Šta je novo?

Dalićka se hvali brojem pokrenutih stečajeva

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Dalićka se hvali brojem pokrenutih stečajevaDanas.hr 01.09.2011.

0352007.48.jpg

'Ono što mi radimo jest pokretanje stečajnog postupka. U proteklom razdoblju proveli smo 2.000 skraćenih stečajnih postupaka i više od 150 redovitih, kao i niz prekršajnih prijava', riječi su kojima bitku Vlade protiv nelikvidnosti opisuje ministrica financija ističući kako je 27.000 tvrtki u blokadi duže od godinu dana.

Prema posljednjim podacima, nelikvidnost je u Hrvatskoj iznosila 39 milijardi i 900 milijuna kuna. Problem je to koji se ne može riješiti preko noći. Barem tako tvrdi ministrica financija Martina Dalić

"85 posto ukupnog iznosa blokada su blokade starije je od godinu dana i te su tvrtke u stvari mrtve. Ono što mi radimo jest pokretanje stečajnog postupka. U proteklom razdoblju proveli smo 2.000 skraćenih stečajnih postupaka i više od 150 redovitih, kao i niz prekršajnih prijava", riječi su kojima je Dalić otkrila jednu od poluga kojom se Vlada bori protiv nelikvidnosti.
Dodala je da će postupak trajati duže, jer se radi o 27.000 tvrtki koje su u blokadi duže od godinu dana.

"Blokada je dio pokušaja naplate, stečaj je zadnji pokušaj. U taj proces treba krenuti, država sa svoje strane koristi sve mjere", rekla je Dalić za Dnevnik.hr dodajući da za neke tvrtke stečaj znači novi početak.

Na pitanje kako naplatiti 20 milijardi kuna duga od tvrtki koje još dobro posluju ministrica je spomenula način otplaćivanja na rate.

"Jedna od metoda da olakšamo dio poreznih dugova, koji su stvoreni tijekom krize, bio je Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga, na rate. Javilo se više od 3.000 tvrtki, pola njih u zadnja u tri dana. Više od 1.000 smo riješili, s više od 26.000 zaposlenih. Reprogramirano im je više od milijardu kuna poreznog duga. Mislim da je to jedan od načina kojim smo pokušali olakšati teret krize", objasnila je ministrica,
odgovarajući na tvrdnje oporbe da sve kreće od države.
 
Top