Čija je ovo bruka?!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.020
02. 06. 2010
PRESS

Čija je ovo bruka?!

Tridesetak grobnica već nekoliko meseci pod vodom na groblju u Malom mokrom lugu! Nadležni mesecima prave projekte i najavljuju brza rešenja, ali radova na terenu još nema

1703-Aleksandar-Jovanovic-C.jpg

Užasan prizor... Groblje u Malom mokrom lugu

Mesnu zajednicu „Mali mokri lug", opštinu Zvezdara, grad Beograd ali i najbliže srodnike onih koji su sahranjeni na seoskom groblju trebalo bi da bude sramota jer pokojnici mesecima počivaju u močvari! Dok se nadležni dogovaraju i prave projekte, tridesetak spomenika jedva viri iz vode još od zimus, baš od kada i datiraju prva obećanja da će sve biti „brzo rešeno".
- Ovo je nečuven nemar! Svega metar od poplavljenih grobova je grob moje rođake. Obilazimo, strepimo da i on ne bude poplavljen. Šta ćemo, nemamo se kome žaliti... - jadikuje Milena Marinković koju smo juče zatekli na groblju.

HOĆE EKSHUMACIJU
Nekoliko porodica iz Malog mokrog luga čiji pokojnici već mesecima počivaju u nedostojnim uslovima tražiće ekshumaciju posmrtnih ostataka. Međutim, troškove ekshumacije moraće sami da snose, jer adresu za prigovor u ovom slučaju nemaju.

Prema rečima Dragana Markovića, koji već pet godina radi na ovom groblju, rođaci pokojnika često obilaze grobove svojih najbližih ali ništa ne mogu sami da urade.

Problem plaćanje?

- Kako nemaju kome da se obrate, jadaju se nama. Groblje je i ranije imalo problem sa vodom. Ovde ima mnogo izvora, nije džabe u nazivu reč „mokri". Dođu novinari, predsednici u odelima, slikaju, obećaju i odu - priseća se Marković.
Iako plan za drenažu groblja postoji, prema rečima predsednika Mesne zajednice „Mali mokri lug" Slobodana Stefanovića radove koči dogovor ko će od svih nadležnih da se lati novčanika. Međutim, njega demantuju i predsednik opštine Zvezdara Milan Popović i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Šapić koji kažu da će trošak snositi JKP „Vodovod i kanalizacija".
- U okviru projekta izrade kanalizacije u ovom naselju urađen je i mini-projekat drenaže groblja. JKP „Vodovod i kanalizacija" će izvesti radove na drenaži groblja. Drenaža će koštati oko milion dinara i taj novac će platiti „Vodovod" - kaže Popović.
Parcelu na kojoj je oko 30 poplavljenih grobnih mesta, ta mesna zajednica je 90-tih godina prodala sugrađanima za grobna mesta.
- Novcem koji je mesna zajednica dobila od prodaje tih kvadrata, podignuta je ograda oko groblja i izgrađena kapela - navodi Stefanović iz mesne zajednice.

MESECIMA URGENTNO
Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Aleksandra Šapića, grad je problem poplavljenog mokroluškog groblja stavio „pod urgentno". Kako je Šapić naveo za Press, projekat drenaže groblja je završen i uskoro se očekuje početak radova. Prema njegovoj oceni, „sanacija bi mogla početi za mesec dana".

Na razgovor u tu MZ nedavno je bilo pozvano oko 40 sugrađana čiji su rođaci ili prijatelji pokopani na poplavljenom delu groblja. Razgovor sa predstavnicima mesne zajednice imao je i Dragan Petrović, vlasnik susedne parcele, kroz čije bi imanje trebalo da bude prokopan drenažni kanal.

Mnogo vlasnika

- Dao sam saglasnost da kroz moje imanje bude prokopan kanal. To je veoma jednostavno uraditi, kao kada uvodite vodu u kuću, prokopavanje kanala i postavljanje cevi. Međutim, kako sam drenažu oko svog imanja već finansirao kada sam na njemu gradio objekte, ovog puta neću sam plaćati prokopavanje kanala. Spreman sam da platim deo troškova, ali neka oni koji se drenažom bave utvrde zbog čega je stari odvod zatrpan. Svi upiru prst u mene, ali ja sam veoma zainteresovan da problem rešimo - navodi Petrović.
Kako smo saznali, na seoskom groblju ima trenutno 36 gazdi zemljišta koje prodaju parcele za grobna mesta. Cena je od 60 do 110 evra po kvadratnom metru, a obično se „pazare" tri-četiri kvadrata.
Prokopavanje drenažnih kanala je privremeno rešenje problema viška voda u podnožju naselja. Konačno rešenje - kanalizacija, doći će na red tek nakon usvajanja Plana detaljne regulacije tog područja.

fakti
n Naselja Mali i Veliki mokri lug nalaze se na različitim stranama autoputa, a više od 50 godina „veza" im je Mokroluško groblje
n Groblje je najniži deo naselja gde ima dosta podzemnih voda
n U tom delu naselja nema kišne ni fekalne kanalizacije dok neposredno uz poplavljeni deo čak i izvire voda
n Do groblja i dela autoputa Beograd - Niš uz koji je ono smešteno, stižu vode i sa pet kilometara udaljenog Zelenog brda
n One se putem ulica Bosanske, Prvomajske, Pavla Savića i Milana Predića slivaju do groblja

I. BOGOJEV

Natrag