Danas akcija isključivanja svetla

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Danas akcija isključivanja svetla


Ljudi širom sveta večeras će u 20.30 po lokalnom vremenu ugasiti svetla kako bi skrenuli pažnju na problem klimatskih promena, a toj akciji Svetskog fonda za prirodu "Sat za našu planetu" pridružiće se i Srbija.

v164832p0.jpg


U Beogradu će večeras biti isključeno dekorativno osvetljenje na zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, zgradi Vlade Srbije, Palati na Novom Beogradu, na Starom dvoru, kao i na zgradama ministarstava i pravosudnih organa.

Biće isključena i javna rasveta na Hramu svetog Save, Kalemegdanskoj tvrđavi na spomeniku Pobednik i kuli Nebojša, Crkvi svetog Marka, Ruskoj crkvi, Etnografskom muzeju, Muzeju Nikole Tesle i sva tri dekorativna osvetljenja na Brankovom, Novom Železničkom i Starom savskom mostu.

Promoteri - eko musketari okupiće se u 17.45 kod spomenika Nikoli Tesli ispred Elektrotehničkog fakulteta i u kutijama sakupljati poruke vlastima vezane za uštedu energije, globalno zagrevanje, zagađenje u gradu, ekološke probleme i generalni stav mladih prema zaštiti životne sredine.

Promoteri će prošetati do Muzeja Nikole Tesle kao i centrom grada i pozvati prolaznike da im se pridruže i podstaknu ih da ugase svetlo u 20.30.

Nakon šetnje, oko 20.15 časova, promoteri će biti ispred Skupštine grada Beograda.

U svetu, dekorativno osvetljenje biće isključeno na 1.200 najpoznatijih svetskih građevina kao što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelova kula u Parizu, statua Isusa Hrista u Rio de Žaneiru i most na Bosforu u Istanbulu.

Svetski fond za prirodu tu akciju sprovodi četiri godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun opisao je akciju "Sat za našu planetu" kao najveću demostraciju brige svetske javnosti o klimatskim promenama.Izvor: Beta
 
Top