz nje uzete stvari, pa sam momka odveo u kafić da mu dam čašu vode i rekao mu da sačeka. Onda sam pozvao policiju koja je tada našla i njegovog kompanjona - objašnjava za „Blic” Momić.
Ugledni valjevski ugostitelj kaže da u tom trenutku nije znao o kome je reč, a Stojanović, kako navodi, nije pokušavao da pobegne već je objašnjavao „da je maloletan, da se upravo doselio u Valjevo i da ne može da se snađe“.
- Tek kasnije, kada sam dao izjavu u policiji, saznao sam da je reč o mladiću koji je već u žiži javnosti - kaže Momić.
Posle hapšenja i Stojanoviću i Zoranu S. je određeno zadržavanje do 48 sati i biće privedeni istražnom sudiji. Stojanović i njegov kompanjon do sada nisu hapšeni u Valjevu, a policija istražuje da li njih dvojica stoje iza nekih provala u tom gradu.
Kuća u kojoj je uhvaćen osumnjičeni
Stojanović je u Valjevu uhapšen nedelju dana nakon što je otkriven u krađi kod benzinske pumpe NIS NAP u Kovinu. Tada mu je meta bio kamion državljanina Ukrajine L. L. kome je uzeo oko sto evra, koje je uz pomoć nevenčane žene sakrio u pelenama njihovog 15-mesečnog deteta. Tužilaštvo je zbog ove krađe podnelo prijavu „redovnim putem”.
I dve nedelje pre toga, Stojanovića je uhvatila kamera kako na istoj pumpi krade „milka” čokolade, vredne 300 dinara.
Stojanović je u žižu javnosti dospeo krajem prošlog meseca kada je na Jutjubu osvanuo snimak iz Policijske stanice u Vršcu, na kome se vidi kako ga dva policijaca maltretiraju. Policajci Aleksandar Adamov i Bojan Biserčić su odmah uhapšeni, njihova koleginica koja je snimila maltretiranje je suspendovana, a Danijela i njegovog oca Ganija, primio je ministar Ivica Dačić i izvinio mu se zbog torture. Stojanović, protiv koga je podneto oko 40 krivičnih prijava zbog više od 80 krivičnih dela, mahom zbog provala, tada je ministru i javnosti obećao da više neće krasti.
Policajci na slobodi
Vršački policajci Aleksandar Adamov i Bojan Biserčić, koji su uhapšeni zbog torture nad Danijelom Stojanovićem, pušteni su iz pritvora onog dana kada je na Jutjubu pušten snimak njegove krađe čokolada na pumpi. Brane se sa slobode, a po savetu advokata odbijaju da daju izjave za medije.