Šta je novo?

Cene auto-gasa rastu bez kočnica

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Cene auto-gasa rastu bez kočnica


Izvor: Novosti

Beograd -- Svake nedelje dolazi do promena cenovnika TNG na benzinskim stanicama. Ovog goriva nema dovoljno, pa zato raste cena, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

6215965184e8fa63abac35147757043_640x360.jpg

(Novosti)


U petak je, prvo na EKO pumpama i kod većine privatnika, cena tečnog autogasa, dostigla cenu od 69,70 dinara po litru.
Ovo, poslednje u nizu prečestih poskupljenja goriva koje koristi čak svako šesto vozilo u Srbiji, kao obrazloženje ima navodnu nestašicu gasa na tržištu, a što, prema tvrdnji distributera utiče i na krajnje potrošače, kroz višu cenu.
Da podsetimo, krajem juna je tečni naftni gas mogao da se kupi i za 58,90 dinara po litru.

"Porast cene tečnog naftnog gasa je direktna posledica raspoloživosti ovog derivata na tržištu. Jednostavno, ovog goriva nema u dovoljnim količinama, ne samo kod nas već i u regionu", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, a koje, kako tvrdi on, pažljivo prate stanje na tržištu.

Ne samo da je tečni naftni gas poskupeo za više od 11 dinara po litru za tri meseca, već vozače u Srbiji, koji su se pre par godina masovno odlučivali za ugradnju TNG uređaja u svoja vozila, očekuje, tvrdi Mićović, još teži period.

"Nedavno je država donela novi pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima koji su neverovatno zahtevni, pa će umesto rasta konkurencije doći do neke vrste monopolizacije jer će samo jedna do dve kompanije moći da ispuni te uslove", tvrdi Mićović.

Najviše "polemike“ je izazvala odredba da uvoznik mora da ima rezervoar za skladištenje od najmanje 3.000 kubnih metara.

MARŽE
Prema tvrdnji generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije, na ovom gorivu se u maloprodaji ostvaruje minimalna zarada. "Marže su minimalne za ovu vrstu derivata i kreću se od jedan do dva dinara i one sigurno ne utiču na ovakav skok cena", kaže Mićović.
 
Top