Šta je novo?

Cene na pumpama mogu naviše - mesečno

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Cene na pumpama mogu naviše - mesečnoUkoliko se ministarka finansija složi cene goriva bi trebalo da se menjaju na svakih 30 dana ako se cena nafte na svetskom tržištu promeni za 3,5 odsto, kažu u Ministarstvu energetike.

v166541p0.jpgMinistarstva energetike je predložilo da novi rokovi budu deo izmene Uredbe o cenama naftnih derivata i za to je dobilo saglasnost ministarstava finansija i trgovine, a Vlada Srbije bi uskoro trebalo da o tome odlučuje.

Prema postojećoj Uredbi o formiranju cena naftnih derivata, cena goriva u Srbiji usklađuje se svakih 15 dana sa cenom nafte na svetskom tržištu i kursom dolara.

Radna grupa koju čine predstavnici ministarstava energetike, finansija i trgovine sačinila je i predloge za smanjenje akciza na naftne derivate, što bi uticalo na smanjenje krajnje cene goriva u Srbiji.

Ministarka finansija Diana Dragutinović istakla je u ponedeljak da je smanjenje akciza na gorivo moguće samo ako se taj prihod budžeta nadoknadi nećim drugim.

"Po Zakonu o budžetskom sistemu, koji predstavlja krovni zakon ministra finansija, kada god donesete neku odluku, (a recimo neka to bude odluka o smanjenju akciza), morate doneti još jednu važnu odluku, a to je šta ćete od rashoda države da smanjite u istom iznosu, odnosno od prihoda da povećate", objasnila je Dragutinović.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je ranije da predlog o smanjenju akciza na naftne derivate treba da da ministarka finansija i da će ga on podržati, ukoliko ga Dragutinovićeva uputi.Izvor: Tanjug
 
Top