Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.094
Cyndi Lauper

cyndi-lauper3.jpg

Cynthia Ann Stephanie Lauper, rođena 22. lipnja 1953. godine, poznatija kao Cyndi Lauper, pjevačica je čiji su melodičan glas i divlji način odijevanja simbol 1980-ih, desetljeća u kojem je došla do slave.

Cyndi Lauper rođena je u Queensu, New York. Karijeru je započela u bendu Blue Angel, a 1983. godine počela je vezu sa svojim menadžerom Davidom Wolffom, koji joj je pomogao izdati She's So Unusual, hit-album koji je od Lauperove napravio svjetski poznato ime. Album je bio mješavina tinejdžerskog pop-rocka i žešćih, gotovo punk-zvukova; najveći hit s albuma, Girls Just Wanna Have Fun, ubrzo se etablirao kao omiljena pjesma žena diljem svijeta. 1984. Lauperova je za taj album osvojila i Grammy u kategoriji najboljeg novog izvođača, a postala je i prva žena s četiri uzastopna hita među prvih pet na ljestvici singlova.

Na albumu su se također nalazile pjesme She Bop, o ženskoj masturbaciji, i romantična balada Time After Time, instant-klasik koji će poslije obraditi preko 70 izvođača. Lauperova je postala vrlo popularna među tinejdžerskom populacijom, zahvaljujući popularnom punk-imidžu iz kasnih '70-ih prilagođenom mainstream publici. U ovom stadiju karijere često je uspoređivana s Madonnom.

1986. godine, nakon što je snimila pjesmu za soundtrack filma Goonies, Lauperova izdaje svoj drugi album, True Colors. Album nešto zrelija zvuka dosegao je broj 4 na američkoj ljestvici singlova, a naslovna pjesma postala je njen drugi platinasti singl.

1988. pojavila se u glavnoj ulozi u neobičnoj komediji Vibes, koji su kritika i publika potpuno sasjekli. Pjesma koju je Lauperova snimila za soundtrack filma, Hole In My Heart (All the Way to China), također je komercijalno propao.

Treći album Cyndi Lauper, A Night to Remember iz 1989., iako toplo primljen kod kritike, nije bio komercijalno uspješan kao njegovi prethodnici i stvorio je tek jedan hit - I Drove All Night.

1990. godine pridružila se mnogim drugim slavnim gostima na ogromnom nastupu Rogera Watersa na Berlinskom zidu.

Nakon toga se odlučila na odmor od pjevanja, i ponovno se pojavila 1993. godine s hvaljenim albumom Hat Full of Stars, ali prodaja tog albuma bila je slaba, djelomično i zato što se, uz novi R&B prizvuk, u svojim tekstovima Lauperova osvrnula na teške teme, kao što su nasilje u obitelji i pobačaj.

1995. godine osvojila je Emmy u kategoriji najbolje gošće u humorističnoj TV-seriji za pojavljivanje u seriji Lud za tobom. Također, iste godine izdaje best of kompilaciju 12 Deadly Cyns... And Then Some.

Njen album iz 1997., Sisters of Avalon, vratio ju je u središte pozornosti; s tematikom još ozbiljnijom nego prije, vrlo je prihvaćen u gay zajednici zbog svog klupskog disco zvuka. Tom, tzv. "ružičastom" prizvuku potpomogle su i pjesme Ballad of Cleo and Joe koja govori o zamršenom dvostrukom životu transseksualne osobe i You Don't Know koja se bavi nezgodnom temom otkrivanja homoseksualnosti. Lauper je postala česta gošća na gay pride događanjima diljem svijeta.

2002. počela je s radom na albumu Naked City, koji je na koncu objavljen 2003. godine pod nazivom At Last, i dosegao ljestvice singlova u SAD i Australiji. 2005. nagrađena je Grammyjem u kategoriji najboje instrumentalne skladbe u pratnji vokala za svoju interpretaciju skladbe Unchained Melody na tom albumu.

Cyndi i danas ima veliku bazu obožavatelja i živi u New Yorku sa suprugom, glumcem Davidom Thorntonom, i njihovim djetetom.

Albumi

* Blue Angel (1980., s bendom Blue Angel)
* She's So Unusual (1984.)
* True Colors (1986.)
* A Night to Remember (1989.)
* Hat Full of Stars (1993.)
* Twelve Deadly Cyns...and Then Some (1994.)
* Sisters of Avalon (1996.)
* Merry Christmas...Have a Nice Life (1998.)
* The Essential Cyndi Lauper (2003.)
* At Last (2003.)

Mini-albumi (EP ploče)

* The Best Remixes (1989.)
* Wanna Have Fun (1998.)
* Shine E.P. (2002.)
* Shine Remixes (2003.)
* Hey Now! (Remixes and Rarities) (2005.)

Filmografija

* 1985. "Goonies" (cameo-uloga)
* 1988. "Vibes"
* 1991. "Off and Running"
* 1993. "Život s Mikeyem"
* 1994. "Gđa Parker i začarani krug" (cameo-uloga)
* 1999. "Oportunisti"
* 2005. "The Naked Brothers Band" (trenutno u postprodukciji)

Izvor: Diskusije.net


 
Poslednja izmena od urednika:
Top