Šta je novo?

Cornish Rex (CRX) mačka (video)

  • Začetnik teme Big Moca
  • Datum pokretanja
Big Moca

Big Moca

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Cornish Rex (CRX) mačka (video)[YOUTUBE]PfRwpZeQk2c[/YOUTUBE]

Korniš rex ili Cornish Rex (CRX) je jedna vrlo interesantna vrsta. To su mačke mekanog, kratkog, valovitog krzna koje se gotovo ne linja. Prva takva mačka rođena je u Engleskoj 1951 godine na farmi Ennismore u pokrajini Cornwall .To je bio mužjak Kallibunker nastao spontanom biološkom mutacijom. Začet je kao dete greha između trobojne domaće mačke Serene i njenog crvenog tigrastog brata Gingera. Ostali mačići u leglu imali su ravnu dlaku baš kao i roditelji. Njegovo krzno bilo je valovito slično krznu rex zečeva otkrivenih 1919 u Francuskoj. Vlasnici su se oduševili tim događajem i odlučili pokušati uzgojiti novu pasminu. Osmišljen je uzgojni program kako bi se sačuvala ta recesivna mutacija. Program se bazirao na povratnim parenjima i parenjima sa bliskim rođacima kao i unakrsnim sa parenjima u kombinaciji sa sijamskim britanskim i burmanskim mačkama. Neki njegovi rođaci preneseni su u SAD pa se i tamo intenzivno radilo na uzgoju nove pasmine. Nakon mnogo uloženog truda stvorena je nova pasmina koja je dobila ime prema pokrajini u kojoj se prvi puta pojavila i od kuda je pokrenuta ideja za uzgoj Korniš rex. To je vrlo elegantna maca dugih ravnih i vitkih nogu, klinaste glave i nešto duže nego šire. Mace dobivene u SAD nešto se razlikuju u obliku glave koji je nešto ovalniji i nežnijoj građi tela. Pasmina je službeno priznata 1967 godine.

Vrlo su druželjubive, privržene, ujednačene naravi. Znatiželjne su pa mogu naučiti svakakve veštine: donositi bačeni papirić, hodati na uzici itd. Nemaju nikakvih problema sa životom u zatvorenu prostoru. Zbog vrlo kratke, mekane i valovite dlake koja se gotovo i ne linja idealne su za ljubitelje maca koji su skloni alergijama. Dovoljno ih je jednom nedeljno počešljati mekanom kefom.


Izvod iz standardaGlava je srednje dugačka, klinastog oblika. Dužina glave je za jednu trećinu veća od maksimalne širine a sužuje se prema jakoj bradi. Profil ravan je od sredine čela do vrha nosa, lobanja ravna, nos ravan, brada jaka, brkovi i obrve dobre dužine i kovrđavi.

Uši
su velike, široke na osnovi, sužuju se prema zaobljenom vrhu, prekrivene sa nežnim krznom. Smeštene su visoko na glavi.


Oči
su srednje velike, bademastog oblika, sjajne, jasne, čiste boje.


Telo
je srednje veličine, mišićavo, čvrsto i vitko.


Noge
su duge, ravne i vitke a šape malene i ovalne.


Rep
je dugačak, tanak sužava se prema vrhu, pokriven sa valovitom dlakom.


Krzno
je kratko i gusto, blago plišasto, bez grube pokrovne dlake, valovito pogotovo na leđima i repu. Priznate su sve boje i uzorci te kombinacije sa belim. Sude se podieljene u grupe.


Greške:
Preširoka i preduga glava, malene uši, zbijeno telo; manjak muskulature; prekratak rep, rep bez dlake ili sa čupavom dlakom, grubo krzno, premalo kovrđavo, ogoljela mesta kod odrasle mačke.Izvor: B.Aksentijević
 
Top