Šta je novo?

Da li će EU položiti cev po dnu Kaspijskog jezera?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Да ли ће ЕУ положити цев по дну Каспијског језера?


Голос России
ЕУ планира да узме туркменски гас пред носом Кине. САД чине све како Иран у томе не би осујетио њихове европске партнере и како не би помогао Пекингу. Оваква геополитичка интрига се развија у вези с постављањем гасовода из Туркменије до Азербејџана по дну Каспијсклог језера. У току наредних дана биће одржана редовна седница представника ових земаља и ЕУ у вези с питањима изградње Транскаспијског гасовода.

Недавно су се у Бриселу три стране коначно договориле о реализацији овог пројекта. Он претпоставља извоз туркменског и азербејџанског гаса у Јужну и Централну Европу преко Турске, заобилазећи Русију. Очекује се да ће споразум о изградњи гасовода бити потписан до краја ове године. ЕУ му пружа сву политичку и финансијску помоћ. Она је заинтересована за диверзификацију канала увоза енергената, сваки пут истичући да ће то смањити њену зависност од испоруке из Русије. Међутим, Туркменија, Азербејџан и ЕУ признају да је главни проблем – поставити 300 километара гасовода по дну Каспија. Правни статус поделе подножја језера још увек није регулисано, а сад ово питање може бити потпуно одложено на неодређено време. Мишљење генералног директора Института за националну енергетику Сергеја Правосудова:

Споразум о подели Каспија потписали су само Русија, Казахстан и Азербејџан. Туркменија и Иран га нису потписали. Они сматрају да Каспиј треба поделити на други начин. У погледу пројекта Транскаспијског гасовода Русија и Иран су већ говорили да су против реализације. Сад је тешко рећи које кораке ће предузети ове земље. Све ће почети од неких дипломатских корака.

Није искључен буран пораст активности Техерана. Очигледно је да ће сад кад је ЕУ на инсистирање САД увела нафтни ембарго против њега, учинити све како би подметнуо ногу Европљанима. За то може да искористи своје тесне везе с Ашхабадом. Осим тога, недавно је између Техерана и Бакуа избио велики дипломатски скандал. У Баку је ухваћено неколико група терориста, који су наводно по налогу Техерана припремали терористичке актове против радника израелске амбасаде у Бакуу. Осим тога, азербејџанске специјалне службе су ухапсиле преко 20 људи због сумње да су вршили шпијунажу у корист Ирана. Није искључено да ће сад Техеран покушати да узврати истом мером, између осталог, користећи међународни полигон као што су форуми каспијске „петорке“.

Кина такође очигледно није одушевљена пројектом Транскаспијског гасовода. Она је лишена испоруке нафте из Либије, губи увоз из Судана, транспорт енергетских ресурса с Блиског истока је повезан са све већим политичким ризицима. Осим тога, већ две године не може да се договори о цени руског гаса. Због тога туркменски гас остаје сигурна основа његове енергетске безбедности. Сад је склопио уговоре за количине које четвороструко премашују планирану испоруку туркменског гаса у Европу и врло радо би купила сав слободни гас. Није искључено да Пекинг може да обећа Ашхабаду и јефтине кредите, као што је то више пута чинио, као и друге погодности како би развио кретање гаса са Запада на Исток. У игри против ЕУ Пекинг може да искористи и партнерство с Москвом, која засад вешто сузбија дипломатску активност Ашхабада. Мишљење заменика директора Института за енергетске проблеме Алексеја Громова:

Русији Транскаспијски гасовод не иде у прилог. Одлазак битне количине гаса из Централне Азије у Европу представља претњу за перспективе продаје руског гаса. И данас он није у пуном обиму тражен на европском тржишту. Зато је врло вероватно да ће Русија активно блокирати пројекат.

Осим тога, Русија може да ангажује нове полуге енергетске дипломатије како би обновила куповину туркменског гаса. Русија га је раније продавала у Европи, а затим је била принуђена да се тога одрекне због несугласица с Ашхабадом у погледу цене. Ако финансијско питање буде регулисано, сасвим је могуће да Европљанима туркменски гас једноставно неће бити довољан.
 
Top