Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.691
Carl Orff

orff.jpg


Karl Orf
(nem. Carl Orff; rođen 10. jula 1895. - umro 29. marta 1982.) je bio nemački kompozitor, najpoznatiji po popularnoj scenskoj operi „Karmina Burana“ (1937). Jedan je od značajnijih kompozitora 20. veka, bavio se i pedagoškim radom (napisao knjigu "Muzika za decu", namenjenu obrazovanju), a u nastavu je uveo tzv. Orfov instrumentarijum, sačinjen od grupe instrumenata prilagođenih deci.

Izvor: VikipedijaKarl Orf
(1895-1982) je nemački kompozitor. Počevši da komponuje još kao učenik, studirao je muziku u rodnom Minhenu. Školovanje je dovršio posle I Svetskog rata kod H. Kaminskog, a zatim je delovao kao korepetitor i dirigent. Od 1924. rukovodi Odeljenjem za muzičko vaspitanje kroz igru U Gunter Šule u Minhenu. Ova delatnost, iz koje se rodio čuveni Schulwerk (Školsko delo), osnova je na kojoj se razvio jedan savremeni muzičko-pedagoški sistem. Ona se odrazila i na Orfovo stvaralaštvo: kod njega dominira ritam, uz bogatu upotrebu udaraljki. Do sopstvenog izraza dolazi, međutim, tek 1937, u scenskoj kantati Carmina burana (Buranske pesme), pisanoj na osnovu profanih srednjovekovnih tekstova, nađenih u manastiru po kome je delo i dobilo ime. Izrazito scenski kompozitor, Orf koristi nov odnos između reči, muzike i pokreta. Stvarajući obično na tekstovima iz prošlosti, od starogrčkih do narodnih, on se u svome jezgrovitom izrazu oslanja i na gregorijansko pevanje i na narodnu muziku. Kao prvi direktor Orfovog instituta u Salcburgu, Orf se, uz kompoziciju, i dalje bavi pedagoškim radom.
Važnija dela: Trilogija scenskih kantata Trijumfi (Carmina burana, Catuli carmina, Trijumf Afrodite); opere: Mudra devojka i Mesec.

Izvor: Enciklopedijski leksikon Mozaik znanja - Muzika 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.691
Carmina burana

Carmina burana

BotticelliPrimavera-250k.jpg
 
Poslednja izmena od urednika:
Top