Šta je novo?

Ćirić: Akcijama NIS-a moguće trgovati od novembra

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Ćirić: Akcijama NIS-a moguće trgovati od novembra
28.08.2009. 22:39

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić ocenio je danas da bi sve tehničke radnje koje prethode prodaji akcija mogle da budu završene do 20. septembra i da bi već u oktobru, a najkasnije u novembru građani mogli da raspolažu i trguju akcijama NIS-a.

ciric-x.jpg


"Nakon vladine odluke, Agencija za privatizaciju zajedno sa Centralnim registrom i Komisijom za hartije od vrednosti će, mi očekujemo do 20. septembra završiti tehnički posao koji se odnosi na otvaranje vlasničkih računa", rekao je Ćirić gostujući na TV B92 i dodao da će na taj način građani moći da se informišu da su dobili akcije NIS-a.
Pošto organi upravljanja u NIS-u usvoje određene odluke, između ostalog i o prelasku iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo, ako sve bude u redu, građani će u oktobru, a najkasnije do novembra dobiti mogućnost da trguju akcijama, rekao je Ćirić.

On je naglasio da će vrednost akcija NIS biti veća od nominalne vrednosti koja trenutno iznosi 500 dinara i preporučio građanima da ukoliko ne moraju, da ih ne prodaju, jer će njihova tržišna vrednost rasti.
"Radi se o nominalnoj vrednosti, ali prava vrednost tih akcija se određuje na tržištu, odnosno na berzi. Građani će imati mogućnost da trguju akcijama, a moje mišljenje je da kako budemo polako izlazili iz krize, ove će akcije imati dosta veću vrednost od nominalne", precizirao je Ćirić.
On je podsetio da pravo da dobiju akcije NIS-a ima 4,8 miliona građana, koji će dobiti 15 odsto akcija te kompanije, ali i ostalih javnih preduzeća - "Aerodroma", "Telekoma Srbije" "Elektroprivrede Srbije", "Jat ervejza" i "Gelenike".

Na pitanje da li su realne projekcije da će svaki građanin dobiti u proseku oko 1.000 evra od besplatnih akcija, Ćirić je odgovorio da kada su rađene te procene situacija na svetskom i domaćem tržištu je bila znatno drugačija.
"Mi smo zaista odabrali šest najvrednijih preduzeća, a na to treba dodati novac koji će se dobiti i iz Privatizacionog registra. U svakom slučaju kako kriza bude jenjavala tako će vrednost akcija i NIS-a, ali i drugih kompanija početi da raste", rekao je on i dodao da su tada bile procene da će akcije dobiti oko četiri miliona građana, ali se ispostavilo da je broj građana koji imaju pravo nešto veći.
Vlada Srbije je na sednici u četvrtak usvojila Odluku o prenosu akcija bez naknade "Nafte industrije Srbije" građanima, kao zaposlenima i bivšim zaposlenima ovog preduzeća. Svaki građanin će po toj odluci ostvariti pravo na pet akcija NIS-a bez naknade, a nominalna vrednost jedne akcije iznosi 500 dinara, što znači da će svako od građana dobiti akcije u nominalnoj vrednosti od 2.500 dinara.

Izvor: Blic
 
Top