Šta je novo?

Cene benzina u Nemačkoj "divljaju"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Cene benzina u Nemačkoj "divljaju"

Izvor: Dojče vele


Cene benzina u Nemačkoj ovih dana divljaju. Benzinske pumpe menjaju cene i nekoliko puta dnevno, a litar supera košta i do 1,80 evra.

17715622844ef0594ae9465107179076_orig.jpg

Nemački mediji pronalaze razloge za poskupljenja - "kada je malo ponuđača, veliko je iskušenje oko dogovaranja cena. Tome se ne može stati na put ni uvođenjem kočnice za cenu benzina po uzoru na Austriju ili uspostavljanjem službe za nadgledanje transparentnosti cena".

"Ko veruje u te jednostavne predloge, ne poznaje tržišni mehanizam ponude i potražnje. Visoka cena rezultat je pretnji Irana, smanjenih resursa, drastičnog povećanja potrošnje u zemljama na pragu industrijskog razvoja, pada kursa evra naspram američkog dolara – i državne kase. Čak 60 odsto cene benzina čine porezi. Država odlično zarađuje. I zato pravi naftni šeici sede i u Berlinu“, navodi Drezdner nojeste nahrihten.

Štampa i Nemačkoj piše da najviše pate oni koji svakoga dana od kuće do posla moraju autom da pređu velike deonice, jer oni najčešće nemaju mogućnost da koriste neko drugo prevozno sredstvo.

Dodaje se i da čovečanstvo previše zavisi od vožnje i benzina.

"Cena benzina je cena hleba automobilske industrije. I kada list Bild i populistički političari protiv toga protestuju, to nam daje prvu sliku budućih borbi oko raspodele konačnih resursa poput vode, životnih namirnica i zemlje. Nasuprot tome, vožnja automobilom nije pravo ljudi koje je na prodaju. I zato ćemo morati da promenimo naš način rada, stanovanja i življenja. Cena benzina, na kraju, stvara troškove poretka rasta i privrede koje sebi više ne možemo da priuštimo“, piše Badiše cajtung.

General ancajger podseća da benzin ne mora da bude jedini energent - potrebna je mobilnost svih koja ne šteti životnoj sredini, i koja je naravno priuštiva.

 
Top