Dan oslobođenja Beograda

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Dan oslobođenja Beograda

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, povodom godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, položio vence na ulazu u Spomen-groblje oslobodiocima Beograda.

Nikolić je venac položio uz prisustvo počasnog stroja i orkestra Garde Vojske Srbije i predstavnika boračkih udruženja.

"Dok postoji jedan građanin Srbije, jedan Srbin, dok postoji ljudsko sećanje, učićemo decu da treba da se trude mnogo kako bi opravdala život i slobodu koje ste im podarili", napisao je predsednik Srbije u spomen knjizi.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić kaže da je naša dužnost da svima koji su poginuli u tim borbama odamo veliko poštovanje.


Groblje-oslobodiocima-Beogr.jpg"Vratili smo nazive ulicama u Beogradu. Maršala Tolbuhina, General Ždanova i Bulevar Crvene Armije. Nadam se da ćemo u narednom periodu istu čast ukazati i Peki Dapčeviću i Koči Popoviću", istakao je Antić.

Vence su, na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, položili i predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane, Grada Beograda i Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije.

Obeležavanju godišnjice prisustvovali su i predstavnici ambasada Ruske Federacije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana u Republici Srbiji.

Na Avali je održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti kraj Spomenika stradalim sovjetskim veteranima.


Bitka za Beograd


Nakon višednevnih krvavih i teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima, oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Srbije i Jugoslavije.

Time su okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom koga je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo štetu izuzetno velikog obima. Bitka za oslobođenje Beograda, u kojoj je poginulo 20.000 ljudi, jedna je od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu.

Za 11 dana, koliko su borbe trajale, poginulo je 15.000 pripadnika nemačkih okupacionih snaga, dok je blizu 9.000 zarobljeno. Prva armijska grupa NOVJ-a imala je oko 3.000 poginulih i 4.000 ranjenih, a Četvrti korpus Crvene armije izgubio je 960 vojnika i oficira.

Dogovor o zajedničkoj ofanzivi sa Rusima postigao je vrhovni komandant NOVJ-a Josip Broz Tito, kada je shvatio da nema ništa od britanskog iskrcavanja na Jadranu i da u zemlju treba da uđe Crvena armija, koja je nezaustavljivo napredovala na svim frontovima.

U tajnosti, bez znanja Britanaca, Tito je u noći između 18. i 19. septembra odleteo u Rumuniju, a zatim i u Moskvu, gde je 21. septembra sklopio dogovor sa Staljinom o zajedničkim operacijama u Jugoslaviji.

Oko 80.000 pripadnika jugoslovenske i sovjetske armije vodilo je teške borbe sa oko 55.000 pripadnika nemačke armijske grupe "Šumadija", kojom je komandovao general Hans Felber. Ofanziva za oslobađanje samog grada, koji je iznutra bio miniran, započela je 14. oktobra i do kraja su vođene teške ulične borbe.

Beogradskom operacijom okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija, stvorena velika oslobođena teritorija i onemogućeno povlačenje grupe "E" nemačke armije iz Grčke najkraćim pravcem, što je bilo od velikog značaja za dalje borbe u Jugoslaviji, ali i za južno krilo Crvene armije u daljim operacijama za slom Vermahta.

Na Groblju oslobodilaca Beograda počiva 961 borac Crvene armije i 2.994 pripadnika NOVJ-a, većina njih (2.092) u zajedničkoj grobnici. Sovjetski general Ždanov i maršal Birjuzov, koji su učestvovali u oslobađanju Beograda, poginuli su 20. oktobra 1964. godine, kada je njihov avion udario u Avalu, prilikom dolaska na proslavu godišnjice oslobođenja.Izvor:
rts.rs
 
Top