Šta je novo?

Crkva gradi toranj od 25 spratova

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Crkva gradi toranj od 25 spratova

Izvor: Večernji list


Zagreb -- Katolička crkva verovatno je najveći vlasnik nekrentina u Hrvatskoj a čini se da je postala i uspešna poslovna firma kojoj investicije u nekretnine idu od ruke.

10709416714f6cc057a4501633989314_640x360.jpg

I to čak, mnogo bolje, nego mnogim privatnim investitorima, piše Večernji list.

Naime, u crkvene ruke bi uskoro trebalo da se vrati propali zagrebački trgovački centar Kaskade, izgrađen na zemljištu Prebendarski. Crkva ga želi pretvoriti u veleučilište.

Prema trenutnim informacijama, u prostorima svojevremeno itekako pompezno najavljivanog "elitnog" centra u budućnosti bi trebalo da se nađe mesta i za kulturne ustanove i muzeje.

Vraćanjem posrnulog trgovačkog centra u ruke crkve, ta institucija će samo dodatno podebljati svoj impozantan portfolio zemljišta i nekretnina u koje konstantno ulaže, što je čini najvećim investitorom u nekretninskom biznisu u Hrvatskoj.

Samo na području Zagreba, Katolička crkva planira nekoliko velikih projekata - gradnju poslovno-stambenog centra na Trnju u kojem bi trebalo da nikne i poslovni toranj sa 25 spratova, u prostorima bivše kasarne Kralj Tomislav planira se gradnja univerziteta, a deo tog zemljišta otići će u koncesiju privatnom investitoru.

Najozloglašenija nedavna crkvena investicija u nekretnine je zgrada Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru, dovršene pre prošlogodišnje poseta pape Benedikta XVI Hrvatskoj, sa skupocenom fasadom od oniksa čija se vrednost procenjuje na 8,8 miliona kuna (1,1 milion evra).

 
Top