Šta je novo?

Cene rastu, dinar pada, ponovo prodajemo Telekom

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Građani sve teže sastavljaju „kraj s krajem“
Cene rastu, dinar pada, ponovo prodajemo Telekom

J. Stamenković - B. Gigović

Ako danas u radnji pazarite ulje, mleko, hleb i kilogram piletine, platićete 415 dinara, dok biste za iste ove namirnice račun prošle godine bio manji za 81 dinar, što je za oko 24 odsto više nego lane. Ovo je računica iz trgovinskog lanca Jabuka čije su radnje poznate po nešto nižim cenama, u drugim trgovinama ova razlika je slična ili još nepovoljnija za potrošače.

Stotine i hiljade proizvoda je tokom ove godine poskupelo, a koliko tačno, niko ne zna. U trgovinskom lancu „Tempo“ kažu da ne znaju tačan broj proizvoda koji su poskupeli, ali dodaju da su mahom svi u proseku skuplji za oko 20 odsto.

Masovna poskupljenja počela su u avgustu ove godine. Rekord u poskupljenju pripada litru ulja koje je lane prodavano od 77 do 86,5 dinara, dok je sada od 119 do 140. Ulje je od avgusta poskupelo dva puta, mleko i mlečni proizvodi tri, svinjsko i juneće meso dva puta. Brašno i šećer su, takođe, od avgusta dva puta poskupeli.


U avgustu ove godine u odnosu na isti mesec prošle, cene na malo povećane su za 7,9 odsto, a u odnosu na decembar 2009. za 6,7 odsto. I troškovi života avgusta ove u odnosu na isti period prošle godine povećani su u proseku za 6,3 odsto.

Nisu samo prehrambene namirnice poskupele, već i kućna hemija. Tako je, na primer, za prašak za veš prošle godine trebalo da se izdvoji od 229 do 350 dinara, a ove od 249 do 374.

Međutim, po računici Ministarstva trgovine i usluga, većina, da ne kažemo gotovo svi proizvodi su ove godine pojeftinili, što nema osnove u realnom životu. Tako, po ovom ministarstvu (videti sajt Ministarstva), ove godine pojeftinili su pšenično brašno i ulje za četiri, šećer za osam, a meso u proseku 30 dinara.

Nije poskupela samo hrana, već i bela tehnika. Brojni kućni aparati poskupeli su od 10 do 15 odsto. Tako je prošle godine veš mašina „beko“ u radnjama Tehnomanije mogla da se kupi po ceni od 12.173 dinara. Sadašnja cena ove mašine je oko 15 odsto viša i staje oko 14.000 dinara. Frižider „kendi“ u ovim radnjama mogao je da se pazari lane po ceni od 33.034, a sada je skuplji za gotovo 4.000 dinara.

U „Big Bangu“ prošle godine šporet je mogao da se kupi po ceni od 37,990 dinara, sada je 44,490.

– Nakon uvođenja ekološke takse u aprilu ova godine, u Srbiji je sva bela tehnika poskupela za 15 do 20 odsto. Ekološka taksa se plaća po kilogramu robe, tako da je za veš-mašinu ili frižider taksa oko 2.000 dinara. Od početka godine tri puta je poskupelo i gorivo.

I kao u reklamama iz TV šopa – to nije sve, jer se narednom mesecu očekuju nova poskupljenja. Tako će od tri do 10 odsto u novembru poskupeti mleko, a mlečni proizvodi od dva do 12. Poskupeće i „dijamant“ stoni margarin, i to za 10 odsto, a „bebi king“ dečja hrana za čak 20 odsto. Kućna hemija će poskupeti od četiri do devet odsto. Mesari najavljuju poskupljenje.

„Blic nedelje“ je pokušao da od megamarketa dobije podatke o broju proizvoda koji su poskupeli, međutim, trgovci nisu bili raspoloženi da sa potrošačima i našim čitaocima podele informacije o skupljim proizvodima.Zarade i kurs
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna mesečna neto zarada po zaposlenom u avgustu ove godine iznosila je 33.955 dinara, odnosno 2.600 dinara je veća u odnosu na isti period prošle godine. U odnosu na avgust 2009. godine prosečna neto zarada nominalno je veća za 8,4 odsto, a realno za 2,0 odsto. Ovde je dobro napomenuti da je i evro i te kao skočio. Preračunato u evrima, prosečna plata ove godine je 317 evra, dok je u istom periodu prošle godine bila 336 evra. Treba znati da se kurs evra znatno promenio, odnosno lani je iznosio 93.5, a sada je 107.4 dinara. I prosečna penzija je ove godine niža u odnosu na prošlu i to čak za 30 evra.

Blic
 
Top