Šta je novo?

Đacima prvacima besplatni udžbenici

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Đacima prvacima besplatni udžbenici
Cetvrtak, 4. jun 2009. 20:27

v136810p0.jpg


Ministar prosvete Žarko Obadović izjavio je u četvrtak da je Komisija za realizaciju projekta "Besplatni udžbenici za đake prvake" usvojila listu udžbeničkih kompleta za obavezne predmete, za koje je iz budžeta Republike izdvojeno oko 120 miliona dinara.

Precizan iznos biće poznat nakon što učitelji odaberu komplete udžbenika koje će koristiti tokom nastave, kazao je Obradović novinarima u Vladi Srbije, i dodao da će finansijsku podršku pružiti i Beograd i Čačak, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Prvaci će u septembru dobiti besplatne komplete udžbenika za srpski jezik, matematiku, svet oko nas, muzičku i likovnu kulturu, kao i za neki od starnih jezika, koji su deo nastavnog programa škole.

Ministarstvo će, nakon odabira, u julu potpisati ugovore sa nekim od 10 predloženih domaćih izdavača - "Eduka", "Epoha", "Klet", "Kreativni centar", "Nova škola", "Zavod za udžbenike", "Bigz pablišing", "Draganić", "Stilos art" i "Hol net".

Obradović je precizirao da će "učitelji imati širok izbor za sve predmete koji se biraju na nivou škole, dok će udžebnik za srpski jezik biti odabran na nivou Srbije - na osnovu odluke većine učitelja".

Ministarstvo je predvidelo i mogućnost da se učitelji koji žele i poseduju odgovarajuće kvalifikacije za izvođenje takozvane "kompleksne" nastave opredele za takav udžbenik, koji će biti korišten u radu njihovih razreda.

Prema njegovim rečima, udžbenici čiji sadržaj podrazumeva i popunjavanje ili ucrtavanje učenici neće vraćati, dok će ostale, ukoliko budu oštećeni, roditelji morati materijalno da nadoknade.

Udžbenici za starne jezike, stranih izdavača, moći će da se koriste tokom nastave, ali kao priručnici, dodao je on.

Predsednik Komisije i dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Jovanović je rekao da se favorizacija jednog izdavača ne može sprečiti, ukazavši na to da su mogućnosti za tako nešto male, jer o kompletima ne odlučuje pojedinac već aktiv učitelja.

Ministar Obradović je pozvao lokalne samouprave da se uključe i finansijski podrže projekat besplatnih udžbenika za đake prvih razreda.

Izvor: MTSMondo
 
Top