Да цркнеш од смеха! (knjiga za decu)

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Да цркнеш од смеха!
(knjiga viceva za decu "Da puknes od smeha")

Истраживања показују да је црни хумор користан за децу јер на тај начин урођени агресивни импулс могу да испоље вербално. Колико год то збуњивало родитеље, стручњаци препоручују литературу са таквим садржајима.

Поред вицева о смрти, велики број описује агресивне сцене. Колико год то збуњивало родитеље, аутор књиге, професор развојне психологије на Филозофском факултету, Вера Смиљанић, каже да су истраживања потврдила да је читање таквих шала корисно.
"Причањем таквих вицева деца уживају у савладавању страха. Деца имају агресивне импулсе и уместо да их остваре у тучи, они их остваре вербално", рекла је професорка Смиљанић.

Позитивне реакције деце
У "Креативном центру" кажу да је издавање књиге потпуно оправдано и да то потврђују позитивне реакције деце и стручњака.
"Имали смо малу дилему да ли ће такви вицеви можда повредити неке категорије људи. Међутим, у разговору са педагозима са онкологије сазнала сам да је управо та литература највише потребна деци која се лече и ту не треба ништа додати", рекла је Љиљана Маринковић из издавачке куће "Креативни центар".
У свему, ипак, пресудну улогу има родитељ, кажу стручњаци, подсећајући да је у целокупној нашој стварности, црни хумор најмање опасан.
"Пођимо од јавног превоза где дете уђе и чује свакаве речи, на вербални начин изражено насиље. Црни хумор тера децу на размишљање, а границу поставља родитељ. Када му дете исприча, родитељ треба да истакне поруку и помогне детету да усвоји праве моралне вредности", истиче психолог Милена Опарница.

RTS

Navodim jedan vic iz knjige:
" Ulazi covek u kucu i drzi u ruci dve umrlice. Pita ga zena `sta to nosis`, a on`pisala nam deca sa ekskurzije` ..."

I to je knjiga koju preporucuju deci...:???:

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Ma strasno i onda kazu kakva su nam deca!!

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Uopšte mi se ne dopada to što su uveli izdanja za decu kako iz Kreativnog centra tako i Edukino u osnovne škole,ko što reče Mihajlo kažem i ja mnogo će im pomogne da se lepo obrazuju.

Natrag