Šta je novo?

Dačić: EPS nećemo dati nikom

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Dačić: EPS nećemo dati nikom


Izvor: Tanjug

Bajina Bašta -- Energetski sektor Srbije i EPS treba da ostanu u većinskom državnom vlasništvu, izjavio je zamenik premijera Srbije Ivica Dačić.4977973934e99839bc8419164076318_640x360.jpgDačić je ocenio da je u toj oblasti potrebno sklapati strateška partnerstva i dokapitalizacije kako bi se razvijala domaća energetika.
Zadržavanje energetskih resursa u većinskom državnom vlasništvu ne znači da država treba da ima monopol u toj oblasti, već da raspolaže određenim stepenom kontrole, rekao Dačić na svečanosti puštanja u rad drugog revitalizovanog agregata u hidroelektrani "Bajina Bašta".

Svečanosti su prisustovali i ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić, savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić, generalni direktor EPS -a Dragomir Marković, drugi državni i lokalni zvaničnici, investitori i izvođači radova.

Ulaganje u energetiku Srbije je budućnost, jer je ta oblast naš najveći resurs koji značajno učestvuje u bruto domaćem proizvodu zemlje, rekao je Dačić.

On je ocenio da je modernizacija HE "Bajina Bašta", u koju će biti uloženo 77 miliona evra, važan razvojni projekat za privredni rast Srbije.

Takvi i slični projekti koji se realizuju iz međunarodnih kredita ne znače zaduživanje radi potrošnje već je to u funkciji razvoja.

"U poslednje vreme kod nas se stvara utisak da se Srbija bespotrebno zadužuje, ali ovde nije reč o zaduživanju radi potrošnje, već se radi o razvojnim projektima koji su u interesu građana", precizirao je Dačić.


Puštanjem u rad u HE "Bajina Bašta" danas je počeo da funkcioniše drugi revitalizovani agragat tog energetskog objekta. Posle završetka kompletne modernizacije, HE "Bajina Bašta" imaće 420 megavata, umesto instalisanih 368 megavata, a njen radni vek biće produžen za 30 do 40 godina.
 
Top