Da li u vezi igrate sporednu ulogu?

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Da li u vezi igrate sporednu ulogu?

Ma koliko se vaš partner trudio da bude superioran, nikada ne treba da pristanete na sporednu ulogu u vezi...
thumbnail.php

Verujemo da biste, ako bismo vam dali vremena za razmišljanje a vi obećale da ćete realno sagledati veze ili brakove (vaše ili one koji vas okružuju), sigurno pronašle brojne primere koji ukazuju da je jedno od partnera u vezi gurnuto u drugi plan. Složićete se, verujemo, i da to najčešće nije On. Činjenica je da se ponekad, koliko god on bio mio i drag, a vi zaljubljene, možete naći u ulozi „druge violine“. Otkrili smo koji su glavni uzroci ovakvog problema i kako da ih prevladate.

On želi da bude u centru pažnje

U želji da iskoči iz gomile i privuče (nepodeljenu) pažnju svih prisutnih, ovakav partner može doći i u situaciju da napravi (nimalo zlonamernu, pravdaće se kasnije) šalu na vaš račun. Ako je muškarac sa kojim ste jedan od onih koji boluju od sindroma „Zvezde večeri“, možete se dovesti u situaciju da u odnosu na njega delujete ozbiljno, čak možda i pomalo dosadno. Danijela (26) je otkrila da je njen donedavni dečko Igor (31) uspeo da joj svojim ponašanjem promeni karakter i to nagore. „Pretvorila sam se u pravo gunđalo“, kaže ona. „Igor je dominirao u svakoj situaciji, i dok bi on ‘rastao’ ja bih se ‘smanjivala’ iza njegovih leđa. Još gore je bilo kada bi na žurkama ‘držao banku’ a ja poslednji sat vremena stajala kraj vrata potpuno obučena i spremna da krenem.“
Sudeći prema tvrdnjama psihologa, ovakvo ponašanje može da bude odraz duboke nesigurnosti. „Ukoliko partner neprestano pokušava da vas ponizi, to je pouzdan znak da zbog nedostatka samopouzdanja, pokušava sebi da digne cenu. Čineći vas nesrećnom one će se (barem privremeno) osetiti bolje. Zato ne krijte svoja osećanja i otvoreno mu pokažite kako njegovo ponašaje utiče na vas“, kažu stručnjaci. Pomoći će i ako smislite tajni znak koji ćete mu uputiti svaki put kada se bude „zaneo“.

Vi imate posao, on karijeru

Provodite sate analizirajući njegove probleme s posla, a kada se pomenu vaši, pogled mu odjednom postaje „staklast“, a klimanje glave ujednačeno i potvrdno čak i onda kada nema šta da se potvrđuje. „Jovan se tako ponašao da sam svoj posao uvek doživljavala manje vrednim“, kaže Nevena (29), veb-dizjaner, za svog bivšeg momka, finansijskog direktora jedne privatne firme. „Da, pitao bi me kako sam provela dan na poslu, ali ako ne bih istog trenutka odgovorila, brzo bi prešao na neku drugu temu. Jednom prilikom, kada sam razmišljala da promenim posao, nije me podržao, da bi kasnije imao petlje da me optuži za nedostatak ambicija“.
Psiholozi predlažu da prvo analizirate svoj stav. Možda mu dopuštate takvo ponašanje? Otkrijte da li ga puštate da misli da je vaš posao manje vredan zbog mira u kući, ili, pak, zaista mislite je njegova karijera mnogo značajnija od vaše. Ako je tako, „napumpajte“ svoje samopouzdanje tako što ćete redovno nabrajati svoje poslovne uspehe kao i ciljeve. No, ako je on opsesivan sobom i svojim poslom, suočite ga sa tim. I to brzo. „Objasnite mu da u kući niste njegova sekretarica nego ravnopravni partner“, kažu psiholozi. Ne očekujte čudo odmah, ali korak po korak, postavljajući male ciljeve, pokušajte da dođete do onoga što želite da postignete.

Emocionalno vas „cedi“

Ako ulažete svu energiju u vezu, malo šta će vam ostati za sebe. Ukoliko konstantno brinete kako će on reagovati ili pokušavate da udovoljite njegovim željama i raspoloženjima, velika je verovatnoća da će se to negativno odraziti na vaš život, a lična dostignuća biće znatno umanjena. Sonjina (27) veza bila je pravo minsko polje. „Bojan bi odjednom, bez ikakvog vidljivog razloga, promenio raspoloženje. Sve moje vreme i energija bili su usmereni ka tome da održavam njegovo raspoloženje pozitivnim. Sve ostalo, porodica, posao, prijatelji, bili su gurnuti u drugi plan“.
Dvadesetčetvoročasovni „bejbisiting“ ju je toliko iscrpeo da je rešila da ga ostavi. Međutim, u Bojanu (30) se odjednom nešto prelomilo - priznao je da se oseća veoma nesigurno po pitanju njihove veze, a da su sve njegove psihičke igrarije bile samo test njene odanosti. Sonja i Bojan su još uvek zajedno. „Ljudi obično uče od roditelja kako da se odnose prema tuđim emocijama, te ako su imali negativan primer, isto tako će se ponašati. No, to nije opravdanje. Pokažite mu da se nesrećni zbog njegovog ponašanja ili mu predložite da potraži stručnu pomoć“, savetuju stručnjaci.

Ostati ili otići, pitanje je sad?

Ako ste u vezi sa osobom koja vas sputava i namerno (pa i slučajno) stavlja u drugi plan, znajte da će trebati dosta truda da to ispravite. „U vezi se konstantno uči, i to na obe strane“, kažu psiholozi. „Ključ leži u spremnosti na kompromise. Onaj koji je spreman da ispravi svoje ponašanje, potrudiće se da se ‘nađete negde na sredini’. S druge strane, partner koji ne odstupa od svog ponašanja insistirajući na raspravama oko toga ko je u pravu a ko ne, neće uće učiniti veliki pomak. Naprotiv. Nastaviće da vas tretira kao nekog čije potrebe i želje nisu ravne njegovim“. Šta učiniti sa ovakvim muškarcem? Neka konačno vidi kako izgledaju vaša leđa...

Izvor: Cosmopolitan.rs

Natrag