Da li je Bog stvorio Zemlju ili je prevod sa hebrejskog pogrešan?

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Da li je Bog stvorio Zemlju ili je prevod sa hebrejskog pogrešan?

biblija-v.jpg


"U početku Bog stvori nebo i Zemlju", rečenica kojom počinje Knjiga Postanja, po mišljenju jedne profesorke i autorke brojnih knjiga o Starom zavetu, pogrešno je prevedena sa hebrejskog, što pokreće raspravu o tome da li je Bog stvaralac Zemlje, prenosi “Dejli telegraf”.

Profesorka Elen Van Vold tvrdi da je početak Knjige postanja godinama pogrešno prevođen i da Biblija zapravo nikada nije trebalo da ukazuje na to da je Bog stvorio našu planetu, već da je On stvorio živi svet na njoj.

Van Vold je proučavala tekst Knijige postanja na hebrejskom u kontekstu Biblije kao celine i priča o stvaranju sveta iz drevne Mesopotamije.
Ona je, analizirajući tekst, došla do zaključka da hebrejska reč “bara”, ne znači “stvoriti”, već ”prostorno razdvojiti”.

Zbog toga bi, prema njenom mišljenju u Bibliji trebalo da piše “U početku Bog razdvoji nebo i Zemlju”.

Profesorka je izjavila da je njena analiza pokazala da početak Biblije ne opisuje nastanak planete, već života na Zemlji.

Uobičajena ideja o nastanku sveta iz ništavila, ‘creatio ex nihilo’ je posledica pogrešnog tumačenja”, rekla je profesorka i dodala da je “tradicionalno učenje o Bogu kao Stvaraocu ovim stavljeno pod znak pitanja”.

Izvor: Dejli telegraf
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
U početku beše reč i reč bi od boga......
A ko će to znati,svako će tumačiti na svoj način,odnosno na način koji je njemu prihvatljiv.Ako si vernik naravno da ćeš tumačiti da je bog stvorio svet,ako nisi onda ćeš podržavati Darvinovu teoriju o postanku i evoluciji.
Što se prevoda sa hebrejskog tiče čisto sumljam da je tačan.....svaki naraštaj je izmenjivao prevode prema svojim potrebama.
 
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Nije tacno Ana,autoritet i verodostojnost Bilije je dokazana jos polovinom prosloga veka sa otkricem kumranskih spisa.
inace prvi stih na jevrejskom je:beresit bara Elohim i znaci upravo to sto je prevedeno,profesiricine spekulacije mi lice na teisticki darvinizam
 
Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Prof. dr. Ellen van Wolde
je postala popularna :)

Verovatno će se sad svi okrenuti prema njoj i čekati da im sve objasni kako treba.
Baš sam radoznao šta će još da joj padne na pamet.

Naš naučnik Milutin Milanković je ostavio traga u nauci,a ako Bog da tek će da ostavi :)

Ovu gospođu će sigurno pamtiti,po čemu videćemo :)
 
Učlanjen(a)
24.05.2010
Poruka
60
A šta je to Wikipedija?

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

''Liče mi na teistički darvinizam'', pa to je Oksimoron! Cobi63, kako ukomponovati teizam i darvinizam? Ako uspiješ, mislim da ćete slaviti u svim naučnim i nenaučnim krugovima diljem svijeta!
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top