Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.186
Crvena prasina (1999)screen.png

CRVENA_PRASINA20plakat89b65.jpg
info.pngFilm "Crvena prašina" je na Festivalu hrvatskoga filma u Puli '99. osvojio Zlatnu arenu za režiju, scenarij, epizodnu mušku ulogu, montažu i nagradu publike. Film se može pohvaliti i međunarodnim priznanjima: na 56. Mostra internazionale uvršten je u službeni program, a osvojio je i tri Grand prixa - na 15. međunarodnom festivalu u Haifi, na Med film u Rimu u studenom 1999. te na World Festu u Houstonu, SAD, iste godine.

Crni, dvadesetsedmogodišnjak, boksač periferijskog zagrebačkog kluba, sredinom 1990. bježi iz tadašnje vojske ogorčen, jer mu nisu predali brzojav o majčinoj smrti. Vraća se u rodni grad i naleti na vjenčanje svoje dojučerašnje djevojke Lidije s lokalnim moćnikom i vlasnikom kafića - Bossom.

Uz pomoć prijatelja, automehaničara Škrbe, uplete se u šverc cigareta, ne znajući da time ugrožava identičan i već razgranat Bossov posao. Na nagovor svog trenera Kirbyja, policajca lokalne postaje, koji ga štiti pred vojnom policijom i s kojim ima naoko nedorečen, ali osobit odnos, vraća se treningu.

Suočena s brutalnošću svojega muža, Lidija bježi. U kući Crnoga, u jednoj mučnoj situaciji, ubijena je. Jedini svjedok umorstva je Zrik, šesnaestogodišnji mladić, Škrgin šegrt, koji je svojevrsno motrište cijelog filma.

Rezija: Zrinko Ogresta
Scenarijp: Zrinko Ogresta, Goran Tribuson
Uloge: Josip Kuchan, Marko Matanovic, Ivo Gregurevic

screen.png

Crvena_prasina_1999_.avi.jpg
Download.png
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Poslednja izmena:
Top