Čaves brani teroristu Karlosa Šakala

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Čaves brani teroristu Karlosa Šakala

Ugo Čaves, predsednik Venecuele, izazvao je zgražanje međunarodne javnosti svojim govorom na svetskom skupu socijalista, u kom je pohvalio zloglasnog venecuelanskog teroristu Iliča Ramiresa Sančesa, poznatog kao Karlos, odnosno Šakal, odgovornog za niz bombaških napada i atentata tokom 70-ih godina.

Čaves je ustao i u odbranu čitavog niza prokaženih međunarodnih lidera, uključujući i po zlu čuvenog diktatora Ugande Idija Amina.

Umesto kao teroristu, Čaves je Karlosa u svom govoru okarakterisao kao „revolucionarnog borca“. „Ja ga branim i nije me briga šta će sutra kazati u Evropi“, izjavio je on, a publika je te reči propratila aplauzom. Ramires se nalazi na odsluženju doživotne kazne u francuskom zatvoru, na koju je osuđen zbog ubistva dvojice tajnih agenata i jedne osobe za koju se tvrdi da je bila doušnik 1975. Priznao je i da je 1975. predvodio napad u kom su ubijene tri osobe u sedištu OPEC-a u Beču, kao i da je 1976. bio povezan sa otmicom „Er Fransovog“ aviona na letu za Ugandu. Čaves je Karlosa i ranije nazivao prijateljem, a tvrdi se da se u prošlosti sa njim i dopisivao.

Sam Karlos je pak u intervjuu za francuskih list „Frans Soar“ 2001. izjavio da je osetio „olakšanje“ kada je 11. septembra čuo za teroristički napad na Svetski trgovački centar.

Izvor: CDC/DM

Natrag