Šta je novo?

Cena novogradnje skače 15 odsto

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Investitori podižu vrednost stanova

novogradnja-x.jpg


Investitori koji se primiču završnoj fazi gradnje, koja je i uslov za dobijanje subvencionisanih stambenih kredita, podići će cene novogradnje najmanje 10 do 15 odsto, kažu u agencijama za nekretnine. Ovakva pomeranja na tržištu stručnjaci objašnjavaju slabom i nekvalitetnom ponudom, o čemu najbolje govori podatak da je u Beogradu uknjiženo svega 35 novoizgrađenih stanova.

- Najavili su nam investitori sa kojima sarađujemo da će podići cene stanova čim se približe fazi od 80 odsto završenih radova, što je i uslov za dobijanje subvencija od države. To je i logično, jer na tržištu gotovo i da nema stanova koji mogu da se kupe za 50.000 evra, a da su uknjiženi ili da imaju uredne papire. Potražnja za takvim stanovima je zaista velika, a sve je ostalo stvar tržišta - kaže Nedeljko Malinović iz Agencije za nekretnine „Legat“.
Otkad su odobreni subvencionisani stambeni krediti za novogradnju, došlo je do malih pomeranja na tržištu. Ponovo je poraslo interesovanje za kupovinu, ali je vrlo malo stanova prodato jer je ponuda veoma slaba. Najviše se traže stanovi male kvadrature, odnosno garsonjere i jednosobni, jer one veće malo ko može da kupi.
Takođe, za subvencionisane kredite uslov su uredni papiri, a malo je investitora koji su u Beogradu legalno gradili stanove.
Istraživanje koje je sprovela agencija „Legat“ pokazuje da u prestonici ima oko 3.000 novih stanova, od kojih je uknjiženo samo 35.
- To dovoljno govori o kvalitetu ponude u Beogradu. Zamislite kroz šta neko mora da prođe da bi našao uknjiženi stan. Osim što je takav teško naći, problem je i pronaći ga na određenoj lokaciji, na odgovarajućem spratu i slično - kaže Malinović.
Da će cene stanova u novogradnji rasti, kaže i Miroslav Cvetković, direktor Agencije za nekretnine „Cvetković-Roškov“. On, međutim, tvrdi da to nema veze sa subvencionisanim kreditima i kaže da je uobičajeno da u završnim fazama izgradnje poraste cena kvadrata.
- Investitori imaju jednu cenu kod 50 odsto završenih radova, a drugu kad dođu do faze od 80 odsto. Zbog subvencija neće skakati cene - kaže Cvetković.

novogradnja.jpg


Kad su videli kakva je ponuda na tržištu nekretnina, kao i koliko je porasla potražnja za stanovima u poslednjih mesec i po dana, neki investitori po Beogradu već su podigli cenu kvadrata za 15 odsto. Oni koji to nisu učinili ne žure sa prodajom stanova i čekaju povoljniji trenutak za podizanje cena. Tako će se dogovor Ministarstva ekonomije i investitora o nepodizanju cena kvadrata ili eventualnom spuštanju, svesti samo na pojedinačne slučajeve.
- Htela sam da kupim stan na kredit i kontaktirala s investitorom u Zemunu kod koga je kvadrat bio 1.650 evra. On, međutim, nije hteo da proda stan, što me je iznenadilo. Ispostavilo se da mu se ne žuri sa prodajom i da čeka da i ostali građevinari podignu cenu kvadrata - kaže Jelena M. iz Beograda.
Privredna komora Srbije je konačno napravila bazu podataka o ponudi stanova u najvećima gradovima koji mogu da se kupe uz subvencionisane stambene kredite. U nju su uključeni samo oni investitori koji imaju uredne papire i čiji je tok gradnje bio bez mrlje.
- Napravili smo anketu među tim građevinarima, proverili njihove papire. Neki od njih čekaju još samo završni papir, nakon čega će početi gradnju, a stanovi će već tada moći da idu u promet - kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja u građevinskoj industriji u Privrednoj komori Srbije.

Autor: Nataša Korlat
 
Top