Šta je novo?

Da li HT "merka" srpske IT firme?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Da li HT "merka" srpske IT firme?


Izvor: Poslovni dnevnik

Zagreb -- U Srbiji nema samo prostora za organski rast već i za akvizicije, kriza je i tamo pogodila IT kompanije i mogu se povoljnije kupiti, piše Poslovni dnevnik.

8962896774e7d4d4c428f6612534509_640x360.jpg


To što informatička kompanija Combis, koja je upravo otvorila kancelariju u Beogradu, u 2012. godini u Srbiji i ostatku regiona očekuje promet od desetak miliona kuna za matičnu kompaniju - Hrvatski telekom i njenih više od osam milijardi kuna prometa, sigurno zvuči poput dobrog vica.
Međutim, ako znamo da HT do sada, s izuzetkom HT-a Mostara, nije uspeo da razvije nijedan posao izvan granica Hrvatske, onda je Combisov ulazak na tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Rumunije veliki korak napred za HT.

Telekomunikacije se u celom regionu posmatraju strateški uglavnom u odnosu na vlasnika, a mnogo manje u odnosu na regulativu.

Zato većina bivših monopolista u regionu više-manje slobodno radi što želi uz uslov da u vlasništvu imaju državu, a takva se imovina nerado prodaje, pogotovo susedima na Balkanu.

HT stoga nije mogao da kupi nijednog operatera u regionu i tek će se videti koliko će imati uspeha u nadmetanju za PTK-Poštu i telekomunikacije Kosova.

Međutim, bivši hrvatski telekomunikacijski monopolista pronašao je novu nišu u kojoj ta ograničenja ne važe, marže su znatno više nego u telekomunikacijama, ponuda se razvija, a spoljna tržišta nisu situirana.

Taj prostor za rast HT-a je informatika sama i u kombinaciji s telekomunikacijama, takozvani ICT.

Srpsko IT tržište, slično kao i hrvatsko, pogođeno je krizom. Prema agenciji IDC Adriatics, lani je palo za dva odsto, ali zato ima mnogo veći potencijal rasta. Nije to samo zato što je srpsko tržište veće, nego je i nerazvijenije.

Kompanije u Srbiji više su gladne softvera nego u Hrvatskoj pa ne čudi da je IDC Adriatics zaključio da su lani uprkos ukupnom padu IT tržišta tamo segmenti poput IT usluga i softvera rasli od 1,7 do 2,2 posto.

Combisu, koji je svojom ponudom usmeren upravo na te segmente, to otvara prostor za nesmetan organski rast.

U Combisu ističu upravo taj smer razvoja. No u Srbiji nema samo prostora za organski rast, već i za akvizicije. Kriza je i tamo pogodila IT kompanije pa se zasigurno mogu kupiti jeftinije nego pre.

Zato će biti zanimljivo videti hoće li i kada HT dati zeleno svetlo Combisu da krene u preuzimanja u regiji.

Combis se pokazao kao vrlo uspešna informatička kompanija. Za razliku od King ICT-a i IBM-a Hrvatska, jedini je među tri najveća sistemska integratora lani imao rast prihoda od 7,2 odsto, uz promet od skoro 350 miliona kuna. Rast očekuje i ove godine, a, kažu, biće umeren.
 
Top