Šta je novo?

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS
Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS


Više za manje

Zašto se zadovoljiti vozilom iz A ili B segmenta, ukoliko se za sličnu sumu novca može dobiti znatno veći, ukoliko ne i snažniji, Chevrolet Cruze?Samo 12.650 evra, neophodno je da bi se postalo vlasnikom jednog pozamašnog Cruzea, ali ruku na srce, sa nimalo ubedljivim benzinskim 1.6. No, kako je ovaj Chevrolet oficijelno deklarisan kao « low cost » vozilo, čak i sa snažnim 2.0 VDCi, njegova cena i dalje je retko konkurentna. U startu ponuđen sa dva benzinska i spomenutim dizel agregatom od 150 ks, Cruze je od nedavno dostupan na evropskom tržištu i sa slabijim 2.0 VDCi/125 ks, koji dodatno obara cenu, jer je za razliku od snažnijeg, u ponudi sa jeftinijim paketom opreme LS. Kod nas, treba računati na nešto više od 16.000 evra (dobrih 2.000 evra manje od VDCi/150 LT), što je izuzetno interesantno, posebno jer se nebitno izgubilo na karakteristikama.

Naime, verzija sa 125 ks je izvedena iz istog bloka, jedina razlika je što turbo punjač nije sa promenjivom geometrijom. Time je obrtni moment smanjen sa 320 Nm, na i dalje respektabilnih 300 Nm, dok u zvaničnim podacima stoji da je maksimalna brzina slabija za 14 km (196 km/h), a ubrzanje do 100 km/h, za 1,5 sec (10,2 sec, umesto 8,7). No teorija je jedno, a svakodnevna vožnja nešto posve drugo, što će reči da ovaj motor u potpunosti ispunjava očekivanja prosečnog vozača, odnosno da za snažnijim realno nema potrebe. Ovo se dokazuje odlučnim odzivom na gas, a jedino kada treba sačekati na reakciju je u veoma niskom režimu rada, ispod 1.500 o/min.

Iako je uparen sa samo petostepenim manuelnim menjačem, uzgred rečeno preciznim i prijatnim za rukovanje, međubrzanja su energična, sve do maksimalnih 4.500 obrtaja. Osim toga, iako se prilično štedelo na izolaciji, nivo decibela u kabini je posve zadovoljavajući, dok su vibracije svedene na minimum. Dodamo li na to i potrošnju nižu i do jedne litre (zabeleženi prosek iznosi je 7,2 lit, sa rasponom između 5,3 i 9,5 lit.), jasno je da u poređenju sa ostalima, ovaj agregat pruža najbolji odnos cena/perfomanse/ekonomičnost.

Na putu, Cruze odmah stavlja do znanja da se radi o savremenom automobilu, koji nosi gene jedne još poznatije zvezde, poznate pod imenom Opel Astra (zajednička platforma sa poslednjom generacijom). Maksimalno “zategnut” i krut, Cruze opravdava tvrdnje proizvođača da je struktura karoserije među najčvršćim u segmentu, tako da ne iznenađuje što je osvojio maksimalnih pet zvezdica na Euro NCAP testu. Udobnost time nije nimalo narušena, bez da se može očekivati nivo francuskih limuzina. Izbor pneumatika od 16 cola (205/60) potpuno je opravdan, iako ovi ne popunjavaju dovoljno proreze od točkova, kao što je slučaj kada je “obuven” u one 17 cola (serijski kod 2.0VDCi/150).

Moderno ali jeftino
U kabini, vozač koji je već imao prilike smestiti se u jedan Chevrolet, ne može a da ne primeti ogroman napredak po pitanju ergonomije, znatno manji, kada se radi o izboru materijala i završnoj obradi. Oseća se ušuškano i sigurno za malim kožnim upravljačem i u udobnom sedištu, okružen lako dostupnim prekidačima i jasnim ekranom bord kompjutera. Instrument tabla je pregledna, a „ledeno plavo“ pozadinsko svetlo ne zamara oči.

Bez obzira na stas, svako će lako pronaći željenu poziciju, i biće bez sumnje iznenađen koliko daleko može odgurnuti sedište, ali u tom slučaju, pozadi ne ostaje više od desetak santimetara za kolena putnika. Raspoloživi prostor je prosečan, ima ga recimo kao u Peugeotu 407 ili Seatu Exeo, ali znatno manje nego li kod jedne Mazde 5. Ovo se odnosi i na prtljažnik, pomalo plitak i sa 450 dm3 zapremine, koji se srećom može povećati, obaranjem zadnjih naslona. Za kupce u EU, izbor trovolumenske karoserije nije baš najsrećnije rešenje, peta vrata svakako bi bila praktičnija.

No Cruze bi time ušao u internu konkurenciju sa Astrom, što iz ugla GM nije nimalo poželjno. Kada smo kod prtljažnika ne možemo a da ne kritikujemo banalne mehaničke nosače, slične onima kod Dacije Logan. Tako dođosmo i do slabije strane ovog Chevroleta, tj kvaliteta enterijera. Ukoliko dizajn i nije zapostavljen (šta više, komandna tabla deluje prilično atraktivno), da bi smo se uverili u kvalitet plastike, neophodno ju je opipati. Na gornjem delu armature je recimo tvrda, dok umeci od matalizirane plastike, na centralnoj konzoli, podsećaju na onu kod jeftinih kineskih igrački.

Komercijalizovan na pet kontinenata, ovaj internacionalni Chevrolet poslužio se primerom Logana, dodavši kao bonus privlačan izgled. Bez da ovaj zaslužuje hvalospeve, možemo reči da su dizajneri dobro obavili posao, što samo dokazuje da je moguće spojiti savremeno i moderno dizajnirano vozilo, sa veoma pristupačnom cenom. Zahvaljujući ovakvim kvalitetima, navedene mane jednostavno su stavljene u drugi plan. Sve u svemu, za uloženi novac na tržištu u Srbiji teško je pronaći bolji, prostraniji i opremljeniji novi auto, što bi trebalo biti više nego li dovoljno, da Cruze postigne izuzetan komercijalni uspeh.

U principu, jedan znatno viši nivo postao je uobičajen u segmentu, a isto tako je nezamislivo čuti toliko parazitnih šumova. Jedan “cvrčak”, skriven negde iza intrument table, svo vreme testiranja nam je kidao živce, čim se motor zavrti na nekih 1.500 obrtaja. Da se moralo štedeti dokazuje i šupalj metalni zvuk kada se jače zalupe vrata, jefine presvlake sedišta i kao papir tanka izolacija plafona. Više manje razumljivo, ali zaboga zašto vozač nema pravo na ogledalce na zaštitniku na sunce, koje Chevrolet sigurno ne košta više od desetak evro centi?

Sa druge strane, navedene mane uspešno nadoknađuje bogatom serijskom opremom, u koju ulazi manuelni klima uređaj, putni računar, radio CD MP3, sa komandama na upravljaču, senzori za vožnju unazad, aluminijumski naplaci od 16 cola, halogena svetla za maglu, šest vazdušnih jastuka, četiri električna podizača prozora, ABS, ESP… Sve navedeno odnosi se na završni nivo LS, dok skuplji LT poseduje još automatski klima uređaj, šaržer za 6 CD-a, regulator brzine, senzore za automatsko uključivanje svetla i brisača i naplatke od 17 cola.

Izvor: Vrele gume
 
Poslednja izmena:
Top