Šta je novo?

Cetinje: Lokanda čeka obnovu

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Cetinje: Lokanda čeka obnovu

Dobri projekti, koje u dogovoreno vreme realizuju kvalitetni izvođači, relativno jeftini - model su koji uspešno primenjuju na Cetinju obnavljajući staro jezgro nekadašnje crnogorske prestonice.

Sredinom minule nedelje, prigodnom svečanošću, obeležen je završetak radova na prvom projektu programa, kojeg zajednički realizuju prestonica Cetinje i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Reč je o nekadašnjem britanskom poslanstvu, koje je na Cetinju otvoreno pre jednog veka, u vreme kada je Crna Gora bila samostalna država.

Radovi na rekonstrukciji starog zdanja, koje će ubuduće koristiti studenti Muzičke akademije, podrazumevali su rekonstrukciju fasade, adaptaciju krova, zamenu kompletne fasadne stolarije, toplotnu izolaciju potkrovlja i dela fasade, zamenu instalacija grejanja sa kotlovima, unutrašnje osvetljavanje fluoroscentnim sijalicama, kao i druge poslove na uređenju unutrašnjosti i dvorišta.

Investicija je bila "teška" nepunih 100.000 evra, a uloženi novac će biti vraćen u narednih sedam godina. Kako je, naime, objasnio Rastislav Vrbenski, stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori, adaptirana zgrada, na kojoj je primenjen sistem energetske efikasnosti, godišnje će štetedeti 20.000 evra za struju.

- Ovaj projekt je zaslužio našu podršku ne samo zbog promocije istorijskog i kulturnog nasleđa Crne Gore, već i stoga što na najbolji mogući način afirmiše zaštitu životne sredine, što je jedan od najvećih izazova u pristupanju Crne Gore EU - kazala je Kejt Najt Sends, ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori.
Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović je kazao da je obećano urađeno u roku, da je staro poslanstvo zasijalo novim sjajem i da će obnova starog gradskog jezgra ići ovim putem. U fazama, zajednički sa UNDP, uz pomoć resornih ministarstava crnogorske vlade.

- Do kraja godine uradićemo glavni projekt adaptacije stare bolnice "Danilo Prvi", čiju istoriju su ispisali ugledni lekari i drugo medicinsko osoblje koje je decenijama uspešno lečilo Crnogorce. I njihove goste i prijatelje. Slede, odmah nakon toga, građevinski radovi - rekao je Vrbenski,napominjući da je energetska efikasnost suština ekonomskog razvoja i način kako da se ostvare uštede u lokalnom i centralnom budžetu.

U delu starog Cetinja najavljena je realizacija i drugih projekata. Poodavno se, naime, priča o obnovi "Lokande", najstarijeg hotela Crne Gore, koji je porušen nakon zemljotresa 1979. godine, kada je nosio ime "Grand". U "Lokandi" je pisan zanimljiv deo crnogorske istorije, koja je posle Berlinskog kongresa postala međunarodno priznata država. Bilo je to vreme kada su na Cetinju otvarane ambasade velikih država Evrope, i kada je u ovom hotelu jedno vreme radilo i diplomatsko predstavništvo SAD.

Gosti "Lokande" bili su svetski pisci i putopisci,diplomate i krunisane glave. Kada će biti vraćen i sjaj "zelene čoje Montenegra" pouzdano se ne zna, ali je taj posao u planu. Svakako da će za njegovu realizaciju biti potrebno pronaći partnera koji će tu videti i svoj ekonomski interes. Tek staro jezgro Cetinja, dugo vremena zapušteno, pošto je glavni grad Crne Gore postao nekadašnji Titograd, odnosno Podgorica, dobija novi izgled. I život.


Izvor:
Novosti.rs
 
Top