Šta je novo?

Cene benzina dotukle Italijane

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Cene benzina dotukle Italijane
[/h] Izvor: Glas Rusije


Rim -- Cene beznina u Italiji obaraju novi rekord, koji je u martu dostigao svoj istorijski maksimum. Od poečtka godine one su porasle u proseku za 20% za litar.

10621415584f631539593b8097676768_640x360.jpg


Po podacima uglednog izdanja Kuotidjano enerdžia, cena litre kvalitetnog benzina iznosi u zemlji 1,96 evra. Ne zaostaje za benzinom ni dizel, čija je cena skočila do 1,8 evra.
Ne čudi što se, počevo od ovog meseca, Italija popela na najviše mesto rejtinga evropskih država sa najvećim cenama benzina. Marko D Alojzi, eksperti Saveza naftaša Italije kaže da su u Italiji najveće cene benzina jer u Italiji postoje najveći porezi na gorivne derivate u Evropi.
Ipak, po cenama proizvodnje goriva, Italija se nalazi na nivou ostalih evropskih zemalja. Na taj način, glavni uzrok ovog jaza je visoko oporezivanje.

D'Alojzi ističe da su na jugu Italije cene više nego u proseku u zemlji, a to se objašnjava time što su mnogi južni regioni, osim nacionalnih poreza, rešili da uvedu dodatne poreze koji su doveli do neminovnog skoka cene.

"Što se tiče delovanja međunarodne situacije na politiku cena naftnih kompanija, naravno, ono postoji. Ali to se ne tiče samo Italije. Ovaj faktor ima veze apsolutno sa svima: od Evrope do SAD" , kaže D'Alojzi.

On objašnjava da je rast cena benzina od 20 centi koji se desio u poslednjih godinu dana, doveo do pada njegove potrošnje. Naravno, u Italiji, gde se 80% robe prevozi točkovima, povećanje cena goriva negativno je uticalo i na potrošnju i na formiranje cena druge robe i usluga, izazvavši skok inflacije.

Povećanjem cena benzina, automobil sve više postaje raskoš. Nažalost, benzin spada u kategoriju onih troškova koje je nemoguće potpuno isključiti iz budžeta. Takođe kao što se ne može zameniti automobil gradskim saobraćajem.

"Što se tiče mene lično, vozim se automobilom svakog dana na posao, i trošim na to mesečno do sto do 150 evra. Po pomo uverenju, potrebno je, koliko je to moguće, maksimalno racionalizovati korišćenje javnog prevoza" , kaže jedan od italijasnkih potrošača.

Italijanska La Stampa sa svoje strane navodi ne sasvim optimističke izjave predstavnika jednog sindikata, po tvrđenju kojeg, dalji rast cena može da dovede do zatvaranja oko 5000 pumpi i 10 000 radnih mesta.


 
Top