Da li je bog pravedan i nepogrešiv? Ili je sve to ''ludilo i zezanje''

Učlanjen(a)
24.05.2010
Poruka
60
O jevrejine! Koji su to ''biblijski principi'' o kojima ti pričaš? Ako mi kažeš da je to ljubav, dobročinstvo, oprost, zar biblija ima ekskluzivno pravo na te principe, zar to nisu univerzalni ljudski pozitivni principi koji nemaju veze sa religijom? Zar nije to ono što nas razlikuje od životinja, bez uplitanja boga u to? A što se tiče teokratske države, pa otiđi u Iran, Avaganistan, pa čak i u S. Koreju (gdje je verzija komunizma definitivno postala religija),tamo su ti teokratske države. Ne vjerujem da bi se htio tamio puno zadržavati (ne mislim zbog druge vjere već baš zbog nemanja prava van vjerskog tumačenja). Ti ćeš mi odgovoriti da su to ''lažne i hipokratske teokratske države'', a ja te pitam da mi navedeš jednu koja je istinska teokratska država ljubavi i blagostanja...ah da imamo Atos, kao autonomnu oblast, pa hajde da se svi preselimo tamo, pa da živimo u blagostanju i ljubavi.
Uvijek me je interesovala jedna stvar, koja se provlači kroz sve teme ovog foruma, a to je da svi mi koji ne vjerujemo u boga treba da budemo kažnjeni od strane boga, ljudi, na ovaj ili onaj način....pa zar ti ili bilo ko ima pravo da mi sudi, ili ja vama? I po božjem i po ateističkom, nemamo pravo da sudimo, jer počistimo svoj prljav veš pa onda prigovaraj komšiji. Ah da, ako sam ti ja prvi komšija, da li bi se mogao osloniti na mene u nevolji (polava, požar...) iako sam ateista...jel to znači da sam nehuman, idiot, ''đavolov sljedbenik''? Ja mislim da bi se jako dobro slagali, meni je sveštenik drugi komšija i zna za moje stavove i jako smo dobre komšije...Vjera, religija, bog, nema nikakve veze sa svakodnevnim životom, a ovo ovdje je forum, diskusija i bez obzira šta mislio, ja ovo doživljavam kao raspravu da li je bolji Inter ili Milan, Mančester ili Čelzi, Zvezda Partizan, Dačija Logan ili Fiat Punto i slično. Još jednom ću da iznesem hipotezu da : Ako postoji raj, ateisti će prije do njega nego ''vjerujući''. Mi smo barem dobri/loši ne zbog straha od boga ili vjerovanja u njega već zato što mislimo da je dobrota i ljubav jedina ispravna stvar na ovom svijetu. Ne treba mi vjera da mi to kaže i da me plaši bogom, već prosta logika nalaže da je to ''pravi put''.
A što se tiče pitanja na koja nisam odgovorio, ponovi ih, molim te, vjerovatno sam ih previdio.

Dodato posle 5 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

A pošto je tema da li je bog bezgrešan....definitivno nije, niko nije pitao šta familija pomenutog Jova misli o tome što su, zbog opklade (ej, opklade-pa kao da je to predmet kvota i kladionica) sklonjeni iz ovozemaljskog života. Što pobi onolike nevine u Egiptu? Zar nije parola: bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati, bolje sto krivaca na slobodi nego jedan nevin u zatvoru(mada je ovo zadnje diskutabilno, no to je druga tema). Kao što ima i ona deviza: ''Ako ubiješ jednog-ti si ubica, ako pobiješ milione-ti si vojskovođa i pobjednik, ako pobiješ sve- ti si bog''
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
definitivno nije, niko nije pitao šta familija pomenutog Jova misli o tome što su, zbog opklade (ej, opklade-pa kao da je to predmet kvota i kladionica)

Nemanja brate slatki :)

Izvini što se opet mešam ,ali nije bila opklada.Molim te da kada iznosiš svoje mišljenje u vezi nečega iz Biblije uvek prvo proveriš šta stvarno piše.To ti govorim kao bratu rođenom da se ne blamiraš.Ovaj Jevrejin će ti to natrljati na nos ,a ja bih voleo da još lepo pričamo o tvojim i našim stavovima.
 
Učlanjen(a)
24.05.2010
Poruka
60
Nisi jedini....pogledaj oko sebe. Bas zahvaljujuci tvojim istomisljenicima danas imamo milione dece koja gladuju, koja nemaju roditelje, koja nemaju adekvatan nacin odrastanja! Bas zahvaljujuci takvim slicnim tebi, koji sebi daju za pravo da govore sta je ispravnoa sta ne. Pa druze pogledaj malo oko sebe, pa pogledaj u kakvom svetu zivis. Ja tebe pitam da li se postuju Biblijski principi!!?? Ne postuju se!!! ...da li je Biblija kriva za sve sto se desava!!?? Nije!!! Prema tome, red bi bio da ne progovarate!

Moram da se osvrnem na ovo: zahvaljujući meni i mojim istomišljenicima...pa stvarno imaš visoko mišljenje o meni kada kažeš da sam i ja odgovoran za te nesreće....ja sam bre, izbjeglica iz CRO, nemam ja baš toliki uticaj...a ako su ateisti krivi za ta zla koja navodiš, prvi sam koji kaže da nas ateiste i ''istomišljenike'' treba pobiti i onda neće više biti gladi i nesreća na ovom svijetu, eto.

Ma kako nije opklada?

Dodato posle 12 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Evo jednog zanimljivog citata:

Is God willing to prevent evil, but not able?
Then he is not omnipotent.
Is he able, but not willing?
Then he is malevolent.
Is he both able, and willing?
Then whence cometh evil?
Is he neither able nor willing?
Then why call him God.''
- Epicurus
Slobodan prevod:
''Ako je bog voljan da spreči zlo, a ne može.
Onda nije svemoguć.
Ako je u mogućnosti, ali neće.
Onda je zao.
Ako je i voljan i svemoguć.
Odakle onda dolazi zlo.
Ako nije ni u mogućnosti ni voljan.
Zašto ga onda zovemo Bog?
Epikur 341-270 PNE, filozof sa Samosa

Главне тачке његовог учења су Демокритов атомизам као основа физичког објашњења света, срећа и спокојство као животни идеал, одбацивање страха од гневних богова, одбојност према политичком животу и неговање пријатељства.-preuzeto iz Wikipedije.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.01.2010
Poruka
472
Mislim da sam pre dve godine odgledao film Zeitgeist I i II Petera Josepha, i samom sebi postavio mnoga pitanja. Od tada po malo sam istrazivao i uleteo u toliko suludih desavanja na globalnom i nasem regionalnom terenu da sam ipak prihvatio narodnu STO VISE ZNAS, SHVATAS DA NISTA NE ZNAS.
U svakom slucaju oko nas se desavaju cudesne i divne stvari, kao i surove, koje nas mogu dovesti do ocaja i nase srce umotati patnjom,ali ono sto nas goni dalje je nada i ideja koja je najveca nasa snaga. Kroz zivot treba ici hrabro i voditi se cuvenom recenicom nemoj ciiniti drugima ono sto ne bi voleo da tebi cine drugi.
Po pitanju srpskog visevekovnog stradanja, zaboraviste i Jastrebarsko kod Zagreba gde je mnogo nase nejaci pogubljeno i na mnogim drugim znanim i neznanim mestima, ali ono sto je najzanimljivije kod svih tih zlocina da su izvrsioci najvecim delom bila nasa braca po krvi, rimokatolicke i islamske veroispovesti, istina ili ne, neidem u pravcu politike.
Jos me je sve vise zainteresovala opsednutost NEW AGE-om, globalizacijom, sveprisutnim i popularnim simbolima oko nas u filmskoj, muzickoj i svim mogucim i nemogucim industrijama ,http://www.youtube.com/watch?v=K-f0NdWa33Q, koji upucuju ili predstaljaju na njegovo velicanstvo princa ...., koji je vec prisutan po teoriji Benjamina Creme i cuvenog SHARE INTERNATIONALA, MAITREYA, THE WORLD TEACHER IS HERE, a odnosi si se na za nas nepoznatog gospodina Raj Patel-a , pa samim tim me goni da sve vise verujem u nesto suprotno sto postoji i koje se reflektuje kroz nas, nesto pravedno ili nepravedno, ali nesto sto je istinski i jedini pravi put....
http://www.share-international.org/
http://www.share-international.org/maitreya/Ma_main.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Raj_Patel


Mali doprinos ovoj temi koju je otvorio clan kosevcinemanja moze da bude i ova mala knjizica koju je moguce kupiti u Platou.

pozdrav svima

knjiga-Isus-to-nije-rekao-57706


Kada je naučnik svetskog glasa, vodeći svetski stručnjak za biblijska pitanja Bart Erman (Bart Ehrman) krenuo da izučava biblijske tekstove na originalnim jezicima na kojima su pisani, veoma se iznenadio kada je otkrio mnoštvo grešaka i namernih izmena načinjenih od strane njenih ranijih prevodilaca. U knjizi Isus to nije rekao, Erman nam pripoveda priču koja leži u pozadini grešaka i izmena koje su drevni pisari načinili u Novom zavetu, ukazujući na veličinu njihovog uticaja na Bibliju koju čitamo danas. Svoj prikaz obogatio je i ličnom pričom o tome kako ga je njegovo izučavanje drevnih grčkih rukopisa nagnalo da napusti svoja ranija ultrakonzervativna gledišta o Bibliji.
Od trenutka kada je izumljena štamparska presa i kada je precizna reprodukcija tekstova postala stvarnost, među ljudima se uvrežilo shvatanje kako je ono što čitaju u Novom zavetu verna kopija Isusovih reči ili spisa svetog Pavla. A ipak su skoro hiljadu i po godina pre toga ove rukopise svojeručno umnožavali pisari koji su bili izloženi snažnom uticaju kulturnih, teoloških i političkih rasprava svog vremena. Sačuvani rukopisi obiluju kako greškama tako i namernim izmenama, otežavajući umnogome rekonstrukciju originalnih Isusovih reči. Po prvi put Erman otkriva gde i zašto su ove izmene načinjene, predstavljajući istovremeno na jedan popularan način različite metode kojima se naučnici koriste da bi što vernije rekonstruisali originalne reči Novog zaveta.
Rafinirano, ali i na jedan krajnje izazovan način, Erman iznosi dokaze o tome kako je puno omiljenih biblijskih priča i široko prihvaćenih verovanja koje se odnose na Isusovu božanstvenost, Trojstvo, božansko poreklo i nadahnutost Biblije, nastalo kao plod namernih i slučajnih izmena načinjenih od strane drevnih pisara - a ove izmene su, pak, dramatično uticale na sve naredne verzije Biblije.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
24.05.2010
Poruka
60
Шта би сматрао поузданијим од чула? Зар би разум, поникао из лажних чула, могао стати насупрот чулима, кад је сав никао из њих? И ако она нису истинита, лажан је разум сав (IV 480-485) ... Ако се будеш борио против свих чулних утисака, неће ти остати ништа на што се можеш позвати при оцењивању оних опажања која проглашаваш за лажна (X 146).
— Лукреције, De rerum nature


За Епикура је свака истина апостериорна, тј. на основу искуства. Варкама и заблудама не лежи порекло у чулима, него у томе што ми, кад судимо о стварима, исказе чула неправилно тумачимо. Кад неки предмет у нашој свести изазове слику као свој одражај, слика не ишчезава одмах, него остаје, и ум је упоређује с осталим сликама. Индивидуалне црте слика нестају, а у памћењу остају само црте заједничке свима сликама, општи појам као мерило истинитог и лажног.

Као треће мерило истинитог и лажног и као нужан ослонац за Епикурову теорију блаженства служи осећање. Задовољство, осећање сагласно с природом, је мерило за оно чему треба тежити, а бол, осећање супротно природи, је мерило за оно чега се треба клонити да бисмо били срећни.[1]

Sad sam se malo navrzao na Epikura ali šta ću kad mi dobro ide CTRL+C & CTRL+P....
Ah da, što se tiče prevoda i prevođenja Biblije....cccc....poput poznate ''Lakše će kamila proći kroz iglene uši nego bogataš...'' i onda su kasnije ustanovili da je pogrešen prevod sa grčkog jer nije u pitanju kamila već debeli konopac(poput brodskog konopa) koji se u grčkom jeziku piše slično kao i kamila.....Vuče i Daničiću, oprošteno vam je, vi ste napravili najmanje greške, koliko ih samo ima načelno u bibliji...
 
Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
O jevrejine! Koji su to ''biblijski principi'' o kojima ti pričaš? Ako mi kažeš da je to ljubav, dobročinstvo, oprost, zar biblija ima ekskluzivno pravo na te principe, zar to nisu univerzalni ljudski pozitivni principi koji nemaju veze sa religijom? Zar nije to ono što nas razlikuje od životinja, bez uplitanja boga u to? A što se tiče teokratske države, pa otiđi u Iran, Avaganistan, pa čak i u S. Koreju (gdje je verzija komunizma definitivno postala religija),tamo su ti teokratske države. Ne vjerujem da bi se htio tamio puno zadržavati (ne mislim zbog druge vjere već baš zbog nemanja prava van vjerskog tumačenja). Ti ćeš mi odgovoriti da su to ''lažne i hipokratske teokratske države'', a ja te pitam da mi navedeš jednu koja je istinska teokratska država ljubavi i blagostanja...ah da imamo Atos, kao autonomnu oblast, pa hajde da se svi preselimo tamo, pa da živimo u blagostanju i ljubavi.
Pogledaj 5 Mojsijevih knjiga, tamo ti je sve dato kako covek treba da vodi zivot, kako da vodi drzavu, da se zeni, sve je dato. Ko to danas postuje? Niko! I zasto nam je ovako ''lep'' svet, da nije zbog postovanja Mojsijevog zakona? Ili zbog ovih koji su poslusali ponudu Sotone ''ako probate sa drveta spoznaje, bicete 'kao bogovi' '' Da li vidis da ljudi izigravaju bogove, da oni znaju sta je za nas najbolje, ljudi se ponose kada kazu ''ja sam sebi bog!'' ne zele da prihvate realnost, lepse im je da zive u sotonskim zabludama.
Sto se tice teokratskih drzava, u ovom trenutku ne postoji ni jedna. S obzirom da svetske tokove vodi veoma mali broj ljudi, ne treba da nas zacudjava.
Uvijek me je interesovala jedna stvar, koja se provlači kroz sve teme ovog foruma, a to je da svi mi koji ne vjerujemo u boga treba da budemo kažnjeni od strane boga, ljudi, na ovaj ili onaj način....pa zar ti ili bilo ko ima pravo da mi sudi, ili ja vama? I po božjem i po ateističkom, nemamo pravo da sudimo, jer počistimo svoj prljav veš pa onda prigovaraj komšiji. Ah da, ako sam ti ja prvi komšija, da li bi se mogao osloniti na mene u nevolji (polava, požar...) iako sam ateista...jel to znači da sam nehuman, idiot, ''đavolov sljedbenik''? Ja mislim da bi se jako dobro slagali, meni je sveštenik drugi komšija i zna za moje stavove i jako smo dobre komšije...Vjera, religija, bog, nema nikakve veze sa svakodnevnim životom, a ovo ovdje je forum, diskusija i bez obzira šta mislio, ja ovo doživljavam kao raspravu da li je bolji Inter ili Milan, Mančester ili Čelzi, Zvezda Partizan, Dačija Logan ili Fiat Punto i slično.
Mozes da procitas sve moje postove na ovom forumu, nigde neces naci da sam napisao da onaj koji ne veruje u Boga treba da bude kaznjen. Cak sta vise pisao sam da ce se spasti oni koji zive po svojoj savesti, ali da je takvih jako malo. Dakle, ako zivis moralno i ne cinis bezakonje bices spasen bez obzira da li verujes u Boga ili ne verujes. Ali kao sto rekoh, takvih je jako malo...vrlo tesko ce se odrzati jedan ateista na tom putu gde tezi da ne cini greh, nego jedan vernik, koji je samouveren. Jedan ateista ''nema'' obavezu da postuje zivotne principe, za razliku od vernika koji to radi iz duhovnih razloga.
Dakle, nemoj mene da mesas sa celokupnim vernicima, ja mogu kritikovati ako hoces celo savremeno ''pravoslavlje'', jer se sa njima u mnogo toga ne slazem, i to naravno drzeci se Biblije. Da si se negde upoznao sa pravim vernikom, ne bi sada zastupao neznabozacki koncept i pricao mnoge nebuloze. Svestan sam da je vise onih koji pricaju da su na strani Boga, a zivotom pokazuju nesto sasvim drugo, pa mi i nije cudo kada vidim ljude poput tebe koji okrivljuju Boga i pricaju gluposti, jer su videli sta rade ovi koji se izjasnjavaju religioznim i kako predstavljaju Boga.

Još jednom ću da iznesem hipotezu da : Ako postoji raj, ateisti će prije do njega nego ''vjerujući''. Mi smo barem dobri/loši ne zbog straha od boga ili vjerovanja u njega već zato što mislimo da je dobrota i ljubav jedina ispravna stvar na ovom svijetu. Ne treba mi vjera da mi to kaže i da me plaši bogom, već prosta logika nalaže da je to ''pravi put''.
A što se tiče pitanja na koja nisam odgovorio, ponovi ih, molim te, vjerovatno sam ih previdio.
Gresis!
Tesko ces naci nekog vernika koji ne smatra dobrotu i ljubav pravim putem, vec da to prisilno radi jer Bog tako zeli, a ovaj se plasi Boga. Bog ne zeli da mi iz straha Njemu sluzimo, vec iz ljubavi prema Njemu, ali da li smo mi u stanju da ispunimo Bozju zelju, to je drugo. Mi nismo u stanju da zivimo bez greha, i mi ga svakodnevno cinimo, i doza straha u nama je u neku ruku opravdana, ali taj strah se ne izrazava toliko da je on taj pokretac kojim mi nastavljamo da sluzimo Bogu, vec zato sto smatramo da je to put pravde i istine.

Moja pitanja su kontra na tvoju glupu temu gde okrivljujes Boga zbog ljudske sebicnosti. I to sam postavio u prvom postu.
A pošto je tema da li je bog bezgrešan....definitivno nije, niko nije pitao šta familija pomenutog Jova misli o tome što su, zbog opklade (ej, opklade-pa kao da je to predmet kvota i kladionica) sklonjeni iz ovozemaljskog života. Što pobi onolike nevine u Egiptu? Zar nije parola: bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati, bolje sto krivaca na slobodi nego jedan nevin u zatvoru(mada je ovo zadnje diskutabilno, no to je druga tema). Kao što ima i ona deviza: ''Ako ubiješ jednog-ti si ubica, ako pobiješ milione-ti si vojskovođa i pobjednik, ako pobiješ sve- ti si bog''
Kad mi ljudi necemo da posmatramo svet iz Bozje perspektive, kad necemo da uzmemo u obzir sve cinjenice, onda optuzujemo Boga sto ne reaguje na zlo. Ali Bog zeli da dobije rat koji su poveli pobunjenici, a da ostane i pravedan i milostiv. Bog ima cilj da jednom zauvek ocisti svemir od zla. Bog ne zeli dva puta pobunu u svemiru. On zeli da u svemiru jednom zauvek bude mir.

O jevrejine! Koji su to ''biblijski principi'' o kojima ti pričaš? Ako mi kažeš da je to ljubav, dobročinstvo, oprost, zar biblija ima ekskluzivno pravo na te principe, zar to nisu univerzalni ljudski pozitivni principi koji nemaju veze sa religijom? Zar nije to ono što nas razlikuje od životinja, bez uplitanja boga u to? A što se tiče teokratske države, pa otiđi u Iran, Avaganistan, pa čak i u S. Koreju (gdje je verzija komunizma definitivno postala religija),tamo su ti teokratske države. Ne vjerujem da bi se htio tamio puno zadržavati (ne mislim zbog druge vjere već baš zbog nemanja prava van vjerskog tumačenja). Ti ćeš mi odgovoriti da su to ''lažne i hipokratske teokratske države'', a ja te pitam da mi navedeš jednu koja je istinska teokratska država ljubavi i blagostanja...ah da imamo Atos, kao autonomnu oblast, pa hajde da se svi preselimo tamo, pa da živimo u blagostanju i ljubavi.
Pogledaj 5 Mojsijevih knjiga, tamo ti je sve dato kako covek treba da vodi zivot, kako da vodi drzavu, da se zeni, sve je dato. Ko to danas postuje? Niko! I zasto nam je ovako ''lep'' svet, da nije zbog postovanja Mojsijevog zakona? Ili zbog ovih koji su poslusali ponudu Sotone ''ako probate sa drveta spoznaje, bicete 'kao bogovi' '' Da li vidis da ljudi izigravaju bogove, da oni znaju sta je za nas najbolje, ljudi se ponose kada kazu ''ja sam sebi bog!'' ne zele da prihvate realnost, lepse im je da zive u sotonskim zabludama.
Sto se tice teokratskih drzava, u ovom trenutku ne postoji ni jedna. S obzirom da svetske tokove vodi veoma mali broj ljudi, ne treba da nas zacudjava.
Uvijek me je interesovala jedna stvar, koja se provlači kroz sve teme ovog foruma, a to je da svi mi koji ne vjerujemo u boga treba da budemo kažnjeni od strane boga, ljudi, na ovaj ili onaj način....pa zar ti ili bilo ko ima pravo da mi sudi, ili ja vama? I po božjem i po ateističkom, nemamo pravo da sudimo, jer počistimo svoj prljav veš pa onda prigovaraj komšiji. Ah da, ako sam ti ja prvi komšija, da li bi se mogao osloniti na mene u nevolji (polava, požar...) iako sam ateista...jel to znači da sam nehuman, idiot, ''đavolov sljedbenik''? Ja mislim da bi se jako dobro slagali, meni je sveštenik drugi komšija i zna za moje stavove i jako smo dobre komšije...Vjera, religija, bog, nema nikakve veze sa svakodnevnim životom, a ovo ovdje je forum, diskusija i bez obzira šta mislio, ja ovo doživljavam kao raspravu da li je bolji Inter ili Milan, Mančester ili Čelzi, Zvezda Partizan, Dačija Logan ili Fiat Punto i slično.
Mozes da procitas sve moje postove na ovom forumu, nigde neces naci da sam napisao da onaj koji ne veruje u Boga treba da bude kaznjen. Cak sta vise pisao sam da ce se spasti oni koji zive po svojoj savesti, ali da je takvih jako malo. Dakle, ako zivis moralno i ne cinis bezakonje bices spasen bez obzira da li verujes u Boga ili ne verujes. Ali kao sto rekoh, takvih je jako malo...vrlo tesko ce se odrzati jedan ateista na tom putu gde tezi da ne cini greh, nego jedan vernik, koji je samouveren. Jedan ateista ''nema'' obavezu da postuje zivotne principe, za razliku od vernika koji to radi iz duhovnih razloga.
Dakle, nemoj mene da mesas sa celokupnim vernicima, ja mogu kritikovati ako hoces celo savremeno ''pravoslavlje'', jer se sa njima u mnogo toga ne slazem, i to naravno drzeci se Biblije. Da si se negde upoznao sa pravim vernikom, ne bi sada zastupao neznabozacki koncept i pricao mnoge nebuloze. Svestan sam da je vise onih koji pricaju da su na strani Boga, a zivotom pokazuju nesto sasvim drugo, pa mi i nije cudo kada vidim ljude poput tebe koji okrivljuju Boga i pricaju gluposti, jer su videli sta rade ovi koji se izjasnjavaju religioznim i kako predstavljaju Boga.

Još jednom ću da iznesem hipotezu da : Ako postoji raj, ateisti će prije do njega nego ''vjerujući''. Mi smo barem dobri/loši ne zbog straha od boga ili vjerovanja u njega već zato što mislimo da je dobrota i ljubav jedina ispravna stvar na ovom svijetu. Ne treba mi vjera da mi to kaže i da me plaši bogom, već prosta logika nalaže da je to ''pravi put''.
A što se tiče pitanja na koja nisam odgovorio, ponovi ih, molim te, vjerovatno sam ih previdio.
Gresis!
Tesko ces naci nekog vernika koji ne smatra dobrotu i ljubav pravim putem, vec da to prisilno radi jer Bog tako zeli, a ovaj se plasi Boga. Bog ne zeli da mi iz straha Njemu sluzimo, vec iz ljubavi prema Njemu, ali da li smo mi u stanju da ispunimo Bozju zelju, to je drugo. Mi nismo u stanju da zivimo bez greha, i mi ga svakodnevno cinimo, i doza straha u nama je u neku ruku opravdana, ali taj strah se ne izrazava toliko da je on taj pokretac kojim mi nastavljamo da sluzimo Bogu, vec zato sto smatramo da je to put pravde i istine.

Moja pitanja su kontra na tvoju glupu temu gde okrivljujes Boga zbog ljudske sebicnosti. I to sam postavio u prvom postu.
A pošto je tema da li je bog bezgrešan....definitivno nije, niko nije pitao šta familija pomenutog Jova misli o tome što su, zbog opklade (ej, opklade-pa kao da je to predmet kvota i kladionica) sklonjeni iz ovozemaljskog života. Što pobi onolike nevine u Egiptu? Zar nije parola: bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati, bolje sto krivaca na slobodi nego jedan nevin u zatvoru(mada je ovo zadnje diskutabilno, no to je druga tema). Kao što ima i ona deviza: ''Ako ubiješ jednog-ti si ubica, ako pobiješ milione-ti si vojskovođa i pobjednik, ako pobiješ sve- ti si bog''
Kad mi ljudi necemo da posmatramo svet iz Bozje perspektive, kad necemo da uzmemo u obzir sve cinjenice, onda optuzujemo Boga sto ne reaguje na zlo. Ali Bog zeli da dobije rat koji su poveli pobunjenici, a da ostane i pravedan i milostiv. Bog ima cilj da jednom zauvek ocisti svemir od zla. Bog ne zeli dva puta pobunu u svemiru. On zeli da u svemiru jednom zauvek bude mir.

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Moram da se osvrnem na ovo: zahvaljujući meni i mojim istomišljenicima...pa stvarno imaš visoko mišljenje o meni kada kažeš da sam i ja odgovoran za te nesreće....ja sam bre, izbjeglica iz CRO, nemam ja baš toliki uticaj...a ako su ateisti krivi za ta zla koja navodiš, prvi sam koji kaže da nas ateiste i ''istomišljenike'' treba pobiti i onda neće više biti gladi i nesreća na ovom svijetu, eto.
Nije mi bila namera da se ti pronadjes, vec da uocis da bas ti koji dele misljenje sa tobom, koji ne prihvataju Boga vode svetske tokove i odlucuju sta je ispravno.

Evo jednog zanimljivog citata:

Is God willing to prevent evil, but not able?
Then he is not omnipotent.
Is he able, but not willing?
Then he is malevolent.
Is he both able, and willing?
Then whence cometh evil?
Is he neither able nor willing?
Then why call him God.''
- Epicurus
Slobodan prevod:
''Ako je bog voljan da spreči zlo, a ne može.
Onda nije svemoguć.
Ako je u mogućnosti, ali neće.
Onda je zao.
Ako je i voljan i svemoguć.
Odakle onda dolazi zlo.
Ako nije ni u mogućnosti ni voljan.
Zašto ga onda zovemo Bog?
Epikur 341-270 PNE, filozof sa Samosa
Ako je Bog voljan da spreci zlo, a to mu je namera.
Onda je svemoguc.
Ako je u mogucnosti, i hoce da pomogne.
Onda je mnogo dobar.
Ako je u mogucnosti, i voljan je.
Onda je Bog!

Blago nama sa ovakvim filozofima. :acute:
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
24.05.2010
Poruka
60
O,jevrejine! 5 Mojsijevih knjiga su pune ubistava, oskvrnuća, terora, incesta ali naravno I DOBRIH STVARI(ovo pišem velikim da ne misliš da navodim samo loše strane). No, toliko je primjera zla u ime boga da stvarno nema smisla, pobi Filistejce-ne poštedi nikoga, pobi sve u Jerihonu kad ga zauzmeš i ljude i žene i djecu pa čak i njihovu stoku(!?)..I to je pravda...Na jedno od postova sam naveo podatak iz istraživanja sprovedenog u osnovnim školama u Izraelu. Baš im je bila data priča o zauzeću Jerihona i da djeca kažu šta misle o tome. Drugoj skupini je data ista priča ali sa izmjenjenim likovima (radnja se ''dešavala u Kini''). Ovi prvi su potpuno odobravali masakr u Jerihonu, dok su ovi drugi kojima je bilo rečeno da se sve dešava u Kini potpuno osudili zauzeće i masakr u ''izmišljenom gradu''. Na kraju se ispostavilo da, kad oduzmeš vjeru iz jednačine, zločin postaje zločin i tako ga ljudi(posebno djeca, koja su najiskrenija) i vide, kao grozan masakr i zločin....Pa ne znam gdje je tu ''pravednost'' i ''bezgrešnost'', ipak je to samo ''ludilo i zezanje'' od strane ''tumača biblije i volje božje'', popularno zvanih sveštenici-bilo koje religije.... A što se tiče tvoje hipoteze ''Ako je bog...'', pa sam si kontradiktoran....I mogućan je i voljan je i dobar je i bog je,a opet zlo u ''biblijskim'' razmjerama....
 
Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
O,jevrejine! 5 Mojsijevih knjiga su pune ubistava, oskvrnuća, terora, incesta ali naravno I DOBRIH STVARI(ovo pišem velikim da ne misliš da navodim samo loše strane). No, toliko je primjera zla u ime boga da stvarno nema smisla, pobi Filistejce-ne poštedi nikoga, pobi sve u Jerihonu kad ga zauzmeš i ljude i žene i djecu pa čak i njihovu stoku(!?)..I to je pravda...Na jedno od postova sam naveo podatak iz istraživanja sprovedenog u osnovnim školama u Izraelu. Baš im je bila data priča o zauzeću Jerihona i da djeca kažu šta misle o tome. Drugoj skupini je data ista priča ali sa izmjenjenim likovima (radnja se ''dešavala u Kini''). Ovi prvi su potpuno odobravali masakr u Jerihonu, dok su ovi drugi kojima je bilo rečeno da se sve dešava u Kini potpuno osudili zauzeće i masakr u ''izmišljenom gradu''. Na kraju se ispostavilo da, kad oduzmeš vjeru iz jednačine, zločin postaje zločin i tako ga ljudi(posebno djeca, koja su najiskrenija) i vide, kao grozan masakr i zločin....Pa ne znam gdje je tu ''pravednost'' i ''bezgrešnost'', ipak je to samo ''ludilo i zezanje'' od strane ''tumača biblije i volje božje'', popularno zvanih sveštenici-bilo koje religije.... A što se tiče tvoje hipoteze ''Ako je bog...'', pa sam si kontradiktoran....I mogućan je i voljan je i dobar je i bog je,a opet zlo u ''biblijskim'' razmjerama....
A o kakvim se ubijanjima radi? Pa pogledaj malo, nemoj da topustas da sotona govori u tvoje ime, nemoj da imas toliko uska razmisljanja. Nikom nije milo da gine bezakonik! ali ako je to jedino resenje, za dobrobit svih ostalih, onda neka tako i bude!
Kada si vec spomenuo zauzimanje Jerihona, Bog kaze, gledaj kako sam intervenisao u proslosti da bi znao kako cu intervenisati u buducnosti. Bas kako su izraelci zauzimali Jerihon, i pocistili bezakonike, tako ce i Bog kada bude zauzimao Zemlju, da pocisti bezakonike i da On bude Car ove Zemlje... u ovom trenutku car je sam Sotona, i potrebno je da mu se uzme vlast koju trenutno ima, jer je namera Boga da se zlo iskoreni, kome to ne odgovara bice vecno unisten.
 
Član
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poruka
1.858
Ama ljudi jel mozete nesto reci iz svoje glave ako je koristite,dosta citiranja tekstova recite sta vi licno osecate u vezi teme kroz vasa licna iskustva .Ovako sa navodjenjem tekstova mozete jos 100 godina,tekstovi Biblije,talmunda i kurana su vec poznate stvari i teoloski obradjene na sve moguce nacine,ali o vasim licnim shvatanjima i spoznajama se moze razgovarati.
 
Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
@ndp751
naučnik svetskog glasa, vodeći svetski stručnjak za biblijska pitanja Bart Erman

Kratak je put od protestanta do agnostičara :)

@kocevicnemanja
Ma kako nije opklada?
Ja te lepo zamolih da pregledaš malo svaku temu o kojoj diskutuješ da se ne bi blamirao :)

ali šta ću kad mi dobro ide CTRL+C & CTRL+P....
Ah da, što se tiče prevoda i prevođenja Biblije....cccc....poput poznate ''Lakše će kamila proći kroz iglene uši nego bogataš...'' i onda su kasnije ustanovili da je pogrešen prevod sa grčkog jer nije u pitanju kamila već debeli konopac(poput brodskog konopa) koji se u grčkom jeziku piše slično kao i kamila.....Vuče i Daničiću, oprošteno vam je, vi ste napravili najmanje greške, koliko ih samo ima načelno u bibliji...
Da li je kamila ili konopac ,mislim da je svejedno bitan je smisao koji je uvek isti.I u Kuranu piše kamila a što se mene tiče moglo je da piše i bilo šta drugo.
Bojim se da ne shvatam šta želiš da kažeš.Ja sam u svakom slučaju shvatio kritiku bogatih .To je jedino važno,da li u prevodu piše kamila ili slon je nebitno.

@peca29
Ama ljudi jel mozete nesto reci iz svoje glave ako je koristite

Dragi Peco,meni glava u principu služi da nosim kapu na njoj.
Evo ceo jedan odgovor bez Biblijskog citata :)
 
Natrag
Top