Šta je novo?

Cene iste, uvodi se vremenska karta

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.838
Cene iste, uvodi se vremenska karta
IZVOR: TANJUG
Beograd -- Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je odlučeno da se cene gradskog prevoza ne menjaju, ali će ipak biti ukinuta pojedinačna karta.


207457098754b50ebfa327f609789853_orig.jpg

Foto: Tanjug
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da cena prevoza za penzionere ostaje kao do sada 407 dinara godišnje, a neće biti umanjena nadoknada za prevoz zaposlenima, kako je to bilo ranije najavljeno novim tarifnim sistemom.

To znači da će većina cena po kojima je do sada plaćan prevoz ostati ista, odnosno novine koje su bile predviđene novim tarifnim sistemom, a koje su vezane za mesečne markice, neće zaživeti.

Takvu odluku, rekao je Mali, doneo je Grad Beograd u dogovoru sa Vladom Srbije.

Iznos od 407 dinara godišnje se odnosi na prevoz penzionera starijih od 65 godina, precizirao je gradonačelnik, a cene se neće promeniti ni za studentske markice.
"Cena karata se neće menjati u odnosu na prethodni sistem", rekao je Mali na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

On očekuje da na nekoj od narednih sednica vlada donese odluku da zaposlenima u javnim preduzećima i državnim ustanovama u Beogradu poslodavac kupuje mesečnu markicu, a ne da im isplaćuje novac za to, kao što je to bilo do sada.

Na taj način bi se, kako je rekao, prihodi GSP-a povećali, što treba da omogući da sistem duže vreme bude održiv i da se cene na duži rok ne povećavaju.

"Ovo je primer kako Vlada Srbije i lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Beograd, mogu zajedno da rade i štite socijalno ugroženo stanovništvo. Krajem decembra smo predstavili novi tarifni sistem koji ima ekonomsko opravdanje sa stanovništa grada, ali imajući u vidu preporuku vlade i pomoć premijera, uspeli smo da pronadjemo način da zaštitimo najugroženije tako da se cene prevoza neće povećavati", rekao je Mali.

Mali je napomenuo da novine u tarifnom sistemu ostaju kada je reč o vremenskoj karti koja traje 90 minuta, trodnevnoj i petodnevnoj karti, kao godišnja karta koja će koštati kao 11 mesečnih karata. Pojedinačna karta će, kako je i predviđeno novim tarifnim sistemom, biti ukinuta.

"Cene mesečnih karata vratiće se na stari nivo", podvukao je gradonačelnik i izrazio nadu da će na duži rok uspeti da se održi takav način funkcionisanja gradskog prevoza. On je apelovao na sve građane da redovno plaćaju karte.

To je, kako je rekao, neophodno da bi se pokrili troškovi funkcionisanja javnog prevoza u Beogradu koji iznose 900 miliona dinara na mesečnom nivou, a prihodi su 760 miliona dinara.

Inače, premijer Srbije Aleksandar Vučić je zatražio juče od gradonačelnika da se ne povećava cena karata za penzionere, kako je to bilo predviđeno novim tarifnim sistemom koji je trebalo da stupi na snagu 1. februara.

Prema tom sistemu, penzioneri koji imaju primanja do 10.000 dinara vozili bi se potpuno besplatno, oni sa penzijom od 10.000 do 25.000 za 407 dinara godišnje.

Penzioneri koji imaju penzije od 25.000 do 50.000 dinara plaćali bi 990 dinara mesečno, a oni sa više od 50.000 - 1.495 dinara mesečno.

Penzioneri zadovoljni odlukom grada da se ne promene cene
Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) zadovoljno je odlukom Grada Beograda da cena prevoza za penzionere ostane ista kao do sada - 407 dinara godišnje, izjavio je danas predsednik tog sindikata Milorad Vujasinović.

On je Tanjugu kazao da su penzioneri zadovoljni što ipak "neće biti oštećeni i plaćati veću cenu karte u gradskom prevozu".

"Postigli smo ono što smo tražili i dobro je što je ovakva odluka doneta", kazao je Vujasinović ističući da je je predlog koji je prvobitno dat da se penzioneri dele po kategorijama čime bi plaćali skuplje prevoz bio loš potez sa kojim, dodao je, nisu mogli da se slagase.

Predstavnici USPS izrazili su krajem prošle nedelje nesaglasnost sa odlukom da se za pojedine kategorije penzionera povećaju cene karata gradskog prevoza navodeći da takva odluka nema ni ekonomskog, ni socijalnog opravdanja.

Vujasinović je tada najavio da će predstavnici USPS zatražiti prijem kod gradonačelnika i od gradske skupštine, kao i da očekuju da se što pre preinači odluka o ceni karata za gradski prevoz penzionera i starijih lica.
 
Top