Šta je novo?

Crvenooka arborealna žaba

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
[h=2]Crvenooka arborealna žaba [/h]Opis

Crvenooka arborealna žaba - Ova žaba je divno adaptirana podvrsta neotropske hilid žabe. Crvenooka žaba je potpuno uzdrmala pet industriju. Obično ima zelen kičmeni deo, ali nijanse zelene variraju zavisno od temperature, ili nekih drugih stresova, kao i od nivoa aktivnosti žabe. Boja na leđima može biti mutne maslinasto zelene boje kada je žabi hladno i kada je suva. Tamno zelena se može povezati sa odmaranjem, ili ukoliko su klimatski uslovi idealni, a žaba aktivno traga za hranom, može biti i jarke boje lišća. Bokovi su plavi oivičeni belom ili svetlo žutom bojom. Prsti su narandžasti. Stomak je beo. Crvenooke žabe imaju velike i dobro razvijene jastučiće na prstima i vešte su kako u skakanju, tako i u hodanju po svom uzdignutom domu. Dužice su tamno crvene, a zenice su vertikalno elipsoidne.

08b282bed88832c9197a25b1ea22b623_S.jpg

Agalychnis callidryas

Veličina: od 5.1 – 6 cm

Životni vek: do 10 godina


Crvenooka arborealna žaba je danas dostupna kao ksantik (krem žuta sa žutim očima) i kao albino (žuta sa crvenim očima) morf. Crvenooka arborealna žaba spada u noćne vrste. Mužjaci proizvode svoje nemelodične (nemelodičan zvuk za sve osim za ženke svoje vrste), obično jednosložne (ali ponekad uzlazne) pozive sedeći na vegetaciji pored bare.

Veličina i životni vek

Odrasle jedinke ove lepe arborealne žabe su dužine od 5.1 – 6 cm i mogu živeti više od 10 godina u zarobljeništvu.

Prirodna staništa

Crvenooka arborealna žaba, najverovatnije jedna od najprepoznatljivijih arborealnih žaba na svetu, nastanjuje podneblja od južnog Meksika do Paname. Moguće ih je naći i u severnoj Kolumbiji.

Nega u zarobljeništvu

Čuvanje jedne ili dve crvenooke žabe može biti ili jednostavno, ili komplikovano, kako god odlučite. Rezervoar kapaciteta 37.8 litara sa vlažnim papirnim ubrusom na dnu i uz dodavanje malog filodendrona ili šeflere u saksiiji, može biti dovoljno, mada je estetski prijatnije ukoliko propisno zasadite bilke i dodate mali vodopad ili jezerce.

Crvenooke žabe se mogu osećati kao kod kuće sa relativno suvom podlogom i malom posudom sveže vode. Održavajte kavez čistim. Nedostatak aposlolutne čistoće će najverovatnije preneti potencialno smrtonosne patogene organizme na Vaše žabe.

Crvenooke arborealne žabe su noćne vrste. Obično spavaju čvrsto u toku dana, povijene, čvrsto zatvorenih očiju, uvučenih stopala ispod tela. Bude se i love noću. Mogu skakati, mada obično polako hodaju u maniru šaka pred šaku. U većini slučajeva, poklopac u vidu mrežice se preporučuje (s obzirom da omogućava ventilaciju) mnogo pre neko stakleni poklopac. Odgovarajuća vlažnost u kavezu bi trebalo da se održava zamagljivanjem rezervoara ukoliko je neophodno.

Rezervoari kapaciteta od 110 do 378.5 litara ih donekle približavaju prirodnim uslovima. Pored lisnatih biljaka, stabiljke kao što je čvornata manzanita (ne koristite kedar ili bilo koje grančice tretirane sa insekticidima ili fungicidima) mogu biti obezbeđene. Vodu bi trebalo staviti u plitku posudu. Održavajte čistoću akvarijumskog stakla i vode.

Cvrčci, voštani crvi, kao i većina drugih insekata će se rado jesti. Za odrasle žabe, insekte bi trebalo zaprašiti vitaminom D3 i kalcijumom jednom nedeljno ili jednom u deset dana. Insekti koji se daju brzorastućim mladim žabama bi trebalo da budu zaprašeni dodatkom kalcijuma i D3 vitamina dva puta nedeljno.

Razmnožavanje

Crvenooka arborealna žaba ima specifičnu reproduktivnu biologiju. Dok se mreste, ženka postavlja grupu jaja na list koji visi iznad stajaće vode. Ženka crvenookih žaba će često presaviti list preko legla, kako bi sprečila isušivanje. Masa jajašca je želatioznog spoljnog sloja. Rastegljiva snaga želatina se menja u vreme inkubacije i, malo nakon toga će se punoglavci iskoprcati i pasti u vodu odakle će započeti svoje živote na tipičan način. Ukoliko se masa jajašaca premesti na mesto gde će im nedostajati voda u koju treba da upadnu, i ukoliko ne mogu da pronađu vodu nakon nekoliko energičnih koprcanja, larve će uginuti.

Veći uspesi kada je razmnožavanje u pitanju se mogu postići ukoliko se nekoliko crvenookih mužjaka drži na istom mestu sa jednom ženkom. Guranje i borba mužjaka izgleda da pospešuje plodnost. U stakleniku, uključivanje desetak mužjaka i nekoliko ženki može biti veoma produktivno.

Crvenooke arborealne žabe se obično pare nakon perioda polumirovanja ili posle suve sezone. Mužjaci se oglašavaju kratkim, grubim, odsečnim kreketom u cilju pozivanja ženke. Mužjaci crvenookih žaba obgrljuju ženke odmah ispod prednjih nogu. Ovo se zove aksilarni ampleksus. Povećanje temperature, svetlosti, i vlažnosti (posebno omogućavanje „kišnog“ sistema navodnjavanja) stimuliše parenje. Jedino se mužjaci zvučno oglašavaju. Većina odraslih ženki je veća i ima jače telo od odraslih mužjaka. Mužijaci dobijaju ojačanje na jabučicama prstiju kada su reproduktivno aktivni, i imaju tendenciju da sede u uspravljenijem stavu (prednji ekstremiteti su manje fiksirani nego kod ženki).

Leglo sadrži od petnaest do oko šezdeset jaja. Jedna ženka može izleći nekoliko legla za vreme sezone. Ženke iz zarobljeništva često biraju mesto za poleganje jajašca nekoliko inča iznad vode na staklu akvarijuma. Ova legla bi trebalo pažljivo pomeriti sa stakla pomoću blagog klizanja nakvašenog jednoivičnog žileta ispod jata, držeći sečivo čvrsto uz staklo. Jaja bi tako trebalo premestiti u drugu posudu i postaviti na list biljke nekoliko inča iznad posude sa čistom vodom. Zadržite vlažnost vazduha premeštenog legla tako što ćete posudu pokriti plastičnom vrećom ili staklenom pločom.

Sva voda koja se koristi mora biti bez hlora. Temperatura vode mora biti odgovarajuća za vrstu koja je u njoj. Normalna sobna temperatura (25.5-27.8 °C) je zadovoljavajuća za inkubaciju jaja ove tropske žabe.

Punoglavci ove žabe će jesti velike količine kvalitetne riblje hrane, uključujući hranu za pastrmke i soma. Vremenski period da se mladunci preobraze je oko dva meseca.

Osigurajte dovoljne količine sitnih insekata pre nego što uparite ove žabe. Zbog brzog rasta, za vreme metamorfoze jedinke mogu biti sklone razvijanju metaboličke bolesti kostiju u ovom stadijumu svog života. Nahranite ih izdašno i često, i zaprašite hranu sa kvalitetnom mešavinom vitamina D3 i kalcijuma.

Druge žabe sa sličnim potrebama

Druge arborealne žabe, većina krastača i žaba će se pravilno razvijati ukoliko primenite režim nege koji je predlažemo za crvenooku arborealnu žabu. Proučite tačne potrebe za svaku vrstu ponaosob.

životinje.rs
 
Top