Šta je novo?

Da se bolje snalazimo po Evropi: Bolji navigatori „vide“ i kamere

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Da se bolje snalazimo po Evropi: Bolji navigatori „vide“ i kamere

Čelična zavesakonačno je „pala“ prošle subote, pa su i zvanično, za građane Srbije, otvorene granice ka zemljama Evropske unije. Mnogi naši građani krenuće svojim automobilima na „istraživanje“ po zemljama EU, a za bolje snalaženje po prestonicama najviše će im poslužiti navigacioni sistemi.
GPS uređaji koji imaju u memoriji i precizne karte zemalja EU odavno se mogu kupiti i kod nas, a ukoliko želite da vam ovaj uređaj saopštava gde su zakrčenja, zastoji i radovi na putu u inostranstvu – moraćete da izdvojite više novca nego za onaj običan model.

– Osnovni model navigacionog sistema košta od 20.000 do 23.000 dinara, a njihova cena raste u zavisnosti od funkcija koje uređaj ima. Skuplji modeli, naravno, imaju i više funkcija, pa je među njima jedna od standardnih i ona koja će u inostranstvu pokazati moguće gužve, zastoje ili radove na putu – kažu za „Blic nedelje“ iz „Garmina“.
A koliko su navigacioni sistemi na našem tržištu snabdeveni „detaljima“, Nenad Jovanović, direktor kvaliteta u Centru za motorna vozila, kaže:

– Opcije u navigacionim sistemima su raznovrsne onoliko koliko ima zainteresovanih kupaca za ovo tehnološko čudo. Naime, što je više korisnika

– to je mapa u navigacionom sistemu bolja i tačnija. Kada se za navigacioni sistem odluči ekstremno veliki broj građana, tada se na mapu stavljaju dodatne informacije poput gužvi na putevima i radova u određenim ulicama. I kod nas sve više ljudi kupuje ove uređaje – objašnjava za naš list Jovanović.
Zato naš sagovornik savetuje da se, pre nego što odlučite koji ćete aparat kupiti, dobro raspitate kada se i koliko često ažuriraju njegove mape. Pored ovih, sve više se kod nas koriste i navigacioni sistemi u mobilnim telefonima.

– Svako ko ima bolji mobilni telefon, takozvani smart, koji u sebi ima operativni sistem, na primer, “windows”, može u njega da ugradi softver i koristi telefon za bolje snalaženje pri vožnji. Razlika je, naravno, u veličini ekrana – objašnjava Jovanović.
Prema rečima našeg sagovornika, u Srbiji bi trebalo više pažnje obratiti na razvoj ovih sistema, a samim tim i na ažuriranje mapa. Jer, kako je dodao Jovanović, strani turisti bez ovih informacija neće rado dolaziti u Srbiju.


GPS detektuje kontrolu na putu

Za naš list u firmi „Germin“ kažu da ne postoje GPS sistemi koji direktno imaju ugrađene radar detektore. Iako je radar detektor dozvoljen u SAD, Kanadi i najvećem broju zemalja EU, kod nas je zabranjen.
– U inostranstvu se ubacuju podaci o mestima na kojima se nalaze fiksne kamere koje snimaju određene saobraćajnice. Kad im se vozač približava, uređaj na to opominje, kao što „javlja“ i da vozač smanji brzinu. Dakle, u nekim zemljama su uneta i ograničenja brzina, pa ako se nalazite na putu na kom je ograničenje, na primer, 80 kilometara na sat, a vozite brže, uređaj će vas „opomenuti“ da ste prekoračili dozvoljenu brzinu – kažu u „Germinu“ za „Blic nedelje“.Izvor: Blic
 
Top