Šta je novo?

Cene računara ostaju iste

LEGEND
Učlanjen(a)
28.04.2009
Poruka
12.812
Prodaja računara opala je za 30 odsto, ali to ne znači da možemo sniziti cene jer je zarada na kompjuterima ionako minimalna. To je loše i za nas kao industriju, ali i za građane i državu koja ionako zaostaje za svetom po pitanju tehnološkog razvoja - kaže za „Blic“ Veselin Jevrosimović, prvi čovek Kompanije „Komtrejd“ koja je inače na vodećem mestu po broju prodatih računara u prvoj polovini godine.

komtrejd-demostracija-x.jpg

Nabavke kompjutera, kako ističe, od početka krize odrekla su se pre svega preduzeća i država.
Iako Jevrosimović kaže da se prodaja smanjila za trećinu, istraživanje analitičke kompanije „IDC Adrijatiks“ pokazuje nešto drugačiju sliku. Naime, prema nalazima ove kompanije u prvom polugodištu ove godine isporučeno je 140.007 personalnih računara na domaćem tržištu, što je za 18,7 odsto manje nego u istom periodu lani.
U istraživanju se navodi da je opala prodaja u sva tri segmenta personalnih kompjutera, a najviše su prodavani desktop računari. Građani i preduzeća kupili su 99.218 komada, što je pad od oko 18 odsto. U istraživanju se navodi da je drugo tromesečje obeleženo padom kupovne moći, povećanjem nezaposlenosti, smanjenjem potrošnje, što bi moglo dovesti do snižavanja cena računara.
Sve su prilike da se ove pretpostavke neće obistiniti.
- Nema mesta pojeftinjenju jer su zarade na kompjuterima oko osam odsto bruto, što znači da bismo mogli da spustimo cene, ali da radimo sa minusom - jasan je Jevrosimović.
Prema rezultatima istraživanja, čak 71 odsto tržišta u Srbiji su desktop računari, a kompanija IDC koja je sprovela istraživanje očekuje da će „trenutna ekonomska situacija poslužiti kao katalizator prelaska na noutbuk i nettop računare koji će biti glavni pokretači rasta PC tržišta“.
 

ATI

Član
Učlanjen(a)
04.08.2009
Poruka
221
Ako meni kao dileru daju rabat i do 15% mogu misliti kolika je njima marza.
 
Top