Šta je novo?

Da li ćemo dobiti solarni park?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Da li ćemo dobiti solarni park?Iako je dogovor o izgradnji najvećeg solarnog parka u ovom delu Evrope postignut sa Vladom Srbije u maju ove godine, još se ne zna da li će se on graditi.Naime, zbog izbora, sastavljanja nove vlade i sezone odmora, investitor čeka na potpisivanj ugovora već pet meseci, a krajnji rok da se to uradi je kraj ovog meseca. Ako se ugovor ne potpiše, Srbija gubi investiciju vrednu blizu dve milijarde evra.


solarni-park_1335089757_420x0.jpg“Ovaj projekat ima vrednost od okvirno dve miljarde evra i naravno sa naše strane kontaktirali smo celi niz međunarodnih institucijalnih investitora koji su sigurno zainteresovani za ovakav vid projekta zato jer je inovativan za obnovljive vidove energije. Tim više što ne traži poticajne mere od države, a opet s druge strane od raspisivanja izbora pa do recimo sastavljanja vlade i godišnjih odmora koji su usledili mi smo pet meseci bili što se tiče odnosa sa institucijama u Republici Srbije stojimo na istom mestu”, kaže
Ivan Matejak iz “Sekurum ekviti partners".

Srbija nije izabrana slučajno. Geografski položaj i broj sunčanih dana bili su presudni. Još nije poznata tačna lokacija, zna se da će se park nalaziti na nekoliko parcela na jugu zemlje ukupne površine od 3000 hektara, kao i da zemljište neće biti poljoprivredno, niti na ekskluzivnim lokacijama.

Sve je počelo
u novembru 2011. kada je potpisan okvirni ugovor za izgradnju sto fotonaponskih polja. Tri meseca kasnije Sekurum ekviti partners pronalazi italijanskog proizvođača panela.

U
maju (2012.) sa Vladom potpisuje memorandum o razumevanju, a ako sve bude teklo po planu, izgradnja će početi u martu 2013, a prvi solarni paneli će početi da rade krajem 2015.

U Ministarstvu energetike su nam rekli da su upoznati s projektom, da su stupili u kontakt sa fondom kao i da su dogovorene dalje aktivnosti, ali i da se sva pisma o namerama preispituje da li su u interesu Srbije. Ukoliko projekat bude ostvaren, sva energija biće namenjena izvozu.

“Ukoliko je to dugoročna strategija države, da budemo energetski proizvođač obnovljve energije,i to je u redu, ali sve dok god država ne stane sa nekim drugim projektima iza toga sa drugim projektima iza toga, sa projektima efikasnosti u javnim zgradama.....jedan projekat neće puno ništa doneti”, kaže
Mladen Bogićević iz Saveta zelene gradnje Srbije.

Investitori navode kao glavnu prednost projekta to što od države ne traže podsticajea tarife za proizvodnju, koje su za solarnu energiju visoke i iznose 23 evrocenta po kilovatu kao i to što će na gradnji parka biti angažovano oko 1000 zaposlenih.


Izvor:
B92.net
 
Član
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
1
ovih dana je na tv-u opet pokrenuta ta tema tako da postoji sansa da prva informacija nije bila samo predizborni marketing,jer ako se dobro secam bila je plasirana negde pre izbora.Sve u svemu bilo bi super.
 
Top