Šta je novo?

CG hoće da suzbije sivu ekonomiju

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]CG hoće da suzbije sivu ekonomiju[/h] Izvor: Beta


Podgorica -- Crnogorska vlada usvojila je paket mera za suzbijanje sive ekonomije, sa ciljem da se ubere više prihoda što bi doprinelo stabilizaciji državnog budžeta.Ministar finansija Milorad Katnić je nakon sednice vlade predočio konkretne mere koje se odnose na redovnu i pojačanu kontrolu prometa akciznih proizvoda, kontrolu maloprodajnog prometa i tržište rada.
On je izneo procenu da bi državni budžet, ako bi se bolje regulisao promet akciznih roba, mogao biti popunjen sa oko 10 miliona evra.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Stopa inflacije u Crnoj Gori ove godine biće u rasponu od 2,6 do 5,2 odsto. Ta procena stope inflacije, prema saopštenju CB, ne uključuje eventualno povećanje poreza na dodatu vrednost. Savet CB je na današnjoj sednici utvrdio finansijski izveštaj te banke. Njeni ukupni prihodi su 2011. godine iznosili više od 16 miliona evra, gotovo 25 odsto više nego prethodne godine.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Katnić je naveo i rešavanje problema neregistrovanih pravnih i fižičkih lica koja su se do sada, recimo, tokom građevinske i turističke sezone, bavila određenim poslovima, a nisu plaćala porez.

Od sada, prema objašnjenju ministra, takva lica biće uvedena u evidenciju poreskih obveznika čak i ako nisu registrovana, ako se utvrdi da su se bavila određenim poslovima koji su im donosili prihode, a nisu plaćali porez.

Kao konkretne mere na planu suzbijanja sive ekonomije, Katnić je naveo izjednačavanje akciznih stopa za lož ulje i plin što će onemogućiti zloupotrebe u njihovom korišćenju, jer su do sada te stope bile različite, zatim, mere kontrole nivoa goriva u rezervoarima i poslovanje preko fiskalnih kasa.

Kvalitet goriva će biti kontrolisan preko laboratorija, a benzinske pumpe mogu biti i zatvorene ako u tome čine zloupotrebe ili ako ne posluju u skladu sa fiskalnom disciplinom, objasnio je ministar.

U domenu carinskog poslovanja biće utvrđeni carinski prelazi za prelazak akciznih roba, a biće efikasnije kontrolisani carinski službenici i špediteri cak i preko video nadzora.

Predviđena je i mogućnost oduzimanja dozvole za rad špediterskim firmama koje prave zloupotrebe.

Biće, takođe, preduzete konkretne mere protiv neregularnog prometa akciznih roba na unutrašnjem tržištu, posebno tokom turističke sezone.

Pored ostalog, biće urađene kvalitetnije akcizne markice, jer se pokazalo da se sadašnje mogu relativno lako falsifikovati.

Katnić je najavio i proširenje uvođenja poreza na dodatu vrednost na druge poslovne subjekte, a oni koji u vezi sa time budu više puta počinili zloupotrebu, biće kažnjeni većim novčanim iznosima, a može im biti i zabranjen rad.

 
Top