Šta je novo?

CG da ojača nezavisnost sudstva

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]CG da ojača nezavisnost sudstva[/h]Podgorica -- Šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič kazao je da Crna Gora mora ojačati nezavisnost sudstva.On je dodao da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i dalje treba da bude u vrhu prioriteta.

Drobnič je, na konferenciji Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore, rekao da je završetak ustavnih promena u delu pravosuđa od ključnog značaja.


"Crna Gora ulazi u zahtevnu fazu evropskih integracija u kojoj treba dosta napora. Nova Vlada mora da radi na jačanju nezavisnosti sudstva kroz reforme Ustave, a borba protiv korupcije i organizovanog kriminala se mora nastaviti", kazao je Drobnič.

On je rekao da EU smatra da je za jačanje nezavisnosti sudstva od ključnog značaja završetak reforme Ustava Crne Gore u skladu s preporukama Venecijanske komisije.

Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Duško Marković kazao je da će nastavak ustavnih promena u delu pravosuđa ostati prioritet nove izvršne vlasti.

"Nema potrebe da se više trudimo samo da bi se svideli EU. Ne smemo da ulepšavamo našu zbilju. Dobili smo sve pohvale i nagrade za naš napor, a naš kredibilitet zavisiće od sposobnosti da uočimo naše slabosti i radimo na njihovom rešavanju", naveo je on.

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da se ta država menja na putu evropskih integracija kao nikada u njenoj istoriji.

On smatra da Crna Gora u evropskim integracijama zauzima lidersku poziciju u region.

"Prešli smo put od ružnog pačeta od 2006. do labuda koji je dobio pravu belu boju na političkoj mapi. Proces evrointegracija neće biti nikad završen i bez izazova, ali društvo će ne kraju toga izaći kao zrelije i više demokratsko", kazao je Krivokapić.Izvor:
B92.net
 
Top