Šta je novo?

DALMATINSKA HEROINA Ramljak: Otkaz mi je čast, jer ne želim završiti u Remetincu!

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
ravnateljica ‘ruđera boškovića’ protivi se odluci o skladištenju radioaktivnog otpada u krugu instituta
DALMATINSKA HEROINA Ramljak: Otkaz mi je čast, jer ne želim završiti u Remetincu!
Izvor: Slobodna Dalmacija 20.11.2010. | 21:10

Prema pouzdanim izvorima “Slobodne”, posljednjih je dana većem broju osoba nuđeno preuzimanje dužnosti ravnatelja Instituta “Ruđer Bošković” (IRB) jer Vlada preko svojih članova u Upravnom vijeću priprema, navodno već tijekom idućeg tjedna, smijeniti sadašnju ravnateljicu dr. sc. Danicu Ramljak zato što odbija potpisati ugovor s Državnim zavodom za zaštitu od zračenja, čime bi se provela odluka sa zatvorene sjednice Vlade od 30. prosinca 2009. godine kojom bi IRB postao središnje mjesto za skladištenje radioaktivnog otpada u državi.
Poglavlje 15.

− I do mene su doprle te informacije. Čula sam ih od ozbiljnih osoba, pa ne vjerujem da su izmišljotine. Podmeću mi da odbijanjem potpisa ugovora kojim bi IRB postao središnje skladište radioaktivnog otpada u Hrvatskoj onemogućavam zatvaranje Poglavlja 15. iz pristupnih pregovora s EU-om. Podržavam napore Vlade RH za ulazak Hrvatske u EU, ali ovakav ugovor ne želim potpisati ni pod cijenu smjene – kaže ravnateljica Ramljak.
Poglavlje 15. iz pristupnih pregovora vezano je uz energetiku, a privremeno je zatvoreno 27. studenog 2009. godine. Pri zatvaranju Hrvatska je, uz ostalo, obvezana dokazati sposobnost u provođenju Zakona o nuklearnoj sigurnosti. Iz toga proizlazi obveza RH da ima središnje mjesto za skladištenje otpada niske i srednje radijacije, kakav se u Hrvatskoj proizvodi u institutima, tvrtkama sa specijalnom proizvodnjom i u uređajima za dijagnostiku u zdravstvenim ustanovama.
ImageHandler.ashx

- Protivim se zahtjevu Vlade RH i pod cijenu smjene, kaže dr.sc.Danica Ramljak
Nakone dugotrajne šutnje, ravnateljica IRB-a dr. Ramljak jučer se oglasila opširnim priopćenjem u kojemu, među ostalim, ističe: “U posljednje vrijeme kroz medije se često prenosila vijest o zahtjevu Državnog zavoda za zaštitu od zračenja (DZZZ) da se Privremeno skladište radioaktivnog otpada (PRSM) Instituta ‘Ruđer Bošković’ pretvori u središnje skladište radioaktivnog otpada za cijelu Hrvatsku.
Zahtjev DZZZ-a

Prije više od mjesec dana inicirala sam sastanak s premijerkom Kosor kako bi se razmotrila trenutna situacija i pronašlo najbolje rješenje za ovaj problem. Kako do danas sastanak s predsjednicom Kosor nije održan, interes javnosti sve je veći, a mediji su me počeli prozivati zbog neoglašavanja, odlučili smo izići s informacijama koje stoje u pozadini priče o skladištu radioaktivnog otpada na IRB-u.”
O problemima i pritiscima kojima je zbog odlaganja radioaktivnog otpada izvrgnut IRB i ona kao ravnateljica, Ramljak je nedavno upoznala predsjednika dr. Ivu Josipovića. Ravnatelj DZZZ-a dr. sc. Dragan Kubelka 2006. godine pokušao je ishoditi suglasnost tadašnjeg ravnatelja IRB-a dr. sc. Mladena Žinića da iznajmi DZZZ dio IRB-ova PSRM-a, kojemu bi dali status središnjeg skladišta radioaktivnog otpada u Hrvatskoj.
Ravnatelj dr. Žinić taj je zahtjev odbio. − I te kako mi je jasno što Hrvatskoj znači pristupanje EU-u, a još mi je jasnije što bih učinila građanima Zagreba potpisivanjem ovako nedefiniranog ugovora. Mi s IRB-a stavljamo na raspolaganje naš PSRM kao središnji za cijelu državu, ali pod uvjetom da nam Vlada dade jamstvo da će u roku ne duljem od pet godina biti pronađeno trajno rješenje, uz uvjete po međunarodnim standardima. Bez takvog jamstva IRB-u ja nemam pravo staviti svoj potpis na ugovor.
Ako je na jednoj strani moja smjena, a na drugoj IRB sa svojim zaposlenicima i stanovnicima cijelog Zagreba, ja ne dvojim o izboru. Otkaz mi je čast u odnosu na Remetinec, a ja u Remetinec nemam namjeru otići – kaže dr. Ramljak. IRB-ovi eksperti za radioaktivnost s međunarodnim iskustvom, dr. sc. Svetozar Musić, dr. sc. Tomislav Šmuc, dr. sc. Marijan Ahel i dr. sc. Branko Vekić, tvrde da je “ugovor kojim bi se IRB na dulji rok obvezao skladištiti radioaktivni materijal neprihvatljiv”.
Prema kriterijima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), skladišta nuklearnog otpada moraju se graditi izvan trusnog i gusto naseljenog područja. IRB je usred Zagreba, koji je na trusnom području. − Mogućnost da vodim IRB bila je izazov, ali već u startu pokušali su me dovesti na tanki led, podmetnuti mi na potpis nezakonito stvaranje velikih obveza za Institut. Bila sam prisiljena poduzeti mjere da se pojedinci procesuiraju.
Od tada sam počela smetati pojedincima koji imaju druge ciljeve, a ne razvoj temeljnih znanosti, pa sada sve istražuje USKOK. Prijatelji me pitaju zašto sam se vraćala iz SAD-a. Ja volim Hrvatsku i vjerujem u nju, vjerujem u njezine ljude i u konačnici u njezine institucije, te vjerujem da ćemo biti dio Europe sa svim europskim standardima pa bih, u danoj situaciji, ponovno postupila jednako – zaključuje dr. Ramljak.
Piše toni paštar
Milinović: Riječ je samo o gromobranima

Ministar zdravstva Darko Milinović demantirao je da se na IRB-u skladišti nuklearni otpad. “Ne radi se ni o kakvom radioaktivnom, opasnom otpadu, riječ je o gromobranima i dojavljivačima požara”, kazao je Milinović.
Z.D.
Rođena Sinjanka

Dr. Ramljak pomalo je atipičan ravnatelj najvećeg hrvatskog instituta u kojemu je oko 900 zaposlenih. Ta rođena Sinjanka poslije stjecanja diplome Veterinarskog fakulteta u Zagrebu otišla je na školovanje u SAD. Paralelno s magisterijem i doktoratom veterine završila je interdisciplinarni studij toksikologije i dobila posao u prestižnom Nacionalnom institutu za zdravlje u Washingtonu. Tu je zaplovila u ozbiljne znanstvene vode u kojima se, sa zapaženim uspjesima, zadržala punih 20 godina. A onda se otisnula u znanstveni menadžment i stala na čelo ‘Ruđera Boškovića’.
‘Bilo zbog EU-a ili ne, izvan je pameti da se nuklearni otpad skladišti usred Zagreba’

Zbog nesposobnosti nadležnih ministarstava i DZZZ-a da riješe problem − za što su na raspolaganju imali godine − sada je Hrvatska dovedena pred gotov čin u odnosu na EU, a Vladinom će odlukom IRB i njegova ravnateljica, ako joj doista zbog odbijanja da potpiše problematični ugovor prijeti smjena, postati žrtveni jarci.
Ništa čudno, ne bi to bio ni prvi ni posljednji put u Hrvatskoj. Samo, kako će na takve poteze reagirati iz EU-a? Za sada su reagirali Zagrepčani. Stanari sa Šalate i Srebrnjaka, iz susjedstva IRB-a, osnovali su Inicijativu građana protiv odlaganja nuklearnog otpada.

Otpad01.jpg

Oglasila se i dr. Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora s EU-om, koja ističe: “Bilo to zbog pregovora s EU-om ili ne, zdravorazumski nije logično da odlagalište radioaktivnog materijala iz cijele Hrvatske bude u Zagrebu.” Javnosti se obratio SDP Zagreba, koji u priopćenju što ga potpisuje predsjednik Davor Bernardić, uz ostalo, kaže: “Najnovijom direktivom Europske komisije o odlaganju nuklearnog otpada, koja je na početku studenog 2010. poslana na prihvaćanje, a koja će vrijediti i za Hrvatsku, utvrđeno je da se u odlučivanje o upravljanju nuklearnim otpadom mora uključiti javnost. EK preporučuje da se nuklearni otpad odlaže u ‘duboka geološka odlagališta’, a ne u naseljenim mjestima.
Dr. sc. Danica Ramljak je odbijanjem potpisivanja ugovora postupila odgovorno i stala je u obranu zakonitosti, struke, građana grada Zagreba i cjelokupne javnosti, za što zaslužuje priznanje, a ne smjenu s čela IRB-a.”
Na naš upit o smjeni dr. Ramljak, glasnogovornik Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa Duje Bonacci rekao nam je: “Ne znam otkuda te glasine. Mi u Ministarstvu za tu smo priču doznali od javnih medija. Ravnatelja IRB-a imenuje i razrješava Upravno vijeće. Nama nitko od njih o tome ništa nije rekao.

t. paštar
 
Top