Šta je novo?

Crkva u Hrvatskoj: Ne kupujte nedeljom

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Crkva u Hrvatskoj: Ne kupujte nedeljom
Izvor:
Novosti.rs
Komisija Iustittia et pax Hrvatske biskupske konferencije pozvala je vernike i sve građane u Hrvatskoj da se od sledeće nedelje, 4. marta bojkotuju kupovinu nedeljom.

KOMISIJA Iustittia et pax Hrvatske biskupske konferencije pozvala je vernike i sve građane dobre volje u Hrvatskoj da od sledeće nedelje, 4. marta, bojkotuju bilo kakvu vrstu kupovine nedeljom.kupovina_310x186.jpgOni koji prihvate ovakav apel, pridružiće se zapravo, širokoj akciji Evropskog saveza za nedelju koja već okuplja sindikate, političke stranke, udruženja građana i crkve oko zahteva za poštovanjem nedelje kao dana odmora za sve, "dana okupljanja porodice i kao dana Gospodnjeg koji hrišćani svetkuju", stoji u saopštenju upućenom medijima koji je potpisuje sisački biskup Vlado Košić, a koji je preneo portal Index.hr.

Kao jedan od razloga zbog kojih bi trebalo izbegavati kupovinu nedeljom je želja Crkve da što više ljudi okuplja na nedeljnim misama.

„ Komisija poziva hrvatske građane, naročito hrišćane, da se od tog dana suzdržavaju od kupovine nedeljom, i barem tako pokažu da žele da poštuju sve one radnice i radnike, koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni da rade bez nedeljnog odmora, izvan kruga svojih porodica. Zato je kupovina nedeljom svojevrsni oblik licemerja i bezosećajnosti s obespravljenima“,navodi se u obrazloženju ovog apela.

- Sve do novijih vremena nedelja se i kod nas poštovala, kako-tako čak i u doba komunističke diktature, koja je nažalost činila mnogo toga ne bi li udaljila, posebno mlade od svetkovanja dana Gospodnjeg“, navodi se u predlogu.- Borimo se za pravo svih hrišćanskih vernika, ne samo katolika, da svetkuju dan Gospodnji prisustvujući nedeljnoj službi.
 
Top