Šta je novo?

Cena nafte skočila zbog TV reportaže

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Cena nafte skočila zbog TV reportažeIzvor:
Mondo.rsCene nafte su na najvišem nivou od jula 2008. godine, nakon što je barel "brenta" u četvrtak poskupeo za 5,47 dolara na 128,4 dolara.


v235965p0.jpgRekord iz 2008. je ipak još daleko. Po započinjanju globalne finansijske krize cena nafte je kratkotrajno bila na nivou od 147,5 dolara za barel. Od početka 2012. godine nafta je poskupela za 17 procenata zbog sankcija uvedenih Iranu.

Ovog puta skok cena je izazvala reportaža iranskog televizijskog kanala Pres TV, o eksploziji na naftovodu u Saudijskoj Arabiji.

Londonski "Fajnenšel tajms" ističe da zvaničnici Saudijske Arabije negiraju da je bilo eksplozije. List citira predstavnika naftne industrije koji je uveren da u regionu "postoje snage" koje glasinama utiču na tržište nafte.

Objavljivanje takve dezinformacije moglo bi da rezultira konfliktom između Irana i Saudijske Arabije. Isporuke nafte iz Saudijske Arabije trebalo bi da zamene iransku naftu u zemljama koje su uvele sankcije Iranu.

Iran je već zatražio od Saudijske Arabije da ne povećava isporuke, ali je ta zemlja od početka godine već uvećala eksploataciju za 600.000 barela na dan ili za šest odsto.

Osim televizijskih reportaža, Iran ima i druge načine da utiče na tržište nafte. Najveća nalazišta u Saudijskoj Arabiji nalaze u istocnoj provinciji, naseljenoj šiitima, gde su već zabeleženi nemiri za čiju organizaciju vlasti optužuju "stranu silu".
 
Top