Šta je novo?

Crkva starija od tvrđave

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Crkva starija od tvrđaveKroz burnu istoriju na temeljima sakralnog kompleksa otkrivenog u smederevskoj tvrđavi podizana pravoslavna, katolička crkva i džamija


DSC02136.jpg

Crkveni temelji otkriveni u smederevskoj tvrđavi nakon tri decenije će biti konzervirani Foto O. Milošević

Smederevo – Crkvica iz 10. veka čije su ostatke u smederevskoj tvrđavi arheolozi pronašli 1981. godine, konačno će nakon tri decenije biti konzervirana. Sakralni kompleks u drevnom zdanju despota Đurađa istraživan je pet godina, ali se na njegovu prezentaciju čeka 25 godina. Lokalitet ima nekoliko građevina. Veruje se da je na tom mestu najpre bila podignuta vizantijska crkva, čak pola milenijuma pre izgradnje tvrđave, da bi u doba despotovine bila obnovljena.Tokom turskih osvajanja srednjovekovna crkva pretrpela je razaranja i pretvorena je u džamiju od koje su Austrijanci potom, dolaskom na ovo područje, napravili katoličku crkvu. To zdanje ubrzo su Turci porušili i time je okončana burna istorija sakralnog kompleksa.

– Najstariji su ostaci crkve trikonhalne osnove u severnom delu kompleksa. Potom, tu su ostaci jednobrodne srednjovekovne crkve koja je pretrpela velike intervencije prilikom pretvaranja u džamiju. Prošle godine uradili smo projekat konzervacije i prezentacije sakralnog kompleksa i prioritet smo dali najznačajnijoj crkvi iz srednjeg veka. Obnova njenih zidova planirana je do visine koja ne prejudicira postojanje otvora. Zidovi bočnih pevnica planirani su niže u odnosu na visinu priprate, naosa i oltarske apside, kako bi se videle faze u izgradnji crkve. Unutrašnjost crkve biće prekrivena kamenim pločama – kaže Veroljub Ranković, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

Ostaci crkvice koja je ovde nikla pre izgradnje tvrđave biće prezentovani u ravni poda. Turska dogradnja biće predstavljena znatno niže. Južni zidovi biće konzervirani u očuvanim visinama, dok su zapadni delovi projektom prezentovani samo u delovima gde su sačuvani iznad nekadašnje nivelete poda.

Prostor oko sakralnog kompleksa biće proširen i predstavljen na prvobitnoj koti terena.

Tokom višedecenijskog čekanja na konzervaciju, vreme je učinilo svoje.

– Dobar deo originalnih zidova se urušio usled vremenskih prilika. Radićemo sa ostacima cigle i kamena i taj materijal koji je ostao uglavnom ćemo koristiti za spoljne zidove. Za ispunjavanje unutrašnjosti koristićemo kamen koji se odronio iz zidina tvrđave, kao i nov, vrlo autentičan materijal – kaže Dejan Radovanović, rukovodilac arheoloških istraživanja u ovdašnjem Zavodu za zaštitu spomenika.

Radovi na konzervaciji i prezentaciji sakralnog kompleksa u nekadašnjoj srpskoj prestonici počeli su prekjuče i trajaće 60 radnih dana. Projekat finansira Ministarstvo kulture sa pet miliona dinara i grad Smederevo sa 2,1 milion.

Politika

 
Top