Šta je novo?

Čiplić: Očekujemo da gej parada prođe bez problema

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Čiplić: Očekujemo da gej parada prođe bez problema
05.09.2009. 10:27

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić izjavio je da je na sastanku sa organizatorima gej Parade ponosa, najavljene za 20. septembar u Beogradu, zajednički procenjeno da će ona "proteći nesmetano".

"Državni organi će pružati logističku podršku da ta manifestacija prođe bez problema i da se ustavna sloboda (učesnika Parade ponosa) promoviše na nesmetan način", rekao je Čiplić agenciji Beta i dodao da organizatori skupa "nisu ni tražili drugi vid pomoći".
Grupa desničara je 2001. napala učesnike gej parade u Beogradu i tom prilikom je povređeno oko 40 ljudi, a policija je uhapsila tridesetak napadača.
Čiplić je naveo i da su ga organizatori gej parade na sastanku koji je održan na njihov zahtev, obavestili o pripremi za taj skup. Čiplić je rekao i da su organizatori Parade ponosa i predstavnici Vlade Srbije zajednički ocenili da je "dosadašnje učešće državnih organa (u vezi sa tim skupom) sasvim dovoljan način saradnje".
Dodao je da će uoči gej parade u Beogradu imati još jedan sastanak sa organizatorima skupa da bi se utvrdilo da li bi još nešto trebalo učiniti u vezi sa tim. Ministar za ljudska i manjinska prava je rekao da smatra da je, za Srbiju, gej parada "promocija tolerancije i slobode".
Čiplić je naveo da nijedan ministar nije dobio poziv za učešće u tom defileu, a svako od njih će proceniti da li će doći.
Ministar je najavio da će posle gej parade biti održano savetovanje o problemima homoseksualaca u Srbiji i evropskim iskustvima sa njiovom zaštitom.

Izvor: Blic
 
Top