Šta je novo?

Centralni dan samita u Novom Sadu

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Centralni dan samita u Novom Sadu
19. jun 2009. 00:49 -> 10:17

Novi Sad -- U Novom Sadu počinje radni deo samita zemalja centralne Evrope, na kom učestvuje 14 predsednika država.

20585569124a3ac48e8736b738553480_extreme.jpg


U toku dana trebalo bi da se na plenarnoj sednici samita u Novom Sadu raspravlja o glavnim temama ovog skupa – ekonomiji, energetici i evropskim integracijama. Samit u Novom Sadu prilika je i za mnoge bilateralne susrete državnika zemalja učesnica. Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se sinoć u Novom Sadu sa predsednicima Makedonije, Hrvatske i Italije.

Tadić i hrvatski predsednik Stjepan Mesić složili su se da bi trebalo što pre pokrenuti proces ukidanja tajnih optužnica koje u Hrvatskoj postoje protiv građana Srbije.

Mesić je objasnio da bi rešavanje tog pitanja omogućilo povratak mnogim građanima koji su u strahu od tajnih optužnica i tajnih spiskova.

Tadić je izjavio da je prihvatio Mesićev poziv da poseti Hrvatsku i da će do nje doći najverovatnije početkom septembra.

"To će biti prilika da nemamo samo razgovore u Zagrebu, nego i u nekim drugim mestima u Hrvatskoj i da još jednom pokažemo da odnosi srpskog i hrvatskog naroda idu uzlaznom putanjom", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije razgovarao je i sa predsednikom Makedonije Đorđom Ivanovim, a na sastanku su se dva predsendika založila da Evropska unija početkom 2010. godine ukine vize za putovanje državljana tih dveju zemalja u EU.

Opširnije o ovim susretima možete čitati u našoj jučerašnjoj vesti.

Mesić: Odnosi se vraćaju u normalu

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da se odnosi Hrvatske i Srbije “polako se vraćaju prema onom stanju koje je postojalo pre nego što je Hrvatska priznala Kosovo, stanju koje može biti samo u interesu obe zemlje“.

"Nacionalna netrpeljivost je, kako ja vidim stvari, na nivou incidentnih situacija i ne može se posmatrati kao jedna od bitnih odrednica današnjih odnosa", rekao je Mesić za “Danas”.

Govoreći o tužbi Hrvatske protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, Mesić je ocenio da se prošlosti i njezinog balasta nećemo rešiti sve dok se s njom ne suočimo.

"A ako to nismo sposobni, voljni ili nemamo hrabrosti sami učiniti, onda neka nam u tome pomogne institucija kao što je Međunarodni sud. Kada o tome govorim, onda pretpostavljam da na obe strane postoji spremnost da se takvo suočavanje ne izbegne. Bez toga zaista nećemo napraviti ni korak dalje" istakao je Mesić.

Hrvatski predsednik je rekao da niko ne pravi pritisak na Srbiju da prizna Kosovo i da je "stvar Srbije, njenih institucija i - u krajnjoj liniji - njenih građana, kako će se postaviti prema realitetu koji je nepovratan".

Izvor: B92, FoNet, Beta

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vraćam se sad sa treninga, znači u pola grada zaustavljen saobraćaj,.....
 
Top