Čovek koji ne ume da kaže „ne"

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
21. 03. 2010 PRESS

Čovek koji ne ume da kaže „ne"

Posle moždanog udara, Britanac Dejvid Stofer ne može da odbije bilo šta što mu se ponudi. Zato je sav novac dao trgovačkim putnicima, humanitarnim organizacijama i mobilnim operaterima

2202.jpg

Na mobilne potrošio 3.000 funti

Samo sa jednim istim operaterom potpisao
je čak šest različitih ugovora i kupio
šest telefona sa šest postpejd kartica

Britanac Dejvid Stofer (59) posle moždanog udara izgubio je sposobnost da kaže „ne" i da odbije bilo šta što mu se ponudi. Njegovi bližnji su to shvatili kada je sa njegovog računa počeo da nestaje novac, a ušteđevina mu je vremenom bivala sve manja. Za početak, Stofer je na pretplatničke ugovore sa mobilnim operaterima „bacio" oko tri hiljade funti, jer je prihvatio ponudu od desetak prodavaca pretplatničkih mobilnih paketa. Sa jednim istim operaterom potpisao je čak šest različitih ugovora, a kupio je šest telefona sa šest postpejd kartica.
Članovi njegove porodice kažu da je nakon izlaska iz bolnice počeo da daje novac svima koji su ga zvali, od prodajnih akcija, preko humanitarnih udruženja, do telefonskih operatera. Nekoliko hiljada funti Stofer je dao u humanitarne svrhe. Uz to je kupio pregršt kućnih aparata, uglavnom od trgovačkih putnika koji idu od vrata do vrata.

Njegovi prijatelji i porodica veruju da je njegovo stanje povezano s moždanim udarom, nakon koga je dva dana ležao u kući pre nego što su ga prijatelji pronašli i odvezli u bolnicu.
Stoferova ušteđevina jednostavno je nestajala nakon njegovog oporavka.
- Posle moždanog udara i povratka iz bolnice preplavili su me pozivi agenata telekomunikacionih operatera. Došao sam do tačke gde nisu hteli da prihvate „ne" kao odgovor. Verujem da su međusobno razmenjivali informacije jer su neki agenti već imali moje podatke o bankovnom računu. Toliko puta su me zvali da je došlo dotle da sam strahovao od zvonjave telefona - objasnio je Stofer, kome sada podršku pružaju braća Džon i Toni.

Posle moždanog udara

2203.jpg

Upravo oni ističu kako se Dejvid radikalno promenio od kada se razboleo. Kažu da su primetili da njihov brat ne može da odbije bilo koga ko mu traži novac i da uzima sve što mu neko ponudi.
- Vrlo lako je ubediti ga da kupi nešto što mu je nepotrebno. Kada smo videli koliko je novca do sada potrošio, odlučili smo da mu pomognemo. Sve račune je uredno plaćao, za svih deset mobilnih telefona, iako je zaista koristio samo jedan - objasnio je Džon i dodao da sumnja da su, osim operatera, međusobno bili povezani i trgovački putnici, koji su mu se smenjivali na vratima i „uvaljivali" sve što su imali. Tako je Dejvid kupio nekoliko aparata za kafu, razne seckalice, miksere i još na desetine malih kućnih aparata.
Mobilni operater kod kojeg je Stofer imao šest ugovora na kraju je odlučio da nesrećnom čoveku ukine sve obaveze.

- Osim toga, sprovešćemo internu istragu u našoj kompaniji da vidimo da li su naši prodavci tendenciozno prodavali pakete baš gospodinu Steferu i da li su namerno koristili njegovo zdravstveno stanje. Ako se sumnje obistine, oni će biti najstrože kažnjeni - rečeno je u kompaniji sa kojom je Stofer sklopio najviše ugovora. Takođe, rekli su da će mu novac koji je do sada dao biti vraćen, jer je lako utvrđeno da nijedan od mobilnih telefona nesrećni čovek nije ni koristio, već ih je eventualno samo izvadio iz kutije, pogledao i vratio u pakovanje.
Stoferov advokat kaže da ukoliko neka firma ili organizacija odbije da njegovom klijentu vrati novac, slučaj će biti predat sudu i pobeda im je zagarantovana, jer medicinska dokumentacija potvrđuje da Stofer nije bio u stanju da razumno rasuđuje i donosi odluke.

Marija Majstorović

Natrag