Čaves se vratio u Venecuelu nakon lečenja na Kubi

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Nakon operacije kancera

Čaves: Vraćam se na Kubu zbog hemoterapije

Beta | 16. 07. 2011. - 21:17h | Foto: Reuters

KARAKAS - Predsednik Venecuele Ugo Čaves najavio je danas da će se uskoro vratiti na Kubu kako bi počeo sa hemoterapijom, posle operacije kancera.

24166_cavez-reuter_f.jpg

To je iznenađujuća izjava Čavesa, s obzirom na to da je venecuelanski predsednik do sada uglavnom držao u tajnosti svoje zdravstveno stanje, iako se znalo da je nedavno bio na Kubi na lečenju od kancera.

- Ovo je druga faza lečenja i počeće u narednih nekoliko dana primenom hemoterapije, što je sve detaljno i naučno isplanirano - rekao je Čaves ispred predsedničke palate u Karakasu.

Čaves je u junu u Havani bio podvrgnut operaciji uklanjanja kancerogenog tumora u predelu karlice, a u Venecuelu se vratio 4. jula.

- Siguran sam, ponavljam, da će druga faza terapije doprineti mom oporavku - rekao je Čaves i dodao da je skupštine zatražio dozvolu da hitno ode na lečenje u inostranstvo, što je neophodno po ustavu te zemlje.

Čaves nije naveo koliko dugo će ostati na lečenju na Kubi.

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Čaves nastavio lečenje na Kubi

Tanjug | 17. 07. 2011. - 09:25h

Predsednik Venecuele Ugo Čaves stigao je na Kubu, gde će biti podvrgnut tretmanu hemoterapije, preneli su svetski mediji.

154947_chavez-ap_kf.jpg

Čaves je u tu ostrvsku državu stigao sinoć u društvu supruge Rose i za sada nije poznato koliko će se tamo zadržati.

Venecuelanska skupština je u petak jednoglasno odobrila Čavesu zahtev da nastavi lečenje raka izvan zemlje, iako opozicioni lideri tvrde da je neustavno da predsednik sprovodi izvršnu vlast sa Kube.

Čaves (56) operisan je prošlog meseca na Kubi, gde mu je odstranjen kancerozni tumor. Čaves se na Kubi zadržao oko mesec dana pre nego što se ranije ovog meseca vratio u Venecuelu.

Kuba, jedina jednopartijska komunistička država u Latinskoj Americi, najbliži je regionalni saveznik Čavesovog režima, preneo je AFP.

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Čaves se vratio u Venecuelu nakon lečenja na Kubi

Izvor: Blic | 24. 07. 2011. - 09:37h

Predsednik Venecuele Ugo Čaves vratio se u svoju zemlju ranije nego što se očekivalo nakon lečenja hemoterapijom na Kubi, ističući da kući dolazi u boljem zdravstvenom stanju nego kada je otišao.

104280_0615-cavez-foto-rojter_f.jpg

"Ovo je za mene veoma radostan dan. Vratio sam se u boljem stanju nego kada sam otišao, hvala Bogu", rekao je kratko Čaves po sletanju na međunarodni aerodrom Simon Bolivar u blizini Karakasa, javio je Rojters.

On je ponovio ranije izjave da doktori nisu pronašli maligne ćelije u njegovom telu, ali da je podvrgnut hemoterapiji iz predostrožnosti.

Čaves je u petak rekao da se priprema za drugu turu ovog tretmana, a za sada nije jasno da li planira da se vrati na Kubu u narednim danima ili nedeljama.

Predsednik Venecuele operisan je u Havani prošlog meseca kada mu je odstranjen veliki maligni tumor, zbog čega je dovedeno u pitanje njegovo kandidovanje na predsedničkim izborima sledeće godine.

Natrag