Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Courteney Cox

index.jpgKortni Bas Koks (engl. Courteney Bass Cox; Bermingham, Alabama, SAD, 15. jun 1964) je američka glumica, filmski producent i bivša manekenka. Poznata je po ulogama Monike Geler u TV seriji „Prijatelji“, Gejl Veders u seriji filmova „Vrisak“ i Džuls Kob u TV seriji „Kugar taun“.
Kortni Bas Koks je rođena u tipičnoj i bogatoj porodici sa juga SAD. Njen otac Ričard L. Koks (engl. Richard L. Cox) bio je građevinski preduzimač, dok je njena majka Kortni Koks (devojačko Bas), bila domaćica[2]. Kada su se, posle 19 godina braka, njeni roditelji razveli 1974, njen otac se odselio u Panama Siti, na Floridi, gde se oženio 1975, a njena majka se udala za njujorškog biznismena Hantera Koplanda (engl. Hunter Copeland). Kortni se zatim sa majkom, dve starije sestre, Virdžinijom (engl. Virginia) i Doti (engl. Dottie), i sa starijim bratom Ričardom juniorom (engl. Richard Junior) preselila u Mauntin Bruk, bogato predgrađe Berminghama. Pored troje rođenih braće i sestara, Kortni ima i devetoro polubraće i polusestara.

Pošto je završila osnovnu školu, Kortni se upisala u srednju školu „Mauntin Bruk“ (engl. Mountain Brook High School), gde je bila čirlidersica i aktivno se bavila tenisom i plivanjem. Pošto je 1982. diplomirala, upisala je studije arhitekture i unutrašnjeg dizajna na ženskom koledžu „Maunt Vernon“ (engl. Mount Vernon College for Women), gde je postala član sestrinstva „Delta Zeta“.
Ulogu koja će joj zauvek promeniti život i koja će je uzdići u zvezdu, Kortni konačno dobija 1994. Producenti TV serije „Prijatelji“, komedije situacije koja govori o životu šest mladih Njujorčana, su je pozvali na audiciju za ulogu razmažene Rejčel Grin (engl. Rachel Green), ali ih je ona ubedila da joj uloga pedantne Monike Geler više pristaje. Kada je serija 22. septembra iste godine počela da se prikazuje, Koksova je bila najpoznatija od svih šestoro glavnih glumaca. Ubrzo je počela da oseća rezultate popularnosti koju joj je serija donela. Časopis „Pipl“ (engl. People) ju je 27. novembra 1995. svrstao među 50 najlepših ljudi sveta, a pored ovog izdanja, Kortni se našla i na naslovnoj stranici časopisa „Fit“ (engl. Fit). Zajedno sa glumcem Džonom Lovicom (engl. Jon Lovitz), bila je domaćin MTV filmskih nagrada 1995.

Najveći uspeh na velikom ekranu Kortni doživljava 1996, kada se pojavila u ulozi bezobrazne i prepotentne novinarke Gejl Veders (engl. Gale Weathers) u filmskom hitu „Vrisak“. Za ulogu u ovom hororu Vesa Krejvena (engl. Wes Craven), koji je ostvario zaradu veću od 100 miliona američkih dolara, Koksova je dobila izuzetne kritike. Ulogu Vedersove je tumačila i u naredna dva filma ovog serijala — „Vrisak 2“ i „Vrisak 3“, što je čini jednom od pet članova ekipe koji su glumili u sva tri filma serijala.

Tokom snimanja „Prijatelja“, glumila je u nekoliko filmova, kao što su „The Runner“, „Operacija Grejslend“ i „The Shrink Is In“ (koji je i producirala zajedno sa Dejvidom Arketom), ali nijedan nije postigao uspeh serije koja ju je proslavila. Krajem 2003. producirala je TV šou „Mix It Up“ u koji je unela jednu od svojih strasti — dekorisanje životnog prostora. Međutim, šou je imao jako slabu gledanost, tako da druga sezona nikada nije snimljena.

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0001073/

Izvor:Wikipedija
 
Top