Šta je novo?

Cene će rasti do kraja godine

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Srbija i dalje u evropskom vrhu po visini inflacije


Cene će rasti do kraja godinePo visini inflacije Srbija je dugo u vrhu među evropskim državama, a po svemu sudeći tako će biti i ove godine. MMF u izveštaju „Svetske ekonomske perspektive“ Srbiji za 2011. prognozira prosečnu godišnju stopu inflacije od 11,3 odsto. Ocena premijera Mirka Cvetkovića je da će ona biti jednocifrenaa, a Ministarstvo finansija precizira da će to biti 7,9 odsto. Guverner je najveći optimista jer za osam meseci, prema zvaničnoj statistici, ona iznosi 6,7 odsto, a međugodišnji rast je, prema Narodnoj banci Srbije, na kraju avgusta bio 10,5 odsto.

178935_0803-inflacija-foto-blic_f.jpg


MMF i Vlada Srbije imaju različite procene za visinu inflacije u 2011. godini

Opšti rast cena kao da je sudbina od koje Srbija nikako ne uspeva da utekne. Inflacija u Srbiji je sada za nekoliko procenata veća nego u Hrvatskoj ili Crnoj Gori i ona je, slažu se ekonomisti, najozbiljnija bolest srpske privrede.

U modernim, tržišnim ekonomijama je savladana i gotovo je nepristojno reći da zemlja ima problem sa visokom inflacijom. U zemljama evrozone trenutno je, u proseku, malo iznad dva odsto uz sve finansijske i druge krize. Guverner Dejan Šoškić više puta je ponovio da će inflacija u Srbiji nastaviti da opada do kraja godine i da će se naći u granicama planiranog cilja u prvom polugodištu sledeće godine.

Blic
 
Top