Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.390
vlada6.jpgGrupa Crni biseri nastala je krajem 1963. godine, a prvu postavu su činili Goran Vukićević (rodjen 1946.) koji je u to vreme svirao klavir i harmoniku, gitarista Ivan Božović, saksofonista Slavko Božović i bubnjar Dragan Jovanović Grupa je dobila naziv po istoimenom domćem filmu koji je obradjivao temu maloletne delikvencije. U prvo vreme nisu imali basistu, a onda im je pristupio Vlada Janković Džet (roden 1946. u Beogradu) Prvi put je svirao sa njima 8. marta 1964. godine na školskoj priredbi u Domu kulture Vuk Karadžić. Džet je svoj nadimak dobio po Džetu Harisu (Jet Harris) basisti grupe Shadows. Zatim im pristupa pevač Radan Vačić i u toj postavi nastupaju do jeseni 1965. godine. U to vreme su se opredelili za rhythm i blues, a sastav čine gitarista Goran Vukićević, basista Vlada Džet, ritam gitarista Zoran Petković pevač Radan Valčić i bubnjar Dragan Jovanović
Prvi singl im je izašao aprila 1966. godine i na njemu su uz obrade snimili Džetovu pesmu "Ne odlazi" Grupa je pobedila na drugoj Gitarijadi na Sajmištu 1967. godine. Po odlasku Dragana Jovanovića, novi bubnjar 1968. godine postaje Jovan Ljubisavljević Kića. Polovinom 1968 godine Valčić je napustio grupu, a novi pevač je postao Nenad Dukić (ex Duka i čavke). On se u grupi zadržao samo dva meseca i sa njima je snimio drugi singl. Dukić je pevao na tri obrade, a Valčić pesmu "Nisam više taj". Po odlasku iz grupe Dukić se povukao iz muzike i kasnije je postao filmski kritičar. U sastav se vratio Valčić, a godine 1970.novi pevač je postao Dragan Baletić (ex Juniori) Tokom 1973. godine grupa pauzira jer su Džet i Baletić bili u vojsci. Rad obnavljaju bez Zorana Petkovića, a jedno vreme sa njima svira klavijaturista Dragan Batalo koji je kasnije prešao u sastav Zlatni prsti Zatim stalni član postaje klavijaturista Dragan Rajičević (ex Juniori). Boka Bogdanović (ex YU grupa) je došao u grupu oktobra 1976. godine jer je bubnjar Kića otišao u JNA. Po objavljivanju jedinog albuma "Motorok" i singla "Ti si uvek htela sve" iz grupe odlazi Dragan Baletić, a menja ga pevač Branislav Živančević Cile (ex Op cup).
Crni biseri su pod imenom Denis snimili singl sa pesmama "Hush Hush Maria" i "Night In Casablanca" (Diskos 1977.). Grupa je sa radom prestala 1. januara 1980. godine. Tokom karijere svirali su na Malti, u Tunisu i Maroku. U filmu "Kad budem mrtav i beo" Žike Pavlovića svirali su kao prateći bend na audiciji za mlade pevače. Radili su songove za predstave Beogradskog pozorišta, scena na Crvenom krstu.
Po prestanku rada grupe Džet je okupio sastav Tunel, zaposlio se kao muzički urednik na radio programu 202, a radio je i kao savetnik u izdavačkoj kući 1TMM Godine 1987. dobio je majsku nagradu za organizaciju rock koncerata i Hit 202 uživo. Godine 1986. formirao je Vlada Jet Band sa kojim svira rock standarde prepevane na srpski jezik. Jedan je od najvećih domaćih kolekcionara ploča.


Diskografija

Singlovi
"Ne odlazi" / "Srce bez ljubavi" / "Nisam onaj koga želiš" / "Lepi flamingo" (Jugoton 1967.)
"Nisam više taj"/ "Dream" / "Moni Moni"/" I Wanna Be Free" (Jugoton 1968.)
"Moja mala ledi"/"Moj svet nije tvoj svet" (Jugoton 1968.)
"Tražimo sunce"/ "Ram-dam" (Jugoton 1969.)
"Poučna priča" /"Čekanje" (PGP RTB 1970.)
"Kišna noš" /"Hej, Melina" / "Reka" / "Kraj leta" (PGP RTB 1971.)
"Ona zna" / "Povratak" (PGP RTB 1972.)
"Lutalica"/ "Pismo devojci" (PGP RTB 1973.)
"Večiti rok" /"Želim" (PGP RTB 1975.)
"Dar-mar" / "Šta ću sad" (Studio B 1975.)
"Džudi, Džudi" / "Nikada" (Diskos 1976.)
"Mlinarev sin" / "Tiho muzika svira" (Diskos 1976.)
"Ti si uvek htela sve" /"Moj brat i ja" (Diskos 1977.)
"Katarina (Ne želi da živi više sa mnom)" / "Moreplovac" (Diskos 1977.)
"Aspirin" / "Susret na uglu" (Diskos 1978.)
"Tašta" /"Zimski dan" (Diskos 1979.)

Album:
"Motorok" (Diskos 1976.)aladin
 
Poslednja izmena od urednika:
Top