Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Damir Urban

Urban.jpeg


Datum rođenja: 19. rujan 1968.
Mjesto rođenja: Rijeka

Biografija

Damir Urban je poznati estradni rock pjevač hrvatske estrade poznat javnosti po svom dubokom glasu i specifičnom načinu pjevanja.

Osnivatelj je Riječke grupe La Bellona gdje je glavni autor svih tekstova te svirač bas gitare. 1986. godine Urban sa najbližim prijateljima osniva grupu Laufer u kojoj je autor svih tekstova te vodeći vokal.

Prvi album Laufer objavljuje godine 1993. sa nazivom " The best of ...". Slijede albumi "Pustinje" 1994. godine, " EP " 1995. godine, "Otrovna kiša" godinu kasnije, te " Žena dijete " 1998. godine koji je apsolutno pomeo svu konkurenciju u kategoriji najboljeg rock albuma te osvojio čak 6 kipića "Crni Mačak". Album "Žena dijete" je među deset najboljih albuma za razdoblje 1990. - 2000. Nakon poduže stanke, Damir Urban vraća se na hrvatsku glazbenu scenu 2004. godine sa albumom "Retro " sa bendom 4.

Urban je oženjen Milicom Czerny s kojom nema djece trenutno, iako Damir već ima sina Malika iz svoga prvoga braka. Uz svu svoju muzičku svestrasnost Urban se 2004. godine upisuje te postaje član Vijeća nove medijske kulture u Ministarstvu Republike Hrvatske.

Albumi


The best of

1. Svijet za nas
2. Ljubav kao heroin
3. Funkomatik
4. Dio tebe
5. Lopov Jack
6. Sve je laž
7. Znam , znam , znam
8. Budi moja voda

Pustinje

1. Falš
2. Hej tata
3. Vampir
4. Govorim u snu
5. Viđeno
6. Matematika
7. Mišolovka
8. Umorni kompas
9. Balerina
10. Mjesečev rog
11. Pustinje

EP

1. Možda
2. Blizanac
3. Govorim u snu
4. Bio sam kiša
5. Strašila
6. Mjesečev rog

Otrovna kiša

1. Otrovna kiša
2. Nebo
3. Astronaut
4. XTC
5. Mravi
6. Polarna
7. Ocean
8. Robot
9. Nuclear baby
10. Kralj pola srca
11. Previše

Žena dijete

1. Romeo (Intro)
2. Privatni Romeo
3. Mala truba
4. Black tattoo
5. "Ruzina"
6. Žena dijete
7. Odlučio sam da te volim
8. Samo...
9. Insekt
10. Ruke
11. Duga

Retro

1. Krletka (Intro)
2. Mjesto za mene
3. Gledaj i vidi
4. Albino
5. Negledljiva ljepoto
6. Kornjača
7. Najmanja od najmanjih
8. Blizina
9. Tako glupi
10. Jedna od onih bez naslova
11. Spelujem ti ispriku
12. Tvoj genUrban1.jpg
Urban2.jpg
Urban3.jpg
Urban4.jpg

izvor:zvijezde.hr

 
Poslednja izmena od urednika:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.066
Laufer djeluje od početka 1986.godine sa Damirom Urbanom kratko vrijeme kao basistom, koji ubrzo postaje pjevač i, uz brojne promjene u sastavu, vodeća snaga u grupi uz gitaristu Veselita Mudrinića. Napomenimo da je prije Damira Urbana u Lauferu kratko pjevao Alen Liverić, inače uspješni kazališni i filmski glumac, koji je (prema nepotvrđenim izvorima) dao tada bezimenom bendu ime Laufer.

Postavu koja je ostvarila najveći pomak Laufera od kraja 1993. godine čine iskusni i kvalitetni glazbenici, provjereni i u drugim riječkim skupinama: Silić, jedno vrijeme gitarist Leta 3 (kasnije radio sa Urbanom u samostalnoj karijeri, a sada Metrobolik), te Tibljaš (sada Metrobolik) i Simčić nekadašnja osovina sastava En Face. Uspout rečeno, Tibljaš se krajem ’90-tih ponovo vraća u En Face. Počeci djelovanja grupe donose dug i mukotrpan uspon sudjelovanjem na lokalnim manifestacijama: Ri Rock, Gitarijada ZO Rijeka, te onih šireg značaja poput ” Omladina ’87 ” u Subotici...

Pojavljuju se i na tri kompilacije od kojih je na ”Ritam promjena” prvi službeni audio zapis grupe, (skladba ”Iz mase”). Na kompilaciji ”Le desire” (DID Kopar, 1987.) grupa je prisutna sa skladbama Netko te posmatra i Za sutra. Na Gitarijadi ZO Rijeka ’89. Laufer osvaja prvo mjesto (uz Urbana, Mudrinić / gitara, Poklepović / bass gitara, Škrobonja / bubnjevi).
Zatim realiziraju nagradni video spot za HTV Studio Rijeka (redatelj: Edi Kraljić) za skladbu Ljubav je bol. Materijal za prvi album grupa snima 1990. sa producentom Draganom Lukićem u studiju Nenada Vilovića u Splitu, no zbog raznih okolnosti on nikada nije objavljen. Iz tog razdoblja medijski do sada izranja jedino legendarna skladba Moja voda.

Za vrijeme rata sudjeluju u vise rijeckih Band aidova: RI-val, ” Rijeka mira ” - Bedem ljubavi ... Uspostavljena suradnja s izvrsnim producentom Andrejom Štritofom afirmira sastav brojnim koncertima i televizijskim nastupima u Sloveniji, što je rezultiralo realizacijom dva samostalna vinilna izdanja: EP (Lopov Jack, Sve je laž, Znam,znam, Moja voda), te SP (Ljubav kao heroin, Dio tebe).

Uspješna suradnja s glazbenim producentom i snimateljem Janezom Križajem u studiu Tivoli (Ljubljana) nastavlja se radom na prvom albumu ”The Best Off”. Album izlazi pod etiketom slovenske ”Corone” i na njemu sudjeluje novi gitarista Vlado Simčić - Vava (kasnije Mone, Blagdan Band i Ri Rock Band) čime se napokon formira ”pravi”, svima znani Laufer.

Dodatni medijski naboj Laufer ostvaruju prvim mjestima na HTV emisiji Hit depo spotovima Moja voda, te Lopov Jack i Svijet za nas od kojih su zadnja dva napravljena u suradnji sa Matejom Klarić. Na CD kompilaciji ”The Best Of Indie Rock/Made in Croatia” skladba Svijet za nas osigurava grupi početkom 1994. daljnji medijski (prvenstveno radio) prodor na hrvatskoj rock sceni koji se osnažuje i rasprodanim koncertima u dva uzastopna dana u zagrebačkom klubu ”Jabuka”, a definitivno potvrđuje promotivnim nastupom za spomenutu kompilaciju u ”Kulušiću” i mnogim drugim, uglavnom rasprodanim nastupima diljem zemlje.

Nakon ljetne turneje po hrvatskoj obali grupa se premješta u studio na otok Krk i snima materijal za svoj novi album ”Pustinje” pod paskom iznimnog snimatelja i producenta Predraga Trpkova. Laufer i na ovom albumu nastavlja suradnju s producentom Janezom Križajem i album izlazi pod etiketom Croatia Records i T.R.I.P. ”Pustinje” utvrđuju Laufer u sam vrh hrvatske rock scene i grupa za navedeni album dobiva ”Porin” u rangu najboljeg hrvatskog alternativnog benda. Spotovi su snimljeni za pjesme Hej tata!, Govorim u snu i Mjesečev rog.

Zadnji izdan materijal je ”EP”, sa tek četiri nove pjesme i drugačijim (akustičnim i radio-edit) verzijama Govorim u snu i Mjesečev rog. Pod silnim medijskim pritiskom i zbog međusobnih neslaganja bend se raspada na samom vrhu karijere. Zadnji koncert je održan 09.03.1996. u Bjelovaru, te se taj datum u glazbenim kuloarima smatra totalnim kolapsom jednog od najboljih hrvatskih bendova.

Kratki jednokratni re-union ostvaruju na 25-tom jubilarnom Ri-rocku 13.12.2003. godine odličnim live nastupom pred rasprodanom Dvoranom Mladosti, nakon čega kreću glasine o dugotrajnom oživljavanju Laufera i snimanju novog albuma što sami članovi odlučno demantiraju u medijima. Unatoč svemu, Laufer se smatra jednim od najutjecajnijih rock bendova na području bivše Jugoslavije, rame uz rame sa EKV, Partibrejkersima, Azrom i ostalima.
 
Top