Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.913
D' Boys

DB.jpg

Kao odgovor na pojavu novog talasa, početkom 1982 godine u Beogradu nastaje neobičan duet D' Boys koji su činili Predrag Jovanović Peđa (gitara i vokal, rođen 1950. u Kruševcu) i Miško Mihajlovski (udaraljke, ritam mašina ex Kosmetika, rođen 1948. u Beogradu). U početku su se zvali Peđa i Miško, pa Oksižen, dok se na kraju nisu odlučili za D' Boys, na predlog Dubravke Marković i njenog tadašnjeg dečka Srđana Gojkovića Gileta.

Peđa je šezdesetih godina pevao u sastavu Lutalice, pojavio se u filmu "Kad budem mrtav i beo" Žike Pavlovića, gdeje najavljen kao "mladi hipik iz Kruševca", a zatim je otišao u inostranstvo Jedno vreme je u Francuskoj svirao po kafeima i u metrou, a kao i svi hipici boravio je na čuvenoj plaži Goa u Indiji gde je svirao sa rock i jazz muzičarima iz čitavog sveta. Sredinom sedamdesetih na Ibici je otvorio butik kožne odeće, gde se 1980. godine upoznao sa članovima nemačke heavy metal grupe Jane i postao njihov pevač i ritam gitarista. Sa njima je ostao sve do raspada 1982. godine, a snimio je i jedan album, njihov deseti u karijeri, sa hit pesmom "Love Your Life".

Miško Mihajlovski je pre D' Boysa bio u ekipi okupljenoj oko grupe Kozmetika i časopisa "Izgled". Početkom 1982. godine Peđa se vratio u Beograd i odlučio da se uključi u muzički život. Posle sešn svirke na otvaranju izložbe stripa Igora Kordeja u beogradskom SKC-u u proleće 1982. godine Peđa i Miško počinju sa zajedničkim radom. Prve pesme su im na nivou minimalističkih muzičkih skica, a u njima apologetski veličaju žurke i provod što i potvrđuje prvi singl sa pesmama "Mi smo D' Boys" i "Plave oči, crna ljubav" Tokom godine često sviraju u Beogradu: kao predgrupa sastavima Boa, Film, na Tašmajdanu ispred Aerodroma, u SKC-u, na Adi, u Pivari, u dorćolskom klubu DOK i brzo stiču simpatije publike Izgrađen imidž, koketiranje sa homoseksualnošću, pop pesmice i zapaljive Miškove najave ipak nisu bile dovoljna garancija za rad na duže staze, pa im se u jesen 1982. godine pridružuju Miško Petrović Plavi za basom i Goran Vejvoda na gitari. Miško Plavi je pre toga svirao gitaru u sastavu VIA Talas u kome su još bili pevačica Mira Mijatović, saksofonista Vuk Vujačić i basista Bojan Pecar. Muzičko pojačanje profilisalo je nji*hov pop zvuk iz koga je probijao rock pedigre članova grupe. Debi LP "Ajd' se zezamo" objavljuju u proleće 1983 godine. Ploča je snimana u Splitu u studiju Tetrapak u produkciji Željka Brodarica Jappe, a prateće vokale pevala je bivša mis Ana Saso, dok je omot ploče uradio Igor Kordej. Pre snimanja ploče grupu napušta Goran Vejvoda, Miško Plavi prelazi na gitaru, a novi basista je Dragan Ilić Gagi koji je pre toga svirao u grupi Slađane Milošević. Aprila 1983. održali su koncert u Ateljeu 212.

U proleće 1984 godine objavljuju drugi album "Muvanje" koji je producirao Oliver Mandić, dok su na snimanju učestvovali članovi Generacije 5: Dragan Jovanović (gitara) i Dragan Ilić (klavijature, aranžmani, programiranje ritam mašine) Na ploči su obrade "Pretty Woman" Roja Orbisona (Roy Orbison) koja se u prepevu zove "Lepe žene" i "Što (Ima dana)" (starogradska). Peđine stvari
su "Jugoslovenka (Ljupka oko pupka)", "Give Me Your Money", balade "Florida (Mala moja ne plači)" i "Snežana" Tog leta su mesec i po dana svirali u Grčkoj, a poslednji koncert su održali u Solunu u diskoteci Amnezia U to vreme grupi pristupaju novi članovi, belgijski gitarista Žan Žak Roskam i bubnjar Zoran Miljuš Cole. Posle Grčke napušta ih Miško Mihajlovski i dalje nastavlja sam kao Miško D' Boys, a grupa menja ime u Peđa D' Boy Band. Sledeći LP "Avantura" producirali su Peđa i snimatelj Boban Petrović Uz Peđine pesme "Fly High", "Visibabe ljubičice", "Divljakuša", tu je i Roskamova "Nisi više nevina devojčica". Na italijanskom festivalu Pesma Mediterana 85 u Palermu Peđa predstavlja Jugoslaviju sa "Jugoslovenkom" i osvaja drugo mesto. U međuvremenu Žan Žak Roskam prelazi u Galiju, a basista Dragan Ilić umire od komplikacija nastalih posle operacija čira na želucu Poslednju ploču "Laku noć ti mala" izdaju krajem 1986 godine u produkciji Kornelija Kovača koji se pojavljuje i kao autor četiri pesme. Na snimanju pored Miška Plavog i Zorana Miljuša učestvuju Kornelije Kovač (klavijature), Đorđe Petrović (klavijature). Dragan Jovanović (gitara), Srđan Miodragović (akustična gitara) i Ivica Švager (tenor saksofon) U pesmi "Šta da radim s rukama" gostuje glumac Ratko Tankosić Sarma. Povodom ove ploče imali su kraću turneju po Grčkoj gde su nastupali sa Galijom i Ribljom čorbom i posle toga su prestali sa radom.

Peđa je jedno vreme nastupao sam, a zatim se vratio u Francusku. Miško Plavi je sa gitaristom Bešketom (ex Bezobrazno zeleno), pevačem Igorom Pervićem (ex Duh Nibor) i Miljušem napravio grupu Fantazija, ali su posle godinu dana prestali sa radom. Posle toga Miško prelazi u Pilote gde je u početku svirao bas Po raspadu D Boysa, Peđa se na domaćoj sceni pojavio samo jedanput, marta 1992. godine u Domu omladine kada je nastupio na koncertu grupe Rolling Singles. Te večeri su glumci, muzičari i rock novinari pevali hitove YU rocka

Po odlasku iz D' Boysa, posle kraće pauze Miško Mihajlovski je nastavio rad sa gitaristom Nebojšom koji je vodio prateću grupu Seada Memića Vajte Nastupali su po klubovima pod imenom D' Boys izvodeći i nove Miškove materijale Godine 1987. Miško počinje da radi sa Bebi Dol. Pretežno nastupaju po klubovima, sve do početka rata, U prvoj polovini devedesetih godina pripremio je knjigu intervjua o D' Boysima koja će biti objavljena sa kompilacijskom kasetom na kojoj su i tri nove Miškove pesme. Polovinom 1997. godine Peđa je u Londonu, u produkciji Marka Evansa (Mark Evans), snimio novi materijal u okviru koga su i dance miksovi pesme "Jugoslovenka" objavljene na singlu u izdanju Merry Go Round Records. Originalna verzija "Jugoslovenke" iskorišćena je u filmu "Lepa sela lepo gore" Srđana Dragojevića.

Diskografija

Singl

"Ajd' se zezamo" / "Crne oči, plava ljubav" (Jugoton 1983)

Albumi

"Ajd' se zezamo" (Jugoton 1983)
»Muvanje" (Jugoton 1984)
»Avantura" (Jugoton 1985)
»Laku noć ti mala" (PGP RTB/ Komuna 1986)

Izvor: Petar Janjatović - "YU rock enciklopedija"


 
Poslednja izmena od urednika:
Top