Šta je novo?

Cene idu svojim tokom

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Cene idu svojim tokom

Narodna banka Srbije je, po svemu sudeći, a to potvrđuju i analitičari, spremna da pusti inflaciju da ide svojim tokom, zarad zaštite privrede, ali i budžeta.

1130206849506019e193fd5429313575_640x360.jpg


Iako je održavanje cenovne stabilnosti osnovni posao centralne banke, u ovom trenutku svako zaoštravanje monetarne politike bilo bi kontraproduktivno.
Tako ćemo ovu godinu završiti sa još jednim neslavnim inflatornim rekordom od deset, a možda i više procenata, pišu Novosti.

I guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da u narednom periodu očekuje nastavak rasta međugodišnje inflacije zbog loše poljoprivredne sezone, povećanja regulisanih i cena uvoznih proizvoda usled rasta evra.

U NBS smatraju da „stezanje“ monetarnog kaiša, kroz povećanje referentne kamate, ne bi imalo efekta. Tako smo u avgustu imali međugodišnju inflaciju od 7,9 odsto.

"Centralna banka može da zauzda inflaciju, ako bi htela i bila spremna da plati cenu koja nije mala", smatra Aleksandar Stevanović, ekonomski analitičar.

"Ona ima mehanizme u rukama, kao što je povećanje referentne kamatne stope, obavezne rezerve ili kupoprodaja hartija od vrednosti sa kraćim rokom dospeća. Ali zaoštravanje monetarne politike ima svoju drugu stranu, odnosno utiče na fiskalnu politiku i stvara udar na realni sektor. Praktično, ako bi se borili sa inflacijom, to bi dovelo do poskupljenja kredita, pre svega privredi i do njenog daljeg zastoja".

Kako kaže ovaj analitičar, sasvim je očekivano da cene idu ovim tokom, zbog loše poljoprivredne sezone, poskupljenja nafte i pada kursa.

"I ove godine ćemo biti u društvu malog broja zemalja sa nepristojno visokom inflacijom . Svaki rast cena iznad pet do šest odsto smatra se nepristojnim u 21. veku", ističe Stevanović

Kako kaže Goran Nikolić, ekonomista, o targetiranoj inflaciji može da se govori tek sledeće godine. Sada je bitno zadržati kamatne stope na kredite preduzećima, kako bi se pokrenula proizvodnja. Zato centralna banka ne poseže za rigoroznijim merama u suzbijanju inflacije.

"Nezvanično se pominje „ciljani kurs“, koji bi mogao da utiče na stabilizaciju cena" , kaže za Novosti Nikolić.

"To bi značilo da se kurs fiksira na određenom nivou, uz mogućnost oscilacije od maksimalnih 2,5 odsto. Ili kao što je Mađarska uvela „klizajući“ kurs, koji se svakih mesec ili dva dana menjao za 0,5 odsto".

Izvor:
B92.net
 
Top