Šta je novo?

Cena akcija će rasti, ali zarada će biti mala

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Cena akcija će rasti, ali zarada će biti mala

Od prodaje akcija Naftne industrije Srbije ne treba očekivati čuda niti bogatstvo, iako bi njihova cena mogla u naredne dve do tri godine da raste, složni su stručnjaci. Kratkoročno, do kraja godine vrednost deonica će se kretati oko početne cene od 505 dinara (oko pet evra).

68177_0817postafotobpuljevic_f.jpg


U dužem vremenskom periodu, do kraja 2012, kada NIS završi investiranje, vrednost bi mogla da poraste za 10 do 30 odsto, što bi značilo da bi jedna akcija mogla da košta oko sedam evra.


Prvo trgovanje akcijama NIS počinje u ponedeljak, 30. avgusta. Početna cena akcija iznosi 505 dinara, a po pet deonica, što je ukupna vrednost 2.010 dinara, dobilo je besplatno 4,8 miliona građana. Tokom prvog dana cena jedne akcije će moći da ide od minus dvadeset odsto (400 dinara), do najviše 300 odsto, odnosno 2.020 dinara. Ipak, građane najviše zanima da li da odmah prodaju svoje deonice ili da sačekaju.

Nenad Gujaničić iz brokerske kuće „Sinteza invest“ kaže da to da li će građani odmah prodati svoj udeo zavisi od ličnih preferencija.

- Veliki broj građana je siromašan i ne želi da razmišlja o tome da li će akcije vredeti više ili manje. Ipak, ostaje i veliki broj onih koji bi u budućem periodu mogli da učestvuju na berzanskom tržištu. Ali najpre treba da se edukuju koja su prava akcionara i zatim odluče da li da prodaju svoje deonice - navodi Gujaničić.

On dodaje da niko ne treba da očekuje da će se obogatiti od dobijenih pet akcija.
- Vrednost će, naravno, zavisiti od poslovanja same kompanije, ali i od spremnosti te kompanije da dobre rezultate podeli sa malim akcionarima, odnosno kada kompanija postane profitabilna, da i mali akcionari dobiju dividendu - objašnjava Gujaničić.

Ne treba zaboraviti da je NIS i u 2009. i u 2008. godini zabeležio veliki gubitak, ali i da je za kraj ove godine najavio pozitivan bilans, što brokeri smatraju dobrim signalom.

- U svakom slučaju, bolje je da se najavljuje dobitak, nego da je bilo obrnuto i da je kompanija prethodne dve godine odlično poslovala, a da sada beleži minus. Jer na berzi se trguje očekivanjima. Evidentno je da će te gubitke koje je NIS zabeležio neko morati da nadoknadi. Da li će to biti kroz smanjenje kapitala, videćemo, to svakako predstavlja teret - kaže Gujaničić.

I Branislav Jorgić, iz brokerske kuće „Jorgić broker“, očekuje da će se berzanska cena do kraja godine kretati oko početne cifre od 505 dinara po komadu.

- Dosta toga će zavisiti i od spremnosti akcionara da prodaju akcije, dakle od obima ponude. U kraćem vremenskom periodu, međutim, ne treba očekivati čuda, a u srednjoročnom sve zavisi od daljeg razvoja same kompanije i od ulaganja vlasnika - objašnjava Jorgić.

On takođe dodaje da se ne treba plašiti velikog pada cena akcija na početku trgovanja.

- „Gasprom“ je obavezan da do februara uputi javni poziv za otkup svojih akcija po minimalnoj ceni od 4,8 evra po komadu i to je zaštićena cena akcija. Akcionari u najgorem slučaju sve do kraja februara mogu da čekaju i prodaju svoj udeo po ovoj ceni - navodi Jorgić i dodaje da će cena biti izvesnija na početku naredne godine, kada će kompanija objaviti finansijske rezultate za 2010.

- A kako najavljuju iz NIS-a, moguće je da će poslovati pozitivno, pa i to može pozitivno da utiče na vrednost akcija - objašnjava Jorgić.

Do kraja investicionog programa moglo bi da dođe do rasta vrednosti akcija od 20 do 30 odsto.

- Akcije bi tada vredele oko sedam evra, a ako budu eventualno vredele 10 evra po komadu, mislim da bi to bilo sasvim pristojno - smatra Jorgić.

Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, kaže da se teško može očekivati neko značajno povećanje vrednosti akcija.

- Ne vidim na koji način bi vrednost akcija mogla sada da raste. Možda eventualno u naredne dve do tri godine, kada NIS završi investicioni ciklus i kada se poveća kapacitet Rafinerije u Pančevu. A onda, ukoliko bi se uspešno završio proces investicija, vrednost akcija bi mogla da skoči 10-15 odsto. Ipak, i to bi moglo da se desi tek sredinom 2013. godine - navodi Bušatlija.

Šta će uticatina cenu akcija NIS
- ponuda i tražnja
- razvoj i širenje kompanije
- investicije
- poslovni rezultat
- stanje na finansijskom tržištu

Usluge će pružati 1.300 pošta
Za prodaju akcija NIS, kako je objasnila Svetlana Lešević, direktorka u „Pošti Srbije“, dovoljno je da građanin u poštu dođe sa važećom ličnom kartom, gde će službenik najpre proveriti podatke. Zatim će pitati građanina o broju akcija koje želi da proda i koja je minimalna cena ispod koje neće ići. Nakon toga sledi pitanje o broju računa u banci na koji će biti uplaćen novac od prodaje i na kraju se potpisuje ugovor.
- Usluge će se pružati u 1.300 pošta i predviđeni su odvojeni redovi čekanja, tako da nije neophodno da građani prvih dana požure u pošte - rekla je Leševićeva.Bojana Stamenković | 25. 08. 2010.
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Gubitak NIS neće smanjiti cene akcijaNaftna industrije Srbije (NIS) zabeležila je u prvoj polovini ove godine gubitak od deset milijardi dinara zbog pada vrednosti dinara prema dolaru, koji je u tom periodu iznosio oko 28,1 odsto, izjavio je zamenik generalnog direktorata kompanije za finansije Aleksej Urusov.
69057_0810-nis-zgrada-foto-beta_f.jpg

Brokeri, međutim, kažu da gubitak NIS-a ne bi trebalo da izazove pad cena akcija kompanije ispod 4,8 evra, kojima će se na berzi trgovati od ponedeljka.


69058_0811-aleksej-urusov-foto-beta_hs.jpg
Aleksej Urusov

Tim povodom Ursunov je, prilikom prezentacije NIS-a na Beogradskoj berzi, rekao da je navedeni gubitak u prvoj polovini ove godine veći za 29 odsto u odnosu na negativni rezultat poslovanja u istom periodu 2009, kada je pad vrednosti dinara iznosio pet odsto. On je predočio da su prihodi NIS-a od prodaje u prvoj polovini ove godine iznosili 63,4 milijarde dinara, što je za 26 odsto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Ukupan dug NIS-a prema bankama u prvom polugođu ove godine smanjen je, prema rečima Urusova, na 720 miliona dolara, a dugovanja prema bankama u prvih šest meseci 2009. bila su 793 miliona dolara. Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko ocenio je u saopštenju te kompanije da je NIS u prvoj polovini ove godine uspeo da očuva prošlogodišnji tempo poslovanja i da postepeno poboljša nivo proizvodnje i prerade nafte.

- Trenutni ekonomski uslovi i još uvek značajne posledice svetske ekonomske krize ne dozvoljavaju nam brže poboljšanje poslovnog rezultata. Pod uslovom da dođe do sezonskog rasta tržišta Srbije i stabilizacije kursa dinara u odnosu na osnovne svetske valute, nadamo se da će kompanija do kraja 2010. uspeti da ostvari dobit - istakao je Kravčenko.

Glavni broker Invest grupe „Sinteza“ Nenad Gujaničić ocenio je da gubitak Naftne industrije Srbije (NIS) ne bi trebalo da izazove pad cena akcija te kompanije ispod 4,8 evra. Gujaničić je kazao da je za građane koji su dobili akcije NIS-a najvažnije da većinski vlasnik „Gaspromnjeft“ ima obavezu da u februaru 2011. ponudi otkup akcija po ceni od 4,8 evra za komad.

- To bi trebalo da bude brana eventualnom padu cene jer se očekivalo da kompanija ni ove godine neće imati fantastične poslovne rezultate - kazao je on.

Gujaničić je dodao da je dobro što će većinski vlasnik NIS-a raditi na restrukturiranju kompanije, što znači da će dugoročno poslovanje biti znatno bolje. Trgovanje akcijama NIS-a na prajm marketu Beogradske berze počeće u ponedeljak, 30. avgusta, po početnoj ceni od 505 dinara po komadu (oko 4,8 evra).


Izvor:Blic Online
 
Poslednja izmena:
Top